Posted on

by

in

Reizen van en naar NS stations met een deelfiets of e-step

Jakob Arendsen van de TU Delft heeft samen met de NS onderzoek gedaan naar shared mobility for the first and last mile. In Jip-en-Janneketaal, reizen van en naar stations met een deelfiets of e-step. Dat laatste bestaat nog niet in Nederland maar Jakob heeft het wel meegenomen in zijn onderzoek.

Meer dan 1800 mensen hebben het onderzoek ingevuld en daaruit blijkt dat 28% wel eens een deelfiets heeft gebruikt. 2% heeft wel eens een elektrische deelstep gebruikt. Bijna de helft van de ondervraagden had nog nooit gehoord van het fenomeen deelstep.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen liever hun eigen fiets (53%) gebruiken dan een deelfiets (6%). 72% heeft nog nooit een deelfiets gebruikt. Bij de deelstep is dat 98%. Niet zo vreemd want er zijn nog geen deelsteps te huur in Nederland. Deelfietsen wel en dat is vaak een puinhoop. De OV-fiets werkt veel beter omdat je hem weer moet inleveren op het punt waar je hem gehuurd hebt.

Een deelfiets zoals een Mobike kan je na gebruik overal achterlaten. Zo heb je mensen die voor hun heenreis een bus nemen en s’avonds een Mobike. Gevolg bergen met rondslingerende Mobike fietsen op sommige plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *