Posted on

by

in

Rijksoverheid: E-step met trapondersteuning is toegestaan op de openbare weg

Glenn stuurde ons in januari een bericht van zijn plan over het modificeren van een illegale Xiaomi e-step met gashendel tot een legale e-step met trapondersteuning. Het idee was om de gashendel te verwijderen van de e-step en deze softwarematig via een Motion Control Module  aan te sturen wanneer je stept. Het afgelopen half jaar zagen we dat het een succes is geworden en het is inmiddels zelfs mogelijk om ook andere e-steps om te bouwen tot een legale e-step met trapondersteuning.

Bram van Dijk van Bright maakte daar onlangs nog een review over maar of het nu helemaal legaal zou zijn bleef een beetje vaag. Totdat Micha ons de link naar de website van de Rijksoverheid stuurde met informatie over de Elektrische step met trapondersteuning. Om legaal zo’n e-step te gebruiken moet je aan een aantal regels voldoen:

U stept zelf op deze e-step. Door de hulpmotor gaat u harder vooruit. Maar niet harder dan 25 kilometer per uur. De hulpmotor heeft een vermogen van maximaal 250 Watt. Voor deze e-step gelden dezelfde regels als voor een elektrische fiets en je hoeft geen rijbewijs te hebben.

Een e-step met trapondersteuning heeft een stuur, verlichting, rode en witte/gele reflectoren. De gashendel mag niet werken. Werkt de gashendel wel? Dan is uw e-step een bijzondere bromfiets.

Als je de e-step bestuurt mag je geen elektronische apparaten vasthouden zoals een mobiele telefoon. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel. Tot slot lezen we dat je niet onder invloed mag rijden op een e-step met trapondersteuning.

Het is goed dat de overheid zo snel heeft opgepakt maar het maximale vermogen van de motor van 250 Watt is wel vreemd. Dit omdat de maximale snelheid bij een gemodificeerde e-step met trapondersteuning altijd 25 KM/u is. Er rijden in Nederland ook goedgekeurde e-bikes op de weg met een piekvermogen van 2000 Watt.

Tot slot nog een interessante vraag van Maikel die we hebben doorgespeeld aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Mellow maakt een elektrisch skateboard waar ook trapondersteuning op zit tot 25 KM/u. Technisch gezien zelfs veiliger dan een normaal skateboard omdat je ook nog eens kan remmen met de bijgeleverde remote. En nee je kan in de trapondersteuning mode van de Mellow geen gas geven met de remote. We zijn heel benieuwd naar het antwoord…. later meer.

6 reacties op “Rijksoverheid: E-step met trapondersteuning is toegestaan op de openbare weg”

 1. Nik avatar
  Nik

  Een e step met trapondersteuning is net zo plezierig als een bioscoopbezoek met integraalhelm. 😂

 2. Peter avatar
  Peter

  Een e-bike is overigens bij wet gelijkgesteld aan een fiets. Ook qua verzekering. Dat gaat via een een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Dat de Overheid deze e-step gelijkstelt aan een e-bike wil niet zeggen dat je dan ook net als een e-bike via je AVP verzekerd bent. Check dit dus bij je verzekeringsmaatschappij.

 3. Hendrik avatar
  Hendrik

  Als een eskate met stepondersteuning ook mag wil ik proberen een van mijn eskates om te bouwen. Ik zie wel mogelijkheden om met behulp van een gyroscoop en of krachtcellen (weegschaal) een algoritme te maken dat detecteert wanneer je stept. Of juist op de carvende beweging ondersteuning geeft, daarmee kun je namelijk ook snelheid opbouwen.

 4. Kuro avatar
  Kuro

  Trapondersteuning is typische Nederlandse bureaucratie. Op de meeste e-bikes trap je een seconde en kan je 30 seconden genieten van vol automatisch rijden. Geen probleem want mensen zijn geen kleuters, en inhoudelijk heeft het nul betekenis.

 5. Maikel avatar
  Maikel

  Wel gaaf om te zien dat mijn vraag van de mellow board hier tussen verschijnt. Vind wel als het een mag mag het ander ook en zeker het antwoord dat het veiliger is dan een gewone skateboard om dat je hier ook nogeens mee kan remmen. Er wordt toch regelmatig vanuit het ministerie gezegd het mag mits het veilig kan? Voor de mensen die het interessant vinden er is genoeg te vinden om zoiets te kunnen realiseren zoek maar eens op esk8 push assist op verschillende websites hebben mensen hun VESC kunnen programeren dat het mogelijk is!

 6. Ricardo avatar
  Ricardo

  De link naar de overheid doet het niet? Als ik op Rijksoverheid zoek vind ik ook niets over trapondersteuning…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *