Een maand geleden brachten wij al het nieuws van gisteren. Retailers hebben van de Inspectie Leefomgeving en Transport, lees het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te horen gekregen dat ze per 1 december geen fatbikes meer mogen verkopen met een motorvermogen boven de 250 watt. Duidelijk want boven de 250 watt is het geen e-bike meer maar een ongekeurde brommer en ben je onverzekerd.
Toch zagen we gisteren iets geks gebeuren. In veel berichten in de media ging het helemaal niet over het motorvermogen maar over alle fatbikes met dikke banden. We zagen bij berichten ter illustratie ook afbeeldingen van legale Knaap en Phatfour fatbikes maar ook van fatbikes zonder motor. Wat ook weer aangeeft wat het niveau van de Nederlandse urban mobility berichtgeving is.
Zelfs Tweede Kamerleden verspreiden onzin over fatbikes “die steeds vaker ongelukken veroorzaken” volgens Harry van der Molen van het CDA. Het is een aanname want er zijn geen gegevens beschikbaar over ongevallen met fatbikes. Wel over ouderen die massaal verongelukken op hun (e-)bikes maar daar hoor je dan weer niemand over.
Op twitter zagen we ophef over het feit dat de gebruikers van een fatbike onverzekerd zijn. Dat er veel fietsers zijn die onverzekerd zonder een AVP verzekering rondrijden in Nederland is blijkbaar geen enkel probleem. We hebben er nog nooit iemand over horen klagen. Op de fiets mag alles. De politie controleert er ook niet op.
Naast opgevoerde fatbikes rijden er in Nederland ook een veelvoud opgevoerde van Moofs (37 km/u) en Gazelle (45 km/u) achtige e-bikes rond. Dat kan via een externe aanpassing of via een app. De overheid doet weinig aan dit soort opgevoerde e-bikes. De focus, met dank aan de Fietsersbond (gesponsord door Gazelle), ligt vooral op fatbikes met dikke banden.
Als een e-bike harder gaat dan 25 KM/u voldoet deze niet meer aan de Europese eisen waarmee de e-bike is toegelaten tot de openbare weg en ben je onverzekerd.
Geef een reactie