Posted on

by

in

Rekenkamer constateert dat snelfietspaden automobilist niet uit de auto haalt

Het is vandaag de derde woensdag in mei, dat is ook de Verantwoordingsdag waarop de minister van Financiën namens het kabinet de jaarverslagen presenteert van het Rijk en alle ministeries.

Wij zijn natuurlijk geïnteresseerd in het ministerie van I&W en met name naar de €26 miljoen die het afgelopen jaar is geïnvesteerd in de aanleg van snelfietspaden om automobilisten uit hun auto te krijgen.

Doel van deze forse kapitaalinjectie in snelfietspaden was om 1 tot 4% van de automobilisten te laten overstappen op de fiets. Uit de cijfers van de Rekenkamer blijkt dat dit minder dan 1% is.

De Rekenkamer constateert op Verantwoordingsdag verder onder meer dat provincies zonder de €26 miljoen van het ministerie van I&W ook wel snelfietspaden hadden aangelegd. Provincies hebben snelfietspaden voorgedragen voor subsidie die al gepland waren en zelfs waarvan bijna met de aanleg werd begonnen.

Met de €26 miljoen hadden gebruikers van Persoonlijk Lichte Elektrische Voertuigen makkelijk de doelstelling van 4% kunnen halen. We durven zelfs te stellen dat daar niet eens zo’n kapitaalinjectie van het rijk voor nodig is. Maar glad asfalt is natuurlijk altijd fijn.

Deze kabinetsperiode heeft het kabinet €100 miljoen geïnvesteerd in fietsstallingen en snelfietsroutes. De €26 miljoen waarvoor vandaag verantwoording is afgelegd is in 2019 uitgegeven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *