Posted on

by

in

Politie blijft steeds vaker eenwielers zoals de Onewheel na inbeslagname teruggeven

We schreven het al eerder voor een eenwieler zoals de Onewheel bestaat geen kentekeneis, geen minimum leeftijd, noch rijbewijseis. Zowel de RDW als het OM en de politie hebben ons meerdere keren laten weten dat een Onewheel is toegestaan op de openbare weg.

Het OM stelt dat er dan wel een WA-verzekering afgesloten moet worden. Probleem is dat je alleen een WA-verzekering kan afsluiten voor een motorvoertuig. Een Onewheel valt niet niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën.

Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

Waarom niet? Heel simpel: een (motor)voertuig heeft meer dan één wiel en de Onewheel valt daar dus buiten. De vraag is ook of er überhaupt wel een verzekeringsplicht is. Het ligt voor de hand dat een Onewheel gewoon onder een standaard aansprakelijkheidsverzekering valt, net als een fiets.

Toch zien we nog regelmatig dat de politie Onewheel’s en eenwielers in beslag neemt. Vaak krijgen eigenaren te horen dat het een niet gekeurd voertuig is en dat ze hem daarom in beslag nemen. Na een telefoontje met het OM blijkt dan ook snel dat er geen keuringsplicht voor eenwielers is en dat het ook geen voertuig is. We kennen Onewheel eigenaren waarvan al 3x een Onewheel in beslag is genomen. De meeste worden teruggegeven en boetes worden kwijtgescholden.

Daarbij willen we ook graag een positieve kanttekening plaatsen er zijn heel veel handhavers en agenten die geen enkel probleem hebben met een Onewheel en inmiddels wel weten hoe het met deze discrepantie in de wetgeving zit.

Politie Deventer heeft ook uitgebreid gebeld met het OM en daarvan hebben we het volgende audiofragment. Duidelijker kunnen we het niet maken en dan hoeven andere dienders niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden:

https://www.instagram.com/p/CCEztjEpHyl/?utm_source=ig_web_copy_link

5 reacties op “Politie blijft steeds vaker eenwielers zoals de Onewheel na inbeslagname teruggeven”

 1. Kuro avatar
  Kuro

  Waarom überhaupt in beslag nemen? Er is geen wetgeving over dus gewoon gedogen. Ik snap niet dat politie mensen die geen vlieg kwaad doen niet met rust kan laten, er is genoeg echte misdaad om achter aan te gaan. En als het gaat over veiligheid op het fietspad mogen ze wel eerst wat doen aan opgevoerde e-bikes en wielrenners, niet mensen die zich netjes aan de snelheid houden.

 2. antony avatar
  antony

  voor wielrenners geld geen snelheids beperking .en dat is maar goed ook .

  1. Lex Lissauer avatar
   Lex Lissauer

   Als ze hier heuveltje af, windje in de rug met 60 á 70 km/u de duinen uit de woonwijk in komen rijden hebben ze niet alleen zichzelf er mee.

 3. Soof avatar
  Soof

  Ja zeker goed, je ziet ze bij bosjes verongelukken. Ruimt lekker op zo. Hoor je de minister ook nooit over. Op de fiets mag alles. Onverzekerd rondrijden, geen snelheidslimiet en een keer per jaar politie controle of je een verlichting hebt.

 4. Lex Lissauer avatar
  Lex Lissauer

  Intussen voor de derde keer eenwieler in beslag genomen. Ik ben intussen een “bekende” van de politie. Al met al heeft het me aan eenwielers en boetes ongeveer € 3000 gekost. Ik ga een scooter kopen. Op afbetaling want de spaarpot is leeg.
  Ik heb een zaak lopen in hoger beroep met grote winstkans, hetgeen de community ten goede zou komen. In ieder geval de eenwielers. Helaas is een advocaat alleen voor mensen zonder geld of met heel veel geld en mijn inkomen is net een paar euro te hoog om in aanmerking te komen voor toewijzing van een advocaat en ik heb al gemerkt dat je zonder advocaat sowieso niet serieus genomen wordt en kansloos bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *