Posted on

by

in

Openbaar Ministerie veilt vernietigde elektrische skateboards en e-steps stiekem via de achterdeur

Na uitgebreid onderzoek met hulp van onze Legaalrijden.nl achterban en de ESK8 community kunnen we concluderen dat de politie bij een aanhouding van iemand op een e-board, e-step of eenwieler zoals een Onewheel deze vervoersmiddelen herhaaldelijk bij een eerste overtreding direct in beslag neemt. Dit terwijl er op de website van de Rijksoverheid duidelijk staat dat er eerst een waarschuwing of een boete van €260 gegeven zou moeten worden. Pas bij een vervolg overtreding kan het OM het vervoersmiddel in beslag nemen en vernietigen.

De politie heeft op social media het afgelopen jaar ook herhaaldelijk foto’s gedeeld van e-steps, Onewheels en e-skateboard die in beslag waren genomen. Vaak met de tekst daarbij dat de vervoersmiddelen vernietigd zouden worden. We hebben zowel gisteren als in december contact gehad met het beslagloket van het Openbaar Ministerie en twee maal de bevestiging gekregen dat het OM de in beslag genomen voertuigen vernietigd. 

Helaas blijkt dit niet te kloppen en verkoopt de Overheid de in beslag genomen vervoersmiddelen via veilingen. Dit zagen we herhaaldelijk met meerdere e-steps en één e-skateboard op de website van BVA auctions. Een bedrijf wat in opdracht van de domeinen voertuigen, die vernietigd zouden zijn weer via de achterdeur verkoopt. We wisten de voertuigen te herleiden tot politie Noord Nederland die bij inbeslagname expliciet via Instagram had aangeven dat de voertuigen zouden worden vernietigd. Alle voertuigen die ze in beslag hebben genomen wisten we te herleiden naar veiligen van BVA auctions.

Ook op de website van de domeinen troffen we nog een e-step aan waarvan zowel de politie als het OM heeft aangegeven dat deze vernietigd zou worden. De overheid verkoopt ze gewoon. We overwegen om een aantal van deze voertuigen op te geven als gestolen bij de fabrikanten, want anders kan je het niet noemen. Dan kunnen de nieuwe eigenaren na een firmware update van hun voertuig beklag doen bij de Overheid omdat ze niet meer werken. 

Opvallend is ook dat we alleen vervoersmiddelen in het goedkope segment zijn tegengekomen. Duurdere vervoersmiddelen in de categorie boven de €1500 zoals tenminste één Boosted Board maar mogelijk twee zijn spontaan verdwenen. Het lijkt ons erg stug dat de overheid die ineens wel vernietigd heeft en ze zijn zover wij dat kunnen nagaan niet geveild. Over één Boosted Board hebben we ook gebeld met het beslagloket van het Openbaar Ministerie en ook toen kregen we te horen dat deze is vernietigd. Dat bevestigde de politie overigens al eerder. Die gaan we in ieder geval opgeven als gestolen en dat Boosted Board is na een firmware update onbruikbaar, zo rollen wij…

Op de website van de Rijksoverheid staat dat als je met een elektrisch skateboard, e-step of eenwieler zoals een Onewheel op de weg gaat rijden je een waarschuwing of een boete van €260 kan krijgen. Als je dat daarna nogmaals doet kan de politie je board in beslag nemen en vernietigen. Dat laatste gebeurde het afgelopen jaar herhaaldelijk bij mensen waarvan een Licht Elektrisch Voertuig in beslag is genomen bij een eerste overtreding.

3 reacties op “Openbaar Ministerie veilt vernietigde elektrische skateboards en e-steps stiekem via de achterdeur”

 1. G avatar
  G

  Crimineel rattengedrag!

  1. mark avatar
   mark

   Take’s one to catch one.

 2. mark avatar
  mark

  Wie appelen vaart wie appelen eet , is een oud Nederlands gezegde maar is ook hedentendage zeer toepasbaar , Ik heb zelf meegemaakt dat de Politie ( door stomme fout van mijzelf! , voor de deur stond en vroeg of zij binnen mochten komen op zoek naar iets! , hiervoor gaf ik toestemming! ( anders was men later via gerechtelijk bevel binnen gekomen en had de hele boel overhoop gegooid gaan worden) ik overhandigde hetgeen waar zij voor kwamen vrijwillig over echter de Politieagent in kwestie nam ook tevens een zeer kostbare Buck dolk mee ter waarde van ( anno 1997 …300 gulden ) die ik geheel legaal in huis mocht hebben , Hoogstwaarschijnlijk voor zijn eigen collectie….op zo een moment zeg je niets omdat je iets aan de andere kan teen fout hebt begaan en daar profiteren deze misbaksels van , ze komen er mee weg omdat uiteraard het overgrote deel van de bevolking niet in zo een situatie terecht komt en al snel zegt……ja het zal wel!.
  De vele goede niet te na te komen hoor maar er is een aanzienlijk deel wat gewoonweg misbruikt maakt van de machtspositie waarin zij verkeren……het zijn mensen net als u en ik en nogmaals…..wie appelen vaart wie appelen eet!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *