Posted on

by

in

Politie geeft LEV gebruikers voortaan eerst waarschuwing of boete van €280

Sinds deze week is er iets gewijzigd in de manier waarop de politie LEV gebruikers zal staande houden. Voorheen nam de politie je LEV soms in beslag maar dat schijnt niet meer bij een eerste staande houding te gebeuren. Dat heeft er mee te maken dat LEVs nogal wat waard zijn en blijkbaar ziet de politie nu ook in dat je LEVs niet zomaar kan afpakken, laten verdwijnen, veilen of vernietigen. Daarmee komt er een einde aan de rechtsongelijkheid waar we al langere tijd over schrijven en dat is positief.

Nieuw is dus dat de politie je een bekeuring geeft van €280 voor feitnummer K024 (artikel 33 lid 1 Wegenverkeerswet 1994): een voertuig dat ingevolge art. 21, lid 1, WVW 1994 dient te zijn goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg te laten staan of daarmee (laten) rijden, terwijl dit voertuig niet is goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg

Bij aantreffen van een LEV op de openbare weg zal de politie eerst kijken of je LEV is toegestaan. Bij e-steps die niet zijn aangewezen als bijzondere bromfiets krijg je een waarschuwing of een boete van €280. De volgende keer is via je ID te zien dat je al een eerdere staande houding had en kan de politie je LEV in beslag nemen. Zeg nooit bij een eerste staande houding dat je op de hoogte bent dat je niet met een LEV op de openbare weg mag rijden want dan kan de politie je LEV meteen in beslag nemen.

Bij elektrische skateboards, EUC’s en Onewheels blijft het een grijs gebied. De Politie noemt het motorrijtuigen of voertuigen. Dat is mooi bedacht maar dat zijn LEVs zonder stuur niet. Het klopt niet en het staat ook nergens beschreven in de wet. Art. 4 RVV 1990 – Artikel 4 Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 ( RVV 1990) beschrijft dat voortbewegen op niet voertuigen is toegestaan.

Je kan spreken van een elektrisch verplaatsingsvoorwerp. Daarbij heeft een voertuig volgens de wet meer dan een wiel. De Europese eisen (EG) met betrekking tot voertuigen zijn van toepassing op voertuigen die 2-, 3- of 4 wielen hebben. Een Onewheel of EUC valt niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

7 reacties op “Politie geeft LEV gebruikers voortaan eerst waarschuwing of boete van €280”

 1. Paulus Chr. van Galen avatar
  Paulus Chr. van Galen

  Ja, je kunt juridisch wel gelijk hebben met de argumentatie voor een Onewheel, maar agenten gaan zo’n discussie natuurlijk niet aan. Zij krijgen/hebben een werkinstructie en daar handelen ze naar.

  1. Nikolaus avatar
   Nikolaus

   … druppel op de hete plaat

  2. Lex Lissauer avatar
   Lex Lissauer

   Erger nog:
   De rechter geeft de politie gelijk, al is artikel 33 strict genomen niet van toepassing op eenwielers, toch worden die ook in beslag genomen.
   Binnenkort (4 juni) moet ik voor de zoveelste keer voorkomen om te horen te krijgen dat ik mijn V10f (€ 1650) niet terugkrijg maar wel een boete van € 410 “mag” betalen.

 2. Jeroen avatar
  Jeroen

  Zo fijn voor degene die een half jaar geleden gelijk een 410€ boete kregen…

 3. Lex Lissauer avatar
  Lex Lissauer

  Er is een goed Nederlands woord voor “verplaatsingsvoorwerp” : Vervoermiddel.

 4. Leon avatar
  Leon

  Ik ben toch wel benieuwd wat de bron is van deze nieuwe richtlijn? Is dat een interne politie memo? Dikke kans dat agenten op straat hier nog niks van weten of zie ik dat verkeerd?

 5. Peter avatar
  Peter

  We hebben dit via meerdere bronnen bevestigd gekregen (staande houdingen) en ook via de Politie. De foto bij dit bericht is daar 1 van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *