Posted on

by

in

Wetgever meet met twee maten en laat LEVs links liggen

De komst van LEVs op de openbare weg is in Nederland geblokkeerd door de ramp met de Stint. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft naar aanleiding van het ongeluk besloten dat nieuwe voertuigen zoals LEVs eerst gekeurd moeten worden door de overheid, lees RDW. De eisen voor toelating zijn zo extreem dat er nog geen één LEV is goedgekeurd. Daarnaast heeft de overheid op voorhand eenzijdig besloten om LEVs zonder stuur helemaal niet toe te laten. De oorzaak van het ongeval met de Stint is nooit achterhaald. Tweede Kamerleden vergelijken LEVs nog steeds met een Stint. Ze baseren zich op het OVV-rapport wat gebaseerd is op drijfzand want het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat er geen definitieve oorzaak van het ongeval kan worden vastgesteld.

Ondertussen rijden er in Nederland Tesla’s rond die al herhaaldelijk spontaan zijn gaan rijden. Een fiets met terugtraprem zoals de populaire Swapfiets heeft één rem. Een LEV moet voorzien zien van twee remmen anders mag je er niet mee de weg op. Een fietser mag in Nederland onverzekerd rondrijden, er is geen verzekeringsplicht voor fietsers en gebruikers van een e-bike. LEVs moeten in het nieuwe LEV-kader voorzien zijn van een WAM-verzekering. Vergelijkbaar met een bromfietsplaatje. Een Segway heeft geen dubbele remmen en een identiek rem systeem als een Onewheel of een EUC. In het Kader lezen we dat het niet wenselijk is om de remkracht van een voertuig te combineren met de vaardigheden van de gebruiker. Deze worden uitgesloten uit het LEV-kader. De remkracht van een Segway is een combinatie van de vaardigheden van de gebruiker.

Elektrische bakfietsen zien we steeds vaker in de ochtendspits voorbij zoeven met een snelheid van al gauw 30 KM/u. Met een totaalgewicht van al gauw 200 kilo is de impact niet te vergelijken met een LEV gebruiker die een vervoermiddel heeft van gemiddeld 20 kilo en een gemiddeld totaalgewicht van 100 kilo.

LEVs worden qua technische eisen onterecht gelijkgesteld aan een bromfiets terwijl ze eerder vergelijkbaar zijn aan een fiets, qua snelheid, gewicht, volume en impact. In 19 EU-lidstaten doen ze dat al maar in Nederland bepaald de overheid hoe een LEV eruit moet zien en meet met twee maten. De handelswijze is verwerpelijk en gebruikers van LEVs hebben nauwelijks inspraak in het proces wat vooral in handen is van aanhangers van de Fietsersbond.

10 reacties op “Wetgever meet met twee maten en laat LEVs links liggen”

 1. Senna avatar
  Senna

  Het was schokkend hoe ik vorig jaar het CDA tijdens het debat hoorde zeggen dat ze met LEVs niet nog zo’n ongeluk mee willen maken als met de Stint. Daarmee stelt de politiek, een van de grootste regeringspartijen de Stint gelijk aan een e-step of andersom. Het is politiek voor de bühne die er helaas geen reet verstand van heeft. Ondertussen lopen we achter doordat de overheid te dom is om een beslissing te nemen over de legalisering van LEVs. De overheid creëert op papier de norm hoe een Lev eruit moet zien en aan welke eisen deze moet voldoen. Het zijn noord-Koreaanse toestanden waarin de overheid zijn volk oplegt waarmee ze zich mogen verplaatsen. Het is te gek voor woorden dat dit kan in een vrij land als Nederland. De minister zei vorig jaar

  “Mobiliteit is de ruimte en de vrijheid voor elk individu om zich te verplaatsen. Ik wil er alles aan doen om iedereen van die vrijheid te laten genieten”

  Voor de LEV gebruiker is er geen vrijheid. Er vinden gestapo achtige toestanden plaats als je je in Nederland verplaatst op een LEV. De politie jaagt op je en dreigt om je LEV in beslag te nemen. Dat is vrijheid voor de LEV-gebruiker in 2022.

 2. Eppo avatar
  Eppo

  Als jullie volgende week gaan stemmen. Deze partijen zijn voor de legalisatie van de e-step op korte termijn:
  BIJ1
  BBB
  Volt
  JA21
  Groep van Haga
  Denk
  FvD
  SP
  PVV

  Deze partijen zijn tegen een snel legalisatie van de e-step:

  Fractie Den Haan
  SGP
  ChristenUnie
  PvdD
  GroenLinks
  PvdA
  CDA
  D66
  VVD

  In de gemeentes gaan ze niet over de legalisatie van LEVs maar leek mij toch goed om dit stemadvies mee te geven voor volgende week.

  1. Rb1 avatar
   Rb1

   toch heb ik het idee dat het in sommige gemeentes meer toegestaan wor als de andere. bron de boetekaart op deze site

  2. Kuro avatar
   Kuro

   Vrij typerend dat de klimaat-drammende partijen juist tegen LEVs zijn. Duidelijk dat het niet om het milieu gaat, maar om het financiële plaatje. En met LEVs zijn geen lucratieve contracten te verdienen, enkele lafheid rond de politieke risico’s wegens de beeldvorming rond het Stint gebeuren.

   1. Rb1 avatar
    Rb1

    dezelfde partijen die over racisme en nazis krijsen zijn zelf van de uitsluiting en vrijheidsbeperking. links lullen rechts vullen. maargoed met een koffer met geld is het zo geregeld. mocht er iemand een paar over hebben 😅

    1. Bee avatar
     Bee

     Ik ben eerder bang dat het de vroem-lobby is die ze LEV-legalisatie ondermijnt bij de partijen die daar het meest gevoelig voor zijn, te weten de rechtse regeringspartijen oftewel het ‘old boys network’ . De partijen voor legalisatie zijn de vaak wat jongere partijen. Dus.. geen linkse hobby dus, dat getraineer. Hoewel ik niet uitsluit dat sommigen oogkleppen ophebben, zoals ze dat ook hadden voor de vapers.

     1. Bee avatar
      Bee

      Helaas ben ik al eens staande gehouden door een overijverige wijkdiender (Arnhem)en mijn officiële waarschuwing binnen. Ik kan nu al langer dan 6 maanden niet op mijn geliefde e-step rijden.

 3. JS avatar
  JS

  HAHAHAHA, de overheid speelt echt een héééél smerig spelletje door weer terug te vallen op die stint, DAT IS GEEN PLEV… zodra ik persoonlijk serieus gezeik krijg met de politie op m’n EUC, I’m out! (lekker naar België emigreren). Die voertuignaz!’s bij de overheid pesten de fanatieke LEV gebruikers letterlijk het land uit. Prima, als het zo moet…

  1. Nikolaus avatar
   Nikolaus

   fietsfascisme…

 4. Stein avatar
  Stein

  Deze moet je gewoon gelijk leggen met de elektrische fiets anders werkt het niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *