Posted on

by

in

Overheid verkoopt verboden opgevoerde fatbikes

Vorige week maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend dat 9 (internet-) aanbieders van fatbikes een last onder dwangsom (LOD) van € 15.000,= opgelegd hebben gekregen. Dit omdat zij fatbikes aanbieden en/of verkopen die niet voorzien zijn van een typegoedkeuring.

Typegoedkeuring? 

Een fat of e-bike mag alleen de openbare weg op in Nederland als hij voorzien is van een EPAC goedkeuring. Dat komt erop neer dat een e-bike een maximaal motorvermogen mag hebben van 250w en trapondersteuning tot 25 km/u. De afgelopen 4 jaar zijn er in Nederland veel e-bikes verkocht die niet aan deze norm voldoen. Veel consumenten waren hier niet eens van op de hoogte en fabrikanten plakken gewoon een EPAC sticker op hun fiets met een motorvermogen van 2000 w of meer. Dat is onder andere het geval bij het populaire merk Super73 maakte de ANWB vorige week bekend.

Overheid verkoopt verboden fatbikes

Legaalrijden ontdekte vandaag, en dat is ook niet voor het eerst dat de overheid verboden e-bikes verkoopt. Nieuw is dat de overheid retailers van o.a. fatbikes dwangsommen oplegt van €15.000 omdat ze e-bikes verkopen die niet voldoen aan de Europese EPAC norm maar deze in beslag genomen e- en fatbikes zelf wel gewoon via een achterdeur verkoopt.

Achterdeur?

De verkoop gaat niet meer via Domeinen Roerende Zaken (DRZ) maar via een achterdeur van een andere veilingwebsite die de verboden fat en e-bikes in opdracht van het Ministerie van Financiën verkoopt. Het gaat hier om in beslag genomen goederen zoals fatbikes (zonder lader, het bewijs dat een e-bike door de politie in beslag is genomen) met een te groot motorvermogen. Bij de tientallen fatbikes die wij op de veilingwebsite tegenkwamen staat dat er geen goedkeuring voor op de openbare weg is. Het gaat hier om de populaire fatbikes als Mate en Super 73. Op de website staan ook enkele vrij onbekende merken e-bikes te koop die blijkbaar ook verboden zijn op de openbare weg. Op de website ook een Knaap e-bike die vermoedelijk in beslag is genomen nadat hij na aankoop is voorzien van een gashendel.

N.B. We publiceren de link naar de veilingwebsite niet omdat we de eigenaren van de in beslag genomen fatbikes nog graag de kans willen geven om hun e-bike zelf terug te kopen. 

Minister

Minister Harbers gaf onlangs tijden het wekelijkse Vragenuurtje van de Tweede Kamer aan dat hij er van bewust is dat consumenten zich er niet van bewust zijn dat hun e-bike is opgevoerd. Hij gaf toen aan dat hij daar wel rekening mee wil houden. Blijkbaar horen de eigenaren van deze fatbikes daar niet bij of was hun overtreding (gashendel) of opgevoerd voldoende om deze fatbikes in beslag te nemen.

Wat nu? 

Veel van de fatbikes die te hard kunnen, kunnen ook hard- of softwarematig begrensd worden tot 25 KM/u. We zien dat veel eigenaren van een e- of fatbike die te hard kan dat ook al gedaan hebben. Ze rijden niet harder dan 25 KM/u maar dat schijnt volgens ILT niet voldoende te zijn. Het zou fijn zijn als de overheid fatbikes van voor 1 januari 2023 op hun snelheid aanpakt en niet op het motorvermogen. Want zoals minister Harbers ook al zei in het Vragenuur, veel mensen waren er niet van op de hoogte dat ze een fiets hebben gekocht die teveel vermogen heeft. Een van de meest populaire fatbikes, de Super73 is zelfs voorzien van een sticker die aangeeft dat er een 250W motor in de fiets zit terwijl dit in werkelijkheid een motor is die een vermogen heeft van 2000w volgens de ANWB. Veel eigenaren van deze fatbikes hebben hun e-bikes al begrensd via een software update.

Meer over fatbikes en de hetze daartegen kan je hier lezen.

46 reacties op “Overheid verkoopt verboden opgevoerde fatbikes”

 1. Jeanine avatar
  Jeanine

  Niet te geloven!!! Wat een huichelarij.

 2. Gerard avatar
  Gerard

  Je ziet op die Super 73 nog de politie sticker op het achterspatbord zitten. Ik ken die veilingsite ook en alles wat daar zonder lader geveild wordt is in beslag genomen door de politie.

 3. Sneep avatar
  Sneep

  Mijn fatbike is ook in beslag genomen. Ik had een gashendel die ik niet gebruikte maar dat was genoeg om hem in beslag te nemen. Mijn Super 73 van €4600 heb ik nooit meer terug gezien.

  1. Roël Ogunyimika avatar
   Roël Ogunyimika

   Stond hij wel aangesloten en deed hij het als je hem indrukte?

   1. Sneep avatar
    Sneep

    Ja helaas wel.

  2. Mark avatar
   Mark

   Die gashendel moet je er sowieso af schroeven om discussies te voorkomen. Kleine moeite lijkt me. Of de draad doorknippen zodat je dat kunt laten zien aan oom agent.

 4. Harold avatar
  Harold

  Laat me raden…. op die veiling website staat zeker geen een opgevoerde Gazelle of van Moof e-bike?

 5. Simone du Pre avatar
  Simone du Pre

  Standaard is de motor van de Super 73 ZX begrenst op 250watt voor de Europese markt. Met een app of met een optionele gashendel kan je de off-road mode un-locken en krijgt de e-bike de beschikking over 1350watt met snelheden tot wel 45-50 KM uur.

  Als je die off-road mode gebruikt en harder gaat dan 25 KM/u is het logisch dat de politie gaat handhaven.

  Technisch gezien mag deze die e-bike volgens de wet niet verkocht worden in Nederland en dus ook niet geveild. Ik heb even gekeken en kan er zo tientallen bestellen.

  Aan de andere kant zullen er veel mensen zijn die zich keurig aan de wet houden en gewoon 25 km uur rijden. Waarom gaat de overheid daar op handhaven? Pak en straf de snelheidsduivels maar laat de mensen die zich aan de maximale snelheid houden toch met rust.

 6. Johnnie avatar
  Johnnie

  Ik rij al twee jaar rond op een Super 73 ZX en heb nog nooit een probleem gehad met de politie. Ik begrijp dat de motor een piekvermogen heeft van 1350w maar op mijn fiets zit een sticker dat hij EPAC gekeurd is en een 250 w motor heeft. Ik dacht bij aankoop dat ik een e-bike kocht maar dat blijkt dus eigenlijk een hybride versie te zijn van een e-bike en een speed Pedelec als ik de app gebruik om het 1350 w off road vermogen vrij te geven. Ik heb altijd 25 KM/u gereden maar voel me nu echt een misdadiger op mijn fiets. Ben ik door Super73 misleid?

  1. Jochem avatar
   Jochem

   Laat je niet gek maken door die corrupte honden!

  2. Mark avatar
   Mark

   Ja je bent misleid. Het slimste is om hun aansprakelijk te stellen en je geld terug te eisen.

   1. Jochem avatar
    Jochem

    Haha nee, gewoon rond blijven rijden, die Super73 voldoet aan de Europese machinerichtlijn en mag de overheid niet verbieden van de openbare weg als EU lidstaat! Net als alle soorten LEV’s!

  3. Jochem avatar
   Jochem

   Het is echt extreem sneu om te lezen hoe de overheid iedereen zo hersenspoeld door alle soorten vervoersmiddelen te verbieden wat in strijd is met de EU wet en bijna alle Nederlandse burgers zich excuseren voor het gebruik en ja en amen zeggen tegen het “niet mogen gebruiken” van alle soorten LEV’s en fatbikes met gashendel en meer dan 250 watt motor. Dit is gewoon allemaal toegestaan in een EU lidstaat want dit alles voldoet aan de Europese machinerichtlijn… Het enige waar op gehandhaafd zou mogen worden is snelheid en gedrag in het verkeer.

   Ongelofelijk dat dit allemaal al zo lang door ploeterd en niemand hier iets aan doet of genoeg om geeft op EU niveau… 🤦‍♂️
   Ja, LEVA-EU heeft de Nederlandse overheid er op gewezen in strijd te zijn met de EU wet maar daar geven ze natuurlijk 0,0% iets om…

 7. Jochem avatar
  Jochem

  Die corrupte honden bij de overheid mogen helemaal geen vervoersmiddelen verbieden van de openbare weg als ze voldoen aan de Europese machinerichtlijn (wat ze allemaal doen)! Dat Europa/LevaEU dit is voor eens en voor altijd gaat aanpakken!! 🤦‍♂️
  Handhaaf gewoon snelheid en gedrag en dat ze maar is stoppen met die CORRUPTE bullsh*t!!!!

 8. Mark avatar
  Mark

  Als euc (elektrische eenwieler) liefhebber ben ik voor legalisering.

  Maar het klopt niet om het illegaal te noemen dat de overheid het spul naar een veiling doet. Op die veiling zeggen ze er duidelijk bij dat het verboden is op de openbare weg.

  Het is dus alleen geschikt voor kopers die beschikken over een eigen terrein. Of voor handelaren die het exporteren naar landen waar het wel legaal is. Of voor mensen die het slopen voor knutselprojecten.

  Dus mensen die dat niet zijn moeten gewoon niet bieden!

  Dat mensen niet weten dat die motoren meer dan 250 watt zijn daar geloof ik niet zoveel van. Je leest toch wel even een review voordat je zo’n bedrag uitgeeft?

  Los daarvan is het niet de schuld van de overheid als bedrijven consumenten oplichten. Dus schakel rechtsbijstand in en begin een zaak tegen de verkoper en eis je geld terug.

  Het is al heel oud nieuws dat je voor een e-bike vast zit aan 250 watt met trapondersteuning en zonder gashendel. Koop je iets anders dan neem je een gok.

  Die 250 watt is het maximaal technische motorvermogen. Softwarematig limiteren voldoet helaas niet aan de regels.

  Maar ik snap mensen niet. Koop toch gewoon een elektrische brommer. Zet een helm op. Neem een verzekering en je rijdt goedkoop en legaal rond.

  Wie pech heeft zijn de eenwielers. Daarin is helemaal niks legaals te vinden. Terwijl het wel de leukste manier van transport is. Naar mijn mening.

  1. Tessa avatar
   Tessa

   Probleem met eenwielers is dat er modellen tussen zitten waarmee je wel 90 km/u op de openbare weg kan rijden. Zelfde verhaal dus als met deze e-bikes, die wil je ook niet in het verkeer.

   1. Jochem avatar
    Jochem

    Handhaaf gewoon snelheid, doen we met auto’s en motoren ook en gaat prima! De MENSEN die zo snel rijden wil je niet hebben moet je bedoelen. EUC’s en andere LEV’s zelf is niks mis mee!!

  2. Jonathan avatar
   Jonathan

   Het punt is dat de overheid zelf verbied dit soort e-bikes te verkopen in Nederland. Als je dat als retailer of webshop doet krijg je een dwangsom van 15.000 euro. De overheid hoeft zich hier blijkbaar niet aan te houden want verkoopt zelf verboden e-bikes via een veiling website. Het is meten met twee maten en het is goed dat Legaalrijden dit laat zien.

   1. Mark avatar
    Mark

    Inmiddels heb ik de veiling gevonden.

    Het is zorgelijk dat er bij die fietsen niet staat dat ze niet zijn toegestaan op de weg.

    Bij de stepjes die ze daar veilen zetten ze het er trouwens wel bij. Het zou kunnen dat de veilingsite dus zelf niet goed op de hoogte is.

  3. Erik avatar
   Erik

   1 wielers horen niet op de weg. Je moet aan het grote publiek denken. Jong en ouder. Zijn er genoeg die al moeite met fietsen hebben. Ze dan een voertuig geven met 0 houvast, is vragen om ongelukken.

   1. Peter avatar
    Peter

    Het voordeel met dit soort verplaatsingsvoorwerpen is dan weer wel dat alleen mensen die het kunnen het gebruiken. Je stapt niet op een Onewheel of EUC als je het niet kan. Dat zien we ook aan de ongevallen. Die zijn nihil.

   2. Jochem avatar
    Jochem

    Je hebt zo geen idee waar je het over hebt, je zou bij de overheid moeten gaan werken! 😂😂
    Je hebt bij een EUC houvast bij je benen dmv powerpads…

 9. Marcele avatar
  Marcele

  waarom verwittigd niemand hierover breed de pers? Is toch belachelijk dat een overheid illegaal in beslaggenomen fietsen die niet op de openbare weg mogen verkoopt om ze dan vervolgens weer in beslag te nemen? vind ook dat de straf van het inbeslagnemen en verbeurt te verklaren van een dure fiets niet in verhouding staat tot het vergrijp. Als iemand met alcohol of drugs achter stuur van een auto wordt betrapt wordt z’n auto ook niet in beslag genomen en is de boete vaak lager dan de waarde de meeste fatbikes.

  1. Tessa avatar
   Tessa

   De media neemt liever voorgekauwde persberichten van de overheid over. Vorige week het een na het andere bericht in de media dat ILT verkopers van fatbikes heeft aangepakt. Als hier dan ineens een bericht opduikt dat de overheid zelf ook niet toegestane fatbikes verkoopt blijft het stil. Dat is best raar want het klopt van geen kanten. De verkoop van de overheid via veilingen en het verdraaide gedoe over fatbikes waar de media gewoon aan meewerkt.

   1. Marcele avatar
    Marcele

    Er is een landelijke databank voor persberichten waar de meeste media hun berichten vandaan haalt. Ze gaan niet elke website afstruinen of er interesant nieuws is. Daarvoor moet er zelf actie worden ondernomen. Overigens heb ik die veilingsite ook gezien met enkele fatbikes erop (sommige met gesloten kettingslot door het wiel) naast vele gewone e-fietsen. Vraag me af wanneer een fiets niet meer terug gaat naar rechtmatige eigenaar… volgens mij moet je daarvoor wel erg bont maken, of als je op een stolenfiets rijdt of niet kunt aantonen dat die van jou is en de rechtmatige eigenaar niet meer is te achterhalen.

    1. Peter avatar
     Peter

     We begrepen van de politie dat ze fatbikes op dit moment vooral in beslag nemen als ze veel te hard gaan, handgas hebben of een gashendel hebben. Op de veiling website herken je dit soort fietsen omdat ze worden verkocht zonder lader. Bij een overtreding nemen ze je fatbike direct in beslag en krijg je ook nog eens een boete die kan oplopen tot €1400.

     Het ILT verhaal van vorige week is eerst exclusief aan RTL gegeven. Die stonden een week voor het verschijnen van het persbericht al bij de ANWB interviews op te nemen over de verboden e- en fatbikes.

     De meeste grote nieuwsorganisaties lezen ook wat wij publiceren. Daar is geen persbericht voor nodig.

     1. Rb1 avatar
      Rb1

      handtassendragers van het rutte regime zijn het

     2. Marcele avatar
      Marcele

      Dus je zegt dus eigenlijk dat de boete voor een overtreder in dit geval zeg maar rond de 3000,- ligt? Boete plus fatbike kwijt. Volgens mij staat dit niet in verhouding tot het vergrijp. Even een vergelijk: onverzekerd rijden met een motorvoertuig (auto/motor 650,-) eventueel aangevuld met boete van RDW 450,- Boete voor het rijden met een voertuig dat niet is goedgekeurd 360,-

     3. Jochem avatar
      Jochem

      Ze mogen fatbikes met gashendel niet daarvoor in beslag nemen want die voldoen gewoon aan de europese machine richtlijn. Ze zouden alleen op snelheid en gedrag mogen handhaven, maarja het is een grote corrupte bende hier en 99/100 burgens zeggen ja en amen er tegen…. Nederland is gewoon verloren qua LEV’s als de EU niet ingrijpt…

 10. Tinus avatar
  Tinus

  Dit is hetzelfde als de overheid in beslag genomen drugs zou gaan verkopen. Dan staat Nederland op zijn kop… maar als de overheid illegaal fatbikes verkoopt is het blijkbaar prima? Dit is corruptie door een falende overheid die liever ziet dat je in een auto naar je werk gaat dan op een fatbike.

  1. Marcele avatar
   Marcele

   Zie ook deze review van bright, waarin de vaste tester van bright duidelijk vertelt dat meeste mensen met een fatbike met gashendel er ongestraft mee wegkomen. Zoals ik al eerder zei als je het heel bont maakt zullen ze zonder pardon je hard straffen en je fatbike in beslag nemen. Echter als je normaal gedraagd kom je meestal weg met een waarschuwing. Journalisten overdrijven altijd om het spannender te maken dat het feitelijk is. Hier in Eindhoven rijden volop fatbikes met gashendel en (opgevoerde) e-steps zie elke dag dezelfde personen erop voorbij komen en politie is er weinig actief mee bezig.

   Review Yamaha e-bike: voor wie is deze vette fiets? – Bright

 11. Harold avatar
  Harold

  De Phatfour FLX 2023 gaat 30 KM/u. Dat mag dan toch ook niet op de weg? Die worden ook overal verkocht. Lijkt er op dat de overheid vooral buitenlandse fatbike leveranciers aanpakt. Zie ook deze review
  https://www.youtube.com/watch?v=tP4Z4WhAwcU

 12. Peter avatar
  Peter

  We kregen de onderstaande dreigmail van de firma Knaap. We hebben de tekst in ons artikel daarop aangepast die duidelijk maakt dat een Knaap e-bike standaard wel is toegestaan op de openbare weg maar na modificatie niet meer.

  Beste,

  Morgen kunt u post van onze advocaat verwachten daar u onjuiste informatie verspreid over ons merk en foto’s van onze fietsen gebruikt bij onjuiste informatie. KNAAP is namelijk goedgekeurd door het ILT en de Nederlandse wetgeving. Het zou verstandig zijn het artikel vast aan te passen voor onze advocaat hier uren voor gaat schrijven.

  Met vriendelijke groet,

  Knaap

  Onze reactie:

  Beste xxx,

  Beetje agressieve vorm van communiceren om ons meteen te gaan dreigen met advocaten. Knaap kan best goedgekeurd zijn maar met een gashendel is de Knaap fiets dat dan weer niet. Daarom is de Knaap fiets op de getoonde foto dan ook vermoedelijk in beslag genomen.

  Wij citeren de tekst van de veilingwebsite:

  “Bij de tientallen fatbikes die wij op de veilingwebsite tegenkwamen staat dat er geen goedkeuring voor op de openbare weg is. Het gaat hier om de populaire fatbikes als Mate, Knaap en Super 73”.

  We begrijpen dat jullie Knaap standaard wel is toegestaan op de openbare weg en goedgekeurd is. Maar door modificatie zijn er inmiddels al veel in beslag genomen. We hebben de tekst op onze website aangepast:

  “Bij de tientallen fatbikes die wij op de veilingwebsite tegenkwamen staat dat er geen goedkeuring voor op de openbare weg is. Het gaat hier om de populaire fatbikes als Mate en Super 73. Op de website staan ook enkele vrij onbekende merken e-bikes te koop die blijkbaar ook verboden zijn op de openbare weg. Op de website ook een Knaap e-bike die vermoedelijk in beslag is genomen nadat hij na aankoop is voorzien van een gashendel”.

  Excuses voor het ongemak en we horen graag of het zo ok is.

  Vriendelijke groet,

  Legaalrijden.nl

  1. Knaapopvoeren avatar
   Knaapopvoeren

   Een Knaap gaat zelfs nog harder dan een Super73. 53km/u zie ik op TikTok 😱

   1. Peter avatar
    Peter

    Het gaat er vooral om dat een Knaap standaard als je hem koopt legaal is en een motorvermogen heeft van 250W en een legale epac goedkeuring. Dat mensen ze na aankoop modificeren zodat ze harder gaan zien we vrijwel bij alle e-bikes. Inmiddels blijkt dat je dat beter niet kan doen. Je bent niet alleen onverzekerd maar loopt ook risico op in beslagname en een hoge boete.

  2. Rb1 avatar
   Rb1

   gelijk dreigen ook.

 13. Jo Han avatar
  Jo Han

  Een van de meest populaire fatbikes, de Super73 is zelfs voorzien van een sticker die aangeeft dat er een 250W motor in de fiets zit terwijl dit in werkelijkheid een motor is die een vermogen heeft van 2000w volgens de ANWB. Veel eigenaren van deze fatbikes hebben hun e-bikes niet begrensd via een software update. Niet handig!!

 14. Jozef Han avatar
  Jozef Han

  Moevs uit Eindhoven:
  “Het is mogelijk om de motor te ontgrenzen maar dit is op eigen risico en daarnaast is het belangrijk om dan de lokale wetgeving te controleren. De SUPER73 S2 Obsidian is uitgerust met een ultramoderne batterij van 960Wh. Deze grote capaciteit zorgt ervoor dat je tot 120 km ver kunt rijden op een volle accu. De actieradius is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de snelheid en het gewicht van de rijder”
  De meeste bedrijven zijn erg handig en krijgen op deze manier 15.000€ een dwangsom!
  Ook na de verkoop….

 15. Marcel avatar
  Marcel

  Waarom registeren mensen hun Fatbike die harder gaat dan 25km niet als een speed pendalec? enigste wat je extra moet aanbrengen is een linkerspiegel… of komt een Fatbike zoals Engwe niet door de keuring? Is mij even niet geheel duidelijk

  1. Susie avatar
   Susie

   Je moet dan ook een helm op en een kenteken hebben.

 16. Susie avatar
  Susie

  Dat geen één krant of ander medium dit bericht heeft opgepikt toont ook aan hoe verrot de journalistiek in Nederland is. Als ILT een persbericht stuurt dat ze leveranciers van fatbikes gaan aanpakken copy pasten ze het allemaal maar als Legaalrijden laat zien dat de overheid burgers oplicht en hetzelfde doet zwijgt de pers. Schandalig!!!!

  1. Peter avatar
   Peter

   Bright heeft het opgepikt en daarop is de overheid gestopt met de verkoop van in beslag genomen fatbikes. De vraag is nu wat ze er nu
   mee doen. Feit is wel dat eigenaren van fatbikes extreem gestraft worden op deze manier. https://www.bright.nl/nieuws/1141758/fatbike-illegale-e-bike-opvoeren-elektrische-fiets-fatbikes-veiling.html

 17. Jos vd Ven avatar
  Jos vd Ven

  De meeste vetbikes zijn illegaal!
  Meer dan 250 watt en een gashandle! Dat mag toch niet???

 18. Jaime avatar
  Jaime

  Weg met dat hendeltje, de meeste krijgen gewoon een vette prent! Het komt niet goed met de fatbikes! Dan liever een E-bike😀

 19. moon avatar
  moon

  Ik heb interesse in de ENGWE L20 maar ik lees herhaaldelijk dat een fatbike geen gashendel mag hebben. De L20 heeft dat wel, zij zeggen dat het mag omdat het alleen voor de opstart is… snap er niks meer van… 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *