Posted on

by

in

Politie neemt Onewheel’s in beslag en geeft ze na 3 maanden weer terug

Op vrijdag 20 september namen twee motoragenten in Amsterdam een Onewheel in beslag. Ze dachten dat het een verboden voertuig was, maar een Onewheel is geen voertuig. Daar hebben we bevestiging van het RDW van, OM en de politie zelf.

Een Onewheel of EUC heeft 1 wiel. De Europese eisen (EG) met betrekking tot voertuigen zijn van toepassing op voertuigen die 2-, 3- of 4 wielen hebben. Een Onewheel valt niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet (WVW).

We hebben al meerdere malen gezien dat iemand zijn Onewheel of Monowheel heeft teruggekregen van justitie en zo ook weer deze week. Probleem is vooral dat de politie ze in beslag neemt om dat ze niet verzekerd zijn. Wij vragen al maanden aan verzekeraars dat we onze eenwielers zoals een Onewheel willen verzekeren.

Zo ook deze week, dat de politie niet weet wat ze er mee aan moeten blijkt wel aan de sticker die op de teruggeven Onewheel zat geplakt. Speelgoed skateboard…. Dat klopt ook niet want een Onewheel is geen speelgoed. Wij vragen ons echt af wat het nut is om steeds weer Onewheels in beslag te nemen, 3 maanden te laten staan op een politiebureau en dan weer terug te geven.

Het probleem is vooral dat we onze eenwielers niet kunnen verzekeren omdat het geen voertuig is, de vraag is ook of er überhaupt wel een verzekeringsplicht is. Het ligt voor de hand dat een Onewheel gewoon onder een standaard aansprakelijkheidsverzekering valt.

Ondertussen zijn er ook eigenaren van eenwielers die blijkbaar geïrriteerd raken om dit constant te moeten uitleggen aan de politie als ze worden aangehouden. Afgelopen week escaleerde dit in Den Haag toen een eigenaar van een EUC (eenwieler) in de boeien is geslagen en afgevoerd naar het politiebureau. Hij heeft zes uur in de cel gezeten en zijn eenwiel is in beslag genomen. 

Zojuist is er in Amsterdam weer een Onewheel in beslag genomen. Allemaal een hoop nutteloos gedoe omdat verzekeraars niks doen en omdat politie agenten de wet niet kennen.

3 reacties op “Politie neemt Onewheel’s in beslag en geeft ze na 3 maanden weer terug”

 1. KingsongKS16 avatar
  KingsongKS16

  Beste Legaalrijden.nl,

  Hebben jullie een kopie van de bevestiging van de RDW, OM of Politie?
  Als ik staande wordt gehouden, dan kan ik aantonen dat mijn EUC (Elektrische eenwieler) geen voertuig is en dus ook niet te verzekeren is.
  Als je schriftelijk bewijs hebt, kan je sneller door zonder te veel gedoe.
  Bij voorbaat dank!

 2. Nick avatar
  Nick

  Vandaag ook weer aangehouden door een moter agent omdat ik op mijn one wheel opweg naar huis was heb wederom weer een waarschuwing gehad maar wordt er zo moe van is er echt geen verzekeraar die een onewheel verzekerd?

 3. ChrisCayman avatar
  ChrisCayman

  Vandaag aangehouden door een motoragent op de marnixstraat in Amsterdam. Ben niet woonachtig in Nederland en had geen paspoort bij me en werd daarom gearresteerd. Ik heb twee uur in een cel gezeten en onewheel in beslag genomen. Ik ga morgen een nieuwe kopen en ondertussen bezwaar aantekenen op basis van de informatie die ik hier heb gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *