Posted on

by

in

Waarom gaan we op 27 november in Den Haag demonstreren?

Onze aanvraag om op 27 november te demonstreren is op 6 november aangemeld bij gemeente Den Haag. Zowel de politie als wij wachten nog op een reactie van de burgemeester. Via een representatieve poll die we vorige week op Instagram hebben gehouden zagen we dat de interesse in de demonstratie groot is. Het wachten is op de kennisgeving van de burgemeester.

We gaan demonstreren omdat er met het nieuwe LEV-kader vrijwel niks gaat veranderen. E-steps zullen net als nu nog steeds gekeurd moeten worden en aan eisen voldoen die je vrijwel nergens anders ter wereld tegenkomt. Er is geen land ter wereld die knipperlichten, achteruitkijkspiegel, banden met afwijkende maten, dubbele remmen en een nummerbord en een WAM verzekering eist op een e-step. LEVs zonder stuur zoals de Onewheel, het elektrisch skateboard en de EUC zijn uitgesloten van het LEV-kader. Onbegrijpelijk omdat dit juist de categorie gebruikers zijn waar de minste ongevallen te verwachten zijn.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is jaren bezig geweest met het opstellen van rapporten via (wetenschappelijke) kennisinstituten die informatie over LEVs naar Tweede Kamerleden sturen die feitelijk onjuist of achterhaald zijn. We hebben dit herhaaldelijk aangetoond het afgelopen jaar. Het is wetenschappelijke onderbouwing van beleid die vrijwel alleen aangedragen is via het ministerie van I&W. De kennis van de gebruikers van LEVs is genegeerd. 

Feit is dat e-steps die nu al verkocht zijn of die je via een retailer of bijvoorbeeld bij de Mediamarkt koopt nooit toegestaan zullen worden op de openbare weg in Nederland met het huidige LEV-kader. Er zijn veel mensen die nog steeds denken dat het vanaf 2023 net zo gaat worden als in onze buurlanden maar er veranderd met het nieuwe LEV-kader vrijwel helemaal niks voor de mensen die ze persoonlijk gebruiken. 

Onze Legaalrijden demonstratie in Den Haag in 2020 met 200 deelnemers was een succes ondanks het noodweer. Zo’n demonstratie zouden we graag nog een keer houden en hopelijk zijn de weergoden ons ditmaal wel goed gezind. Op 2 december is er een commissiedebat in de Tweede Kamer over LEVs en het LEV-kader. Dit is het moment voor een demonstratie. Het moment om te laten zien en horen dat je het niet eens bent met de plannen van de overheid. Als we nu niks doen blijft alles zoals het is.

4 reacties op “Waarom gaan we op 27 november in Den Haag demonstreren?”

 1. Jules avatar
  Jules

  Duidelijk! Het is nu of nooit. Als het LEV-kader niet aangepast gaat worden in het debat in de Tweede Kamer kan je beter gaan emigreren naar België of Frankrijk. Dit land loopt echt vreselijk achter. Ik doe mee en goed dat jullie dit organiseren!

 2. Sanne avatar
  Sanne

  Ben er zeker bij. Het is absurd dat je nog steeds niet legaal en verzekerd op een e-step mag rondrijden in Nederland. Hoop dat de opkomst groot is want alleen op die manier kunnen we een statement maken. Dit is het moment voor diegene die het nog steeds niet snappen…..

 3. Bertus avatar
  Bertus

  Ik ga overwegen een estep aan te schaffen puur om mee te doen (als we mogen rijden). het moet een keer klaar zijn met dit gezeik.

 4. Jeroen avatar
  Jeroen

  Vergeet niet een facebook event er voor aan te maken als de vergunning rond is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *