Posted on

by

in

Persoonlijk gebruik van LEVs haalt mensen uit hun auto

Een wetenschappelijke studie toont aan dat deelsteps van Lime, Bird, Tier en Voi eerder het openbaar vervoer vervangen, terwijl e-steps en andere LEVs in persoonlijk bezit eerder autorijden vervangen. Eerder verkondigden Tweede Kamerleden in debatten nog dat persoonlijk gebruik van LEVs ten koste gaat van het openbaar vervoer maar dat blijkt dus niet te kloppen. Persoonlijk gebruik van LEVs haalt mensen uit hun auto en dat is met deze zeer uitvoerige Zwitserse studie nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Uit de studie blijkt ook dat de CO2-uitstoot van persoonlijke e-steps (42 g CO2/pkm) lager is dan de vormen van vervoer die ze het meeste vervangen. Respectievelijk 88 g CO2 / pkm en 58 g CO2 / pkm. Deelsteps laten een ander beeld zien. Hun C02 emissies zijn hoger dan de vormen van vervoer die ze vervangen.

7 reacties op “Persoonlijk gebruik van LEVs haalt mensen uit hun auto”

 1. Vee avatar
  Vee

  Kan ik bevestigen. 27km op en neer naar mn werk. Ik gebruik mn XR het hele jaar door om er te komen. Mn auto gebruik ik bijna niet meer. Enkel bij heftige wind + regen tegelijk of sneeuw /ijzel pak ik de auto en zelfs dan heb ik de XR in mn kofferbak voor t geval ik er wel mee terug kan. Dan staat de auto op t werk geparkeerd en heb ik geen keus, ongeacht het weer om de volgende dag, toch de XR te gebruiken. Afzien soms als t echt tegenzit maar zo ontzettend onstspannen als ik eenmaal de straat uitij en me bevrijd voel na een rit…dat is heerlijk. Om dan niet te spreken hoeveel ik uitkijk naar de terugrit (lekker omrijden door t bos;)
  Collega’s waar ik veel contact mee heb kunnen aan mn humeur merken met welk voertuig ik gekomen ben…
  Een auto van 1400kg waar ik alleen in zit (carpool onmogelijk vanwege aard/regelmaat van mn beroep), 25km enkele rit via snelweg omdat ik niet binnendoor kan, en benzine 9Liter op 100km! Met de dag wordt dit idee steeds meer belachelijk.
  Dus ik blijf dit doen. Ook al moet ik vaak achterom kijken of er geen agent op powertrip op de loer ligt om mn passie en al het goede wat t voortbrengt om zeep te helpen.
  Ps: Als ik enkel moest kiezen tussen auto of OV wordt t zonder twijvel auto.

 2. Tycho avatar
  Tycho

  Ja de vrijheid en super relaxedheid met 1 wieler over en door straten is fantastisch. Ik moet toch eens goed gaan nadenken om auto weg te doen.

 3. Harro avatar
  Harro

  Ik heb mijn auto al weg gedaan. Heb een e-step, Onewheel en een e-bike. Bevalt prima en als ik een keer een auto nodig heb huur ik hem. Minimale uitstoot. Het enige wat het duur maakt zijn de bekeuringen en inbeslagnames van mijn e-voertuigen.

 4. Sjaak avatar
  Sjaak

  Kan ik bevestigen. Alleen andersom dan. Door het verbod op lichte elektrische voertuigen en het gelobby daarvoor door de fietsersbond en dergelijke clubs, heb ik een aversie tegen de fiets ontwikkeld. Hierom pak ik nu gewoon de auto voor bijna alles, zoals woon-werkverkeer (5km). Voor de fun en kleine boodschapjes pak ik wel mn elektrische longboard, maar als ik daar op rij voel ik me een halve crimineel.

  1. Sjaak avatar
   Sjaak

   Mijn auto rijdt overigens op diesel. Elektrisch is voor particulieren onbetaalbaar.

  2. Nikolaus avatar
   Nikolaus

   ik voel en doe precies hetzelfde. alleen, de e-step durf ik niet meer aan te raken.

 5. Rb1 avatar
  Rb1

  factcheck: rondzoeven op de xr is fantastisch! kan niet wachten dat de bospaadjes meer pad als modder wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *