Posted on

by

in

Vluchten of wachten op Russische LEV-roulette van de politie

Dat je niet met de meeste LEVs op de openbare weg mag rijden is inmiddels algemeen bekend. We krijgen dagelijks verhalen waarin we horen dat de Politie in Nederland permanent bezig is met een ongelijke behandeling van LEV eigenaren. De een krijgt een waarschuwing, de ander krijgt een boete, weer een ander raakt zijn LEV kwijt en krijgt ook een boete of de politie doet helemaal niks en zo kunnen we nog wel even doorgaan over de Russische LEV-roulette van de politie. We krijgen ook veel voorbeelden van rechtsongelijkheid en het meten met twee maten. Vluchten lijkt inmiddels de beste optie en dat zien we inmiddels ook al gebeuren.

Vandaag het verhaal van Maarten die inmiddels al twee keer de waarde van zijn Xiaomi e-step aan boetes heeft ontvangen:

In 2019 kocht ik een Xiaomi Scooter, destijds voor iets van 330,- Een fantastische ervaring. Lekker rondrijden, naar de sportclub, korte ritten naar het kantoor en zelfs een keer van Rotterdam naar Reeuwijk, toen mijn auto in Rotterdam een servicebeurt nodig had. Zonder probleem -op de ecostand- haalde ik deze 25 kilometer. Ik was om, en nog wat vrienden kochten ook zo’n step.

Op 26 juni 2020 was het lekker weer, dus ik dacht ik pak de step naar mijn werk, wat maar 3 kilometer verderop is. Het was lekker rustig, door Corona destijds. Ik rij dan een klein stuk langs een openbare weg op een fietspad, om vervolgens een fietspad naast een woonwijk te nemen waar het echt heel erg rustig is. Er is een overgang, om op het bedrijventerrein te komen, en hier heeft kennelijk de politie mij zien ‘steppen’. Ik reed vervolgens een klein stukje over het bedrijventerrein, echt een paar honderd meter, en wordt opeens door de politie klemgereden.

Één zelfverzekerde agent, heel autoritair en zijn collega was een stuk relaxtere versie. Even voor het beeld; ik was toen 50 jaar,relaxed op het stepje in het zonnetje naar mijn werk. Deed niks geks. Dus de agent spreekt mij aan: dat mag niet. Ik leg uit, dat ik de step net nieuw heb gekocht en mij er niet van bewust was dat dit niet mocht. Ja. Trots vertelt hij dat hij hem in beslag mag nemen als hij dat wil. Ik leg hem uit, dat ik het raar vind – zo’n onschuldige step. En dat ik mijn auto laat staan, voor dit beter alternatief. Ik maak duidelijk dat ik niet wist dat het niet mag, maar onverstoord schrijft hij in zijn boekje.

Zijn collega kijkt ook een beetje van ‘Laat lekker zitten joh’. Ik zeg nog: agent, ik ben 50 jaar. Was mij niet bewust van dat dit opeens illegaal is, en of het echt nodig is om een boete uit te schrijven op zo’n moment en in deze situatie. Schitterend weer, geen hond op de weg – nergens gevaar. Enfin; de boete viel later in de bus en was een freaking €360,-

Ik had op fora wel gelezen dat er wel eens boetes werden uitgedeeld, maar dat was echt NOOIT zo hoog. Maar goed; dat heb ik dan weer. Echt de enige in dit dorp die een boete kreeg. Wel had een vriend van mij een waarschuwing gekregen, maar hij mocht gewoon verder naar huis rijden. Het was natuurlijk ff schrikken van de hoogte van het bedrag, dat hoger was dan de aanschafprijs van de step. Enfin, ik was er wel klaar mee en zette de step in de garage.

Een jaar later zie je regelmatig kinderen maar ook nog meer leeftijdsgenoten voorbij komen op zo’n step. Ook in het dorp. Ook op het industrieterrein. Het is lekker weer en ik wil in de auto gaan, maar bedenk opeens: ik heb ook nog zo’n step. Ik pak de step en de batterij zit vol, dus ik besluit om na een jaar weer eens op de step te springen. Ik doe een rugzak om, loop naar buiten en kijk of er niet toevallig politie aankomt. Geen idee of het inmiddels al mag, maar voorkomen is beter dan genezen. Ik moet om bij het fietspad te komen eerst iets van 300 meter over een stoep. Er komt geen politie aan, er rijden een paar auto’s en een vrachtwagen. Dus ik zet de step aan en ga over de stoep. De vrachtwagen rijdt voorbij, met daarachter: een motoragent. Serieus.

Ik rijd nog geen 50 meter over de stoep en wordt klemgereden door de agent op de motor. ‘Zo meneer’, zegt hij rustig, ‘Dit is de tweede keer dat ik u pak’. Bleek het dus dezelfde man uit de auto to zijn. Een onverwoestbare, autoritaire man. Ik leg uit dat ik de step ECHT een jaar heb laten staan, na het vorige voorval, maar dat ik hem vandaag spontaan pakte omdat ik overal mensen op een step rond zie rijden, dus dacht dat het inmiddels wel mag. ‘Meneer, dat is precies waarom ik de boetes uitdeel’, aldus meneer agent. ‘Alleen dit keer zal het wat hoger zijn’. ‘Ik kan uw step ook in beslag nemen’.
Ik opper, dat hij dat dan maar moet doen. Wel lastig op de motor. ‘Maar meneer, als ik dat doe, dan ontvangt u alsnog de boete’. Dus inbeslagname + hoge boete was zijn ultieme straf. Enfin, ik zei: doe dan maar alleen de boete, want wellicht wordt het nog legaal. ‘U ontvangt vanzelf de boete, alleen zal deze wel hoger zijn dan de eerste’, aldus de blije agent. Uiteindelijk viel de boete even later weer op de mat, ik was op het ergste voorbereid – maar ‘viel mee’ want het was ‘selchts’ €320,- dit keer. Inmiddels dus €680,- aan 2 boetes verder.. echt belachelijk maar met dit soort agenten is het helaas niet anders.

22 reacties op “Vluchten of wachten op Russische LEV-roulette van de politie”

 1. Tony avatar
  Tony

  Heel herkenbaar dit. Alleen bij mij hebben ze naast de boetes ook nog mijn Onewheel in beslag genomen. Totale kosten met boetes € 2800 Ik kwam er later achter dat de overheid mijn Onewheel had geveild voor €600. Diegene moest een nieuwe oplader kopen maar rijd er nu al weer bijna een jaar op. Hij wilde hem aan mijn terugverkopen voor de aanschafprijs maar ik had inmiddels al een nieuwe gekocht. Dus eigenlijk kost het mij nu al €4800. Als ze hem vandaag weer n beslag nemen koop ik morgen weer een nieuwe.

 2. Fabian avatar
  Fabian

  “Ja ik doe gewoon m’n werk meneer, het mag niet dus ik (steel) pak je onewheel/step af, plus ik geef je nog een leuke boete als straf erbij.”

  Ja ok meneer agent, maar het zou u zo sieren om dat niet te doen en iedereen gelijk te behandelen. En het is ook al f*cking bizar dat je mag kiezen wat je wilt. Het blijft echt achterlijk dat ze hier zo extreem kut en moeilijk over doen.

  In heel Europa rijden deze apparaten met succes rond. Tuurlijk af en toe gebeurd er wel een ongeluk, maar we berichten ook niet meer over elk auto/fiets ongeluk wat er gebeurd. Alleen als er een elektrische step bij betrokken is knallen de headlines je om de oren.

  Het is de vertrutting van het afgelopen decenia wat nu steeds krachtigere vormen aan het aannemen is.

 3. Ed avatar
  Ed

  Haha ik kwam ook zo’n mafkees motoragent tegen (ik heb respect voor de politie maar niet voor dit soort macho types) die lachend zei dat hij mijn estep in beslag nam en er een boete zou volgen. Hier bezwaar tegen gemaakt (boete) maar nog niets van vernomen tot vandaag de dag.
  Het mooie was dat hij het vergeleek met zijn andere werkactiviteiten, namelijk; ‘drugs en wapens afpakken’. Deze meneer zette mij dus weg als een crimineel voor zo’n lullig e-stepje, en ik kon alleen maar een beetje het gevoel krijgen dat het wat weg had van machtsmisbruik.

 4. Tessa avatar
  Tessa

  Motoragenten zijn de ergste. Google voor de grap maar eens op motoragent en ongeval en klik op afbeeldingen dan zie je het echte gevaar op de weg.

  1. Rb1 avatar
   Rb1

   wow das niet mals nee

 5. Victor avatar
  Victor

  De politie nam mijn elektrische skateboard meteen in beslag. Ik kreeg daarna ook een boete. Totale kosten €1800

 6. Marc avatar
  Marc

  Ik verbaas me hier helaas niet meer over. In alle lagen van de overheid zitten veelal digibeten en technophoben. Vooruitgang? Neen dank, dat is eng en moet door een dozijn commitees onderzocht en wordt tenminste een decennia onderop de stapel geschoven. Ik zou willen dat deze fossielen luisterden naar de gebruikers, experts en fabrikanten van deze apparaten, zoals men in andere EU landen doet.

 7. Jolien avatar
  Jolien

  Op een fiets of een e-bike mag je gewoon onverzekerd rondrijden. Politie doet daar helemaal niks aan.

 8. MC avatar
  MC

  Ik kan er ook echt kwaad om worden tegenwoordig. Er wordt gewoon met 4 maten gemeten.

  Misschien onderhand eens is tijd om distributie centra of snelwegen te blokkeren met de estep of skateboard!

  1. Rb1 avatar
   Rb1

   in spanje deden ze dit.

  2. Menno avatar
   Menno

   Daar had ik t een keer met vrienden over, lijkt me nog steeds grappig plan

 9. Lex avatar
  Lex

  Het beste kun je zo’n fiets met dikke banden en trappers kopen. Die kunnen 45 km/u zonder te trappen. Illegaal. Maar omdat er trappers opzitten worden ze niet aangehouden.
  Zijn ook kleinere modellen voor kinderen, maar die gaan niet harder dan 35 km/u. Ik zie de hele dag hier kinderen van tussen de 6 en 12 op die dingen langsscheuren. Gaat trouwens heel goed, geen ongelukken. Zelf heb ik, na 6 inbeslagnames van elektrische eenwielers nu een legaal gemaakte step, maar de software is zo onbetrouwbaar dat ik er niet op durf te rijden.

  1. Menno avatar
   Menno

   Dat is inderdaad wel een goed idee, ik weet alleen niet waar je fatbikes kan halen met een iets lagere prijs

 10. Rb1 avatar
  Rb1

  vorig jaar van mei tot juni heerlijk ge onewheeled zonder gezeik tot ik aangehouden werd door een norse mevrouw die mij verzekerde dat het wel degelijk illegaal was en dat ik een officiele waarschuwing had.. week later in mn kleine dorpje ik rondje om 1:00 snachts (niemand op de weg) en bijna thuis en wat rijd daar? oom agent. nou jochie meer mannetje van 21 en een hoop blah blah bracht me wel thuis in zn auto maar paar weken later 380€ boete.. volgende keer vlucht ik wel. hele land oveehoop over “stikstof” doe ik eens wat goeds… en inderdaad ondertussen stikt het van die stepjes kinderen en volwassenen zal er eens een aanhouden om te vragen of hun geen gezeur hebben. wat een k..regering hebben we toch

 11. Ed avatar
  Ed

  Is er niet 1 of andere E-trekker waar we de weg op mee kunnen. Lijkt me dat zo’n PHEV wel gewoon onbestraft de straat opmag

  1. Rb1 avatar
   Rb1

   goed idee dan beginnen we PLEV rebellion en ploegen we het binnenhof om want milieu enzo

 12. JS avatar
  JS

  Bij de NL Overheid zitten een aantal corrupte mieten met oogkleppen op die zich alleen maar focussen op eigenbelang. Ze kunnen een ton aan data krijgen over de veiligheid van alle soorten LEV’s die in andere landen al jaaaren toegelaten zijn op de openbare weg op basis van zelfregulering en dat dat prima gaat! Maar nee, alleen maar bij “experts” informatie halen die nog nooit op een LEV hebben gereden en VINDEN dat het gevaarlijk is. Leuk man, het hele land beperken (ook in het buitenland) qua mobiliteit om NIKS, aannamens, en hoe het werkelijk zit sluiten ze hun ogen voor! Degene die legalisatie (zeker voor LEV’s die al een CE-keurmerk hebben) tegen houdt moeten zich echt KAPOT schamen!!
  Lekker die millieu verklotende stinkende herriedingen toelaten en LEV’s niet… goed bezig….. 🤦‍♂️

  1. MC avatar
   MC

   Het valt ook niet meer uit te leggen.

   LEV kenniscentrum denkt er ook zo over blijkbaar;
   https://reportersonline.nl/openbare-weg-taboe-voor-elektrische-step-nederland-wijkt-af-europa/

 13. Tycho avatar
  Tycho

  Ik heb in mijn leven toch ook al menig agent gesproken en ja daar zijn relaxte fijne agenten tussen maar ook ben ik als zware crimineel behandeld toen ik the kentekenplaat van me motor was verloren tot de andere agent zoiets had van hou nu maar op met ondervragen.
  Dus als je je afvraagd of ik op oom agent wacht om mee te praten, nee niet met het risico van inbeslagnamen en het is niet mijn schuld dat ik me niet kan verzekeren. Stuur die boete lekker naar de bond van verzekeraars die naar de overheid wijst. Die weer niet kijkt naar 18 eu landen waar het wel kan.

 14. Tease avatar
  Tease

  Ik rij sinds 2019 rond op verschillende steps, de laatste die ik kocht was een Boosted Rev. Deze bevielmzo goed dat ik er gelijk nog 1 heb gekocht als reserve. Ze worden niet meer gemaakt en als ik word aangehouden en de step is weg: dan heb ik er 1 achter de hand. Ik woon in een stad met 150k inwonerd, ik mijd de drukke binnenstad, maar ben wel vaak buiten de stad aan het steppen. Ik ben vaak politie tegengekomen, maar ben nooit aangehouden. Ik heb zelfs een keer een duimpje omhoog gekregen van een motoragent toen deze langsreed. Het is totale willekeur, dat is duidelijk, maar zoals jullie lezen: het kan ook anders.
  Zo, en nu ga ik een stuk hout zoeken om het op af te kloppen.

 15. Rien avatar
  Rien

  Ik ben 81 jaar en rij op een monowheel (segway ninebot one). Op het industrieterrein van Oostburg kwam ik laatst 2 agenten in de auto tegen. Ze lachten vrolijk naar me en zwaaiden ook nog eens en lieten me mooi doorrijden, Dus zo kan het ook.
  Het kan ook zijn, dat ze dachten: Laat die ouwe lul maar rijden, die maakt het niet zo lang meer…..hahaha.

 16. Rb1 avatar
  Rb1

  gefeliciteerd met 1000 dagen! 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *