Posted on

by

in

Zijn alle e-bikes met dikke banden gevaarlijk?

Een maand geleden brachten wij al het nieuws van gisteren. Retailers hebben van de Inspectie Leefomgeving en Transport, lees het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te horen gekregen dat ze per 1 december geen fatbikes meer mogen verkopen met een motorvermogen boven de 250 watt. Duidelijk want boven de 250 watt is het geen e-bike meer maar een ongekeurde brommer en ben je onverzekerd.

Toch zagen we gisteren iets geks gebeuren. In veel berichten in de media ging het helemaal niet over het motorvermogen maar over alle fatbikes met dikke banden. We zagen bij berichten ter illustratie ook afbeeldingen van legale Knaap en Phatfour fatbikes maar ook van fatbikes zonder motor. Wat ook weer aangeeft wat het niveau van de Nederlandse urban mobility berichtgeving is.

Zelfs Tweede Kamerleden verspreiden onzin over fatbikes “die steeds vaker ongelukken veroorzaken” volgens Harry van der Molen van het CDA. Het is een aanname want er zijn geen gegevens beschikbaar over ongevallen met fatbikes. Wel over ouderen die massaal verongelukken op hun (e-)bikes maar daar hoor je dan weer niemand over.

Op twitter zagen we ophef over het feit dat de gebruikers van een fatbike onverzekerd zijn. Dat er veel fietsers zijn die onverzekerd zonder een AVP verzekering rondrijden in Nederland is blijkbaar geen enkel probleem. We hebben er nog nooit iemand over horen klagen. Op de fiets mag alles. De politie controleert er ook niet op.

Naast opgevoerde fatbikes rijden er in Nederland ook een veelvoud opgevoerde van Moofs (37 km/u) en Gazelle (45 km/u) achtige e-bikes rond. Dat kan via een externe aanpassing of via een app. De overheid doet weinig aan dit soort opgevoerde e-bikes. De focus, met dank aan de Fietsersbond (gesponsord door Gazelle), ligt vooral op fatbikes met dikke banden.

Als een e-bike harder gaat dan 25 KM/u voldoet deze niet meer aan de Europese eisen waarmee de e-bike is toegelaten tot de openbare weg en ben je onverzekerd.

13 reacties op “Zijn alle e-bikes met dikke banden gevaarlijk?”

  1. E Cats avatar
    E Cats

    Als zovaak. De goede lijden onder de slechte 😭
    Er zijn ook e bike merken welke de wet- en regelgeving naleven ( o.a. KNAAP ). Hoe slecht laat zo een inspectie instantie zich informeren, voordat ze publiceren.

  2. Jonathan de Vreede avatar
    Jonathan de Vreede

    Meneer van der Molen van het CDA is niet best op de hoogte. Volgens het CBS zijn er in 2021 met een e-bike 80 personen geregistreerd als verkeersdode die op een e-bike reden. Het is algemeen bekend dat dit vooral ouderen zijn en geen fatbike eigenaren.

    Bij de registratie op het doodsoorzaakformulier wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen gewone fiets en e-bike laat staan fatbike. Als er geen onderscheid gemaakt kan worden, worden deze overledenen bij de categorie gewone fiets geteld.

  3. Yildiz Dèpildis avatar
    Yildiz Dèpildis

    Ik fiets veel op een 25 km/u e-bike.
    Wel een opvallend en sportief model!
    Maar weet je wat ik het meest gevaarlijke vind?
    Van die echtparen van middelbare of iets oudere leeftijd op die Gazelle e-bikes!
    Ze komen je tegemoet op het fietspad maar denk je dat ze bij een tegenligger even achter elkaar gaan fietsen?
    Nee dus!
    Ze blijven stoïcijns op gestage snelheid naast elkaar fietsen zodat ik bij het passeren maar af moet remmen en door de berm moet 😡
    Of ze fietsen met z’n tweeën fietspad-breed naast elkaar voor je met een gangetje van 17 km/u en als je er dan langs wil dan kun je bellen of roepen wat je wilt maar ze horen je niet omdat ze doof zijn!

    1. Arie avatar
      Arie

      De ebike begrenzen op 15 km/u
      Dan heb je ook niet dat fietsers met 27 tot 30 km/u komen inhalen ze gaan nog harder dan een snorscooter waar je 25 km/u mee mag. Het is immers een fiets met ondersteuning

  4. Kitty avatar
    Kitty

    Mijn Super73 heeft een 1200 watt motor maar is begrensd op 250 watt. Mag dat dan wel?

  5. Frits avatar
    Frits

    Gazelle is partner van de Fietsersbond en heeft er belang bij dat de populaire fatbikes van de weg gehaald worden. Het kannibaliseert de verkoop. Gazelle is van PON, van de automotive industrie. Dit is corruptie. Daarbij zien we in Parijs dat het aantal verkochte e-stepjes het aantal verkochte e-bikes overstijgt. Het is in Nederland een markt van inmiddels 10 miljard euro…

    Ik waardeer de strijd van het onafhankelijke legaalrijden die als Don Quichot vecht tegen de auto industrie met de gesponsorde Fietsersbond als wolf in schaapskleren. Opgevoerde Gazelle e-bikes mogen gewoon blijven rondrijden. Schande!!!

  6. Ramon Van Gulik avatar
    Ramon Van Gulik

    In Nederland vast wel weer ze zoeken hier altijd wat

  7. Timon Kuik avatar
    Timon Kuik

    Ik rijd door Utrecht met mijn engwe fatbike, als je ziet hoe veel sneller alle studenten fietsen dan slaat het nergens op dat ik dan zogenaamd onverzekerd en ongekeurd rijd. Vroeger op de racefiets reed ik ook 30km+ en dat mag wel gewoon. Ik schakel wel altijd terug in Utrecht, je kan niet eens harder door de drukte.

  8. Nellie avatar
    Nellie

    Die Fietsersbond zou eens hun leden moeten opvoeden. De echte chaos op het fietspad komt door hun leden. Ik rij dagelijks op de e-bike en 98% van de bijna ongevallen die ik meemaak worden veroorzaakt door ouderen. Ik pas mijn snelheid er al standaard op aan want ze hebben totaal niet in de gaten wat zich om hun heen afspeelt.

  9. Bron Voskuyl avatar
    Bron Voskuyl

    De mijne gaat gewoon 25km/u met 250w motor.

  10. Klikse avatar
    Klikse

    Ik ben een persoon die veel verstand heeft van dit soort fatbikes. Laten we voorop stellen dat veel van de fatbikes inderdaad een 500w of 750w motor hebben, maar dan het mooie… Een 500w gaat niet harder dan een 250w het gaat hem vooral om de kracht die de 500w heeft en die is een stuk sterker. 750w motoren kunnen daarentegen wel een stuk harder, maar het slaat dan nergens op om dan ineens te zeggen dat die fiefts niet meer verkocht kan worden. Autos kunnen ook harder, maar moeten ook een bepaalde snelheid. Wat is het probleem als de fiets gewoon begrensd is? Ik snap die oudjes echt niet

    1. roel avatar
      roel

      beste klikse,

      is een fat bike ook gemakkelijk te begrenzen? wij hebben er 2 en die gaan veelste hard. we willen echt niet harder dan de 25 km/h

  11. anoniempje avatar
    anoniempje

    Ik heb speciaal voor school een fatbike gekocht die niet harder dan 25 kilometer per uur gaat en dan nog steeds vinden ze het te gevaarlijk terwijl de banden maar 4 centimeter dikker zijn 🙁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *