Posted on

by

in

Waarom mag je wel met een brakke fiets op de weg en niet met een LEV

Dat de RDW over keuringen gaat van voertuigen waarmee je meerdere personen gaat vervoeren snapt iedereen wel. Dat de RDW gaat over voertuigen voor persoonlijk transport zoals een LEV tot 25 kilo snapt niemand. Dat zie je ook vrijwel nergens in de rest van de wereld. De vraag is ook of de RDW daar wel over moet gaan.

Je kan nu ook een fiets kopen die bij het uitpakken al uit elkaar valt en daar mag je gewoon mee rondrijden. Als je alle eisen die de RDW stelt aan een e-step voor toelating op de weg zou toepassen op fietsen die nu op de weg rondrijden dan kan je tenminste 50% van de weg halen. Ondeugdelijke remmen, geen verlichting en je mag er gewoon onverzekerd mee rondrijden.

De RDW keuringen zijn er voor de veiligheid. Die veiligheid kunnen de meeste mensen zelf wel inschatten. We zagen dat ook op Bright Day en op de Dutch Design Week waar duizenden consumenten (vaak) voor het eerst konden rijden op een e-step, Onewheel of een elektrisch skateboard van Boosted. Mensen kiezen zelf wat bij ze past en wat ze aankunnen. Dat reguleren ze zelf.

Dat zien we ook onder de huidige gebruikers van LEV’s. We kunnen stellen dat het aantal ongevallen bij persoonlijk gebruik nihil is. Gebruikers van een elektrisch skateboard of een Onewheel weten dat ze kwetsbaar zijn en houden daar in het verkeer ook rekening mee. Dat zien we hier maar ook in de rest van de wereld.

Net als een fiets kan je een e-step ook in een supermarkt kopen voor €300 die na een half jaar uit elkaar valt. Daarom heb je fietsenwinkels die wel goede spullen verkopen. Dat heb je ook met LEV’s, dealers die alles voor persoonlijke mobiliteit verkopen en je daarover advies geven en kijken wat het beste bij je past en als er wat mis is kan je ze daarop ook aanspreken. Daar heb je geen keuringen voor nodig en als het echt uit de hand loopt hebben we altijd nog de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eén reactie op “Waarom mag je wel met een brakke fiets op de weg en niet met een LEV”

  1. RJ Versluis avatar
    RJ Versluis

    Ja ik ben het er helemaal mee eens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *