Posted on

by

in

SP: stel de e-step gelijk aan de e-bike

Vanavond was er een kort debat in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid waar LEVs met stuur zoals de e-step ook ter sprake kwamen. Mahir Alkaya van de SP diende de volgende motie in:

De Kamer, gehoord de beraadslaging,
Van mening dat licht elektrische voertuigen met stuur een welkome aanvulling zijn op het gebied van schone mobiliteit;
Van mening dat voor deze voertuigen dezelfde eisen gesteld zouden moeten worden als voor elektrische fietsen;
Verzoekt de regering om in het LEV-kader geen strengere eisen op te nemen dan gelden voor elektrische fietsen, zoals een verzekeringsplicht en een helmplicht;
En gaat over tot de orde van de dag

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ontraad de motie en moet nog even wennen want hij weet het verschil tussen een e-bike en een e-step nog niet helemaal of hij haalt ze door elkaar dat kan natuurlijk ook.  Aanstaande dinsdag zal er gestemd worden over de motie.

De motie van Mahir Alkaya van de SP staat ook in onze position paper. De minister ontraad de motie maar die is niet heel vreemd omdat ze dat al doen in de overige 19 Europese lidstaten. LEVs gelijkstellen aan een fiets of e-bike. Met het ontraden van de motie negeert Nederland de wetgeving die al is toegepast in de overige lidstaten.

Het lot van LEVs met stuur is al bepaald in het voorlopig LEV kader. Daar staat in dat je een e-step moet bouwen volgens de exclusieve wensen van de Nederlandse overheid. Alle e-steps die je nu al op de weg ziet rijden blijven in 2023 als de nieuwe wetgeving ingaat nog net ze verboden als nu. De overheid doet alsof het gaat veranderen maar er zal net als nu geen één e-step die je al in de rest van de wereld ziet rondrijden in Nederland door de keuring komen.

De inbreng van de motie van Alkaya en het antwoord van Harbers kan je hier zien.

9 reacties op “SP: stel de e-step gelijk aan de e-bike”

 1. Rb1 avatar
  Rb1

  ben benieuwd

 2. Kees avatar
  Kees

  Heel benieuwd welke partijen voor deze motie gaan stemmen. Ik gok PVV, SP, van Haga, Volt, Bij1, Forum, Ja21, Denk, BBB en Gündogan. Gaat het niet halen vrees ik.

  1. Lex avatar
   Lex

   Ik kan er persoonlijk voor zorgen dat de pvvd (niet A) voor stemt, maar kan je nu al vertellen dat de gehele coalitie, net als bij alle andere moties, als één blok tegen stemt.

   1. Jeff avatar
    Jeff

    Kan jij daar persoonlijk voor zorgen? Wat een macht heb je 🙂

   2. Jeff avatar
    Jeff

    Niet gelukt?

 3. Andrei avatar
  Andrei

  Anyone mind sharing the motion web-link?

 4. G.A. Bijlenga avatar
  G.A. Bijlenga

  Helaas, hoopvol gekeken naar de stemmingenlijst maar het voorstel heeft het niet gehaald. Ik kreeg ook het idee dat veel Kamerleden eigenlijk niet wisten wat er voor lag helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *