Posted on

by

in

Swapstep van investeringsmaatschappij Pon staat inmiddels op Marktplaats

In 2020 maakte Swapfiets van investeringsmaatschappij Pon (automotive) bekend dat het de intentie had om de grootste speler in micro-mobiliteit te worden in Londen, Milaan en Parijs. Naast de bekende fietsen met de blauwe band maakte het bedrijf ook bekend dat het nieuwe elektrische vervoersmiddelen zoals de elektrische step ging toevoegen aan het abonnementsmodel.

Swapfiets gaf aan dat de e-Kick e-step van Swapfiets naast de bekende fiets met de blauwe voorband een handige toevoeging is voor woon-werkverkeer of voor de ‘first en last mile’ bij reizen met het openbaar vervoer. Het succes van de Swapfiets is duidelijk maar van de e-step van Swapfiets hebben we daarna niet veel meer vernomen.

Blijkbaar is de opvouwbare e-Kick e-step van Swapfiets niet echt een succes geworden want we zien ze inmiddels nieuw in doos opduiken via Marktplaats voor €250 maar ook in België.

Triest om te zien dat een innovatief Nederlands bedrijf niet eens in hun thuisland vanwege de belemmerende wet- en regelgeving een e-step kan lanceren en blijkbaar is het in het buitenland ook niet helemaal gelukt.

De e-Kick van Swapfiets is deels ontworpen als afstudeerproject aan de TU Delft onder supervisie van Prof. ir. Jos Oberdorf, Hoogleraar Product Architecture Design aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Maar blijkbaar is die kennis ook niet goed genoeg voor het goedkeuringsproces voor de toelating van e-stepjes op de openbare weg in Nederland.

We weten niet of Swapfiets hun e-step ook voor keuring heeft aangeboden bij het ministerie van I&W en de RDW. Het eisenpakket in Nederland bestaat uit 46 artikelen van meer dan 6.000 woorden die eisen dat een e-step gelijkwaardig gemaakt wordt aan een bijzondere bromfiets.

We kunnen inmiddels stellen dat één van de grootste verzekeraars in Nederland en de automotive industrie het ook niet voor elkaar hebben gekregen om een elektrische step op de Nederlandse markt te lanceren.

Er is al behoorlijk wat geld verbrand door de niet haalbare eisen waardoor al meerdere Nederlandse fabrikanten die e-steps op de markt wilden brengen failliet zijn gegaan. Ondertussen rijden de e-steps die hier niet de weg op mogen wereldwijd al rond zonder noemenswaardige problemen. De problemen die er zijn zien we bij deelsteps, niet bij persoonlijk gebruik.

6 reacties op “Swapstep van investeringsmaatschappij Pon staat inmiddels op Marktplaats”

 1. Pipo de estepper avatar
  Pipo de estepper

  Geen luchtbanden, 350watt motor, 2 mechanische trommelremmen op het voorwiel, elektrische rem op het achterwiel en cruise control. Dat zijn al 5 dingen die ik zie die in Nederland nooit door de keuring komen. Jammer want het ziet er op het oog best wel doordacht en solide uit.

 2. John avatar
  John

  Swap had er beter uitdeelsteps van kunnen maken. Dat had de druk op de overheid ook wat kunnen opvoeren. Dat ze nu op Marktplaats staan is wel heel armoedig. 

 3. andre avatar
  andre

  de step heeft geen zadel. Geen spiegel. Geen richtingaanwijzer. Dus afgekeurd.

 4. Gerard avatar
  Gerard

  Zelfs als de NASA een e-step zou maken komt die nog steeds niet door de toelatingsprocedure van Nederland. Het is als fabrikant niet te doen in een land waar ze slimme mobiliteit totaal blokkeren. Er spelen ook belangen mee. Nederland is een fietsland en dat willen ze graag zo houden. Alles wat afwijkt moet van het fietspad af, tenzij er trappers opzitten.

  1. Rb1 avatar
   Rb1

   zo bizar dat de fietserbond mafia claimt dat de fietspaden te vol zijn en e-steps gevaarlijk zijn maar electrische bakfietsen van bijna een meter vreed en >100 kg helemaal geen probleem zijn/leeftijdsgrens en verzrkerd hoeven te worden… 🤷 was nooit heel goed op school maar zwaar iets met 30 km/h is erger als klein licht iets met 30 toch? 😒

 5. Rob kos avatar
  Rob kos

  Ik heb een step ik ben er erg blij mee erg makkelijk mee rijden ik wil hem wel verkopen heb nu een scooter maar de step is een leuk vervoer voor jong en oud . Rob kos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *