Gisteren schreven we over het incident in Amersfoort waarbij de politie o.a. een politiehelikopter heeft ingezet om een eigenaar van een elektrische step staande te houden. Daarop kregen we veel reacties en wat blijkt de politie zet wel vaker politiehelikopters in om e-steps en andere LEVs te vangen.
Politiehelikopter volgt LEV en geeft locatie door
Zo ook iemand die in de polder woont in de buurt van Rotterdam The Hague Airport waar ook politiehelikopters gestationeerd zijn. Tijdens zijn rit viel het hem op dat er ineens een politiehelikopter om hem heen ging cirkelen. De route van de heli ging eerst richting Delft maar blijkbaar was er voldoende tijd om de locatie van de persoon op de LEV door te geven aan politie Haaglanden. De heli brak de achtervolging op enig moment af en vrijwel meteen kwam er een politieauto keihard om de bocht zonder zwaailichten. Omdat de politie geen stopteken gaf reed de eigenaar van de LEV door onder een fietstunnel. Ondertussen was de politieauto omgedraaid en kwam vol gas onder fietstunnel vandaan met zwaailichten aan. In de tunnel liepen op dat moment ook twee kinderen. De eigenaar van de LEV is daarop gestopt omdat de situatie te gevaarlijk was. Gevolg was een officiële waarschuwing.
5 man politie voor een kind op een e-step
We kregen ook tientallen verhalen binnen dat er regelmatig een grote politiemacht ingezet wordt om bestuurders van e-steps staande te houden. 2 politieauto’s en een motoragent zijn eerder regel dan uitzondering. 5 agenten die een (vaak minderjarig) persoon staandehouden. Het is erg intimiderend voor veel mensen en dat komt vooral op de manier waarop agenten communiceren. Elektrische steps maar ook andere LEVs worden soms ook bij een eerste overtreding al in beslag genomen. Vreemd want eerder liet de directie communicatie van de politie aan ons weten dat je alleen een waarschuwing krijgt bij een eerste overtreding.
Intimidatie, minachting en machtsvertoon
Wat we ook lezen in de verhalen is dat er vaak sprake is van intimidatie, minachting en machtsvertoon door de politie. Een persoon die een ijsje zat te eten met zijn elektrische skateboard naast zich kreeg te horen dat ze zijn board maar vast in in beslag namen voordat er ongelukken mee gingen gebeuren. Andere agenten zien al een aanleiding tot inbeslagname als je LEV alleen maar op de openbare weg staat, zonder dat je hem gebruikt.
Politie laat LEVs verdwijnen
Er zijn LEVs in beslag genomen zonder een bewijs van ontvangst. Deze zijn ook nooit opgedoken via een veiling via de domeinen. Opvallend detail, de meest kostbare elektrische skateboards verdwijnen en de goedkoopste duiken soms weer op via veilingen in opdracht van de overheid.
We zagen zelfs video’s waarin politie agenten bezig waren met het vernietigen van e-stepjes die zogenaamd “vrijwillig” waren afgestaan door de eigenaren. De video’s op Instagram waren voorzien van smileys en lachende poppetjes met drilboren. Hoe ziek wil je het hebben. Ze stonden letterlijk met een hamer een schroevendraaier door een accu van een e-step heen te slaan. Je vraagt je echt af waar de kortsluiting nu zit bij dit soort mensen. Wij vragen ons ook af hoe dit kan zonder een uitspraak van het OM of een officier van justitie en doen ze dit ook bij een Ferrari die ze in beslag nemen?
Bananenrepubliek
In de media zegt de politie dat ze mild optreden tegen mensen die op LEVs rondrijden. Wij zien helaas een heel ander beeld. Elke regio doet wat anders. Het lijkt soms eerder dat de politie het fijn vindt om mensen te kleineren, intimideren en te pesten dan de wet handhaven. Als ze het zelf overkomt is het land te klein maar andersom mag het blijkbaar. Er is volstrekt geen beleid, de gevallen van wetteloosheid en rechtsongelijkheid stapelen zich op. Prima als de politie keihard werkt aan de veiligheid op straat maar er zijn ook grenzen.
Hoe lossen we dit op?
Annuleer bijvoorbeeld de in beslagname bij een tweede overtreding met LEVs en verhoog desnoods de boete iets. Nu worden LEVs in beslag genomen en vervolgens veilt de overheid ze op een veiling. Daar brengen ze nog nauwelijks iets op en internationaal slaat Nederland daarmee een pleefiguur.
De verwachte opbrengst van die veilingen kan je volgens ons beter meteen via een iets hogere boete innen. Daarbij komen de LEVs die de overheid verkoopt via veilingen ook weer op straat. Wat ook zuur is dat er LEVs via veiligen verkocht zijn voor €200 terwijl de eigenaar daar €1800 of meer voor heeft betaald. Dat is wel een absurd harde straf. Gelukkig zijn er ook eigenaren die hun LEV zelf of met hulp van anderen uit de LEV community weer terug konden kopen. Die LEVs rijden nu ook weer op straat dus veel impact heeft dat afpakken niet.
Tot slot zien we gelukkig ook nog steeds positieve verhalen over de politie in de LEV community voorbij komen. Er zijn ook agenten die gewoon een praatje maken, zonder een boete te geven maar wel aangeven dat je voorzichtig moet zijn zolang er nog geen wetgeving is. Zo kan het ook en dan blijft het respect voor elkaar ook veel beter in balans.
Geef een reactie