Posted on

by

in

Rechter kent hoogte van boete niet in strafzaak

Regelmatig ontvangen eigenaren van een PLEV nadat ze zijn aangehouden door politie een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie. Als je het daar niet mee eens bent kan je bezwaar maken door verzet in te stellen bij het OM. De strafrechter beoordeelt de strafzaak dan in zijn geheel opnieuw.

Zo ook vandaag in de strafzaak bij de rechtbank in Rotterdam waarin iemand van onze achterban met een elektrisch skateboard voor de rechter moest verschijnen omdat hij zich schuldig had gemaakt aan het rijden met een motorrijtuig zonder verzekering op de openbare weg.

De vraag is of een PLEV zoals een elektrisch skateboard wel een motorvoertuig is. De gedaagde kon het in zijn betoog goed weerleggen met zowel Nederlandse als EU-wetgeving.

Helaas ging de rechter daar niet in mee. De gedaagde had volgens hem ook via websites kunnen weten dat een elektrisch skateboard verboden is op de openbare weg.

De boete is wel gehalveerd van €410 naar €200 met daarvan €210 voorwaardelijk voor een periode van twee jaar.

De gedaagde vertelde de rechter nog dat op de website van de rijksoverheid (de rechter had dat moeten weten) staat dat de boete voor het rijden met een elektrisch skateboard €260 is. Ook dat de politie (herhaaldelijk) in de media zegt dat de ze eerst een waarschuwing geven en daarna pas een boete.

Hij nam het voor kennisgeving aan. Als je daar iets mee wil moet je in hoger beroep gaan. Dat kost meer dan de boete die nu betaald moet worden.

3 reacties op “Rechter kent hoogte van boete niet in strafzaak”

 1. Lex Lissauer avatar
  Lex Lissauer

  Hier komt nog bij dat bovenstaande citaat een uit de mouw geschud verhaaltje is van het OM en geen rechtsgeldigheid heeft. Hoger beroep dus, zoals ik zelf ook heb aangetekend.

 2. Ben avatar
  Ben

  Het is tijd voor een gezamenlijke “verzekering” tegen deze onzin. Ik ben bereid mee te betalen aan de opgelegde boetes, zodat we daar niet wakker over hoeven te liggen, en ons risico gespreid wordt!
  Ik rijd 2 maanden een unicycle en ben al 3 keer bedreigd. Maar kan niet zonder vanwege mijn loopbeperking!

 3. Maarten avatar
  Maarten

  Hoe komen ze bij 260? Ik kreeg iets van 400 euro boete een jaar geleden, en toevallig vandaag weer ‘gepakt’ dus nu wordt het een stuk duurder, aldus dezelfde agent. Ik reed op de stoep overigens ; maakt dat nog uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *