Posted on

by

in

Ongevallen met e-steps in België vooral bij onervaren (deelstep) gebruikers en nauwelijks bij OWNED

Het Vias Institute (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) heeft onderzoek gedaan over ongevallen met elektrische steps. Ze namen contact op met de spoedeisende hulp van 5 ziekenhuizen in België. Doel was om te achterhalen of de berichten in de media over ongevallen met e-steps zijn gebaseerd op feiten. Waar hebben we dat eerder gehoord.

De meerderheid van de ongevallen gebeurt bij mensen die er voor het eerst gebruik van maken en dan in de leeftijdsgroep van 20 t/m 40 jaar. Er is een groot verschil tussen het aantal ongevallen van mensen die zelf een e-step gebruiken en huursteps. Herkenbaar want uit ons onderzoek bleek eerder al dat het aantal ongevallen onder owned nihil is.

Het afgelopen jaar is er in België via de media veel gesproken over ongevallen met e-steps. Ze worden veroorzaakt door onervaren gebruikers en die zie je vooral bij mensen die voor het eerst een deelstep huren. Het dragen van een helm zou veel letsel kunnen voorkomen. Vias stelt wel dat we de ongevallen niet moeten dramatiseren.

Ongevallen met e-steps vinden vooral plaats in Brussel en in Wallonië en Vlaanderen  komen ze veel minder vaal voor. In Brussel komt er gemiddeld 1 persoon per week op de spoedeisende hulp. Bij mooi weer zijn er meer en dan zijn het vooral eenzijdige valpartijen. Ze vinden het meest overdag plaats maar opvallend is dat bestuurders van elektrische steps s’avonds vaak onder invloed van alcohol of drugs zijn.

Van alle gebruikers die op de spoedeisende hulp belanden droeg niemand een helm. Hoofdletsel en kaakletsel komt daardoor het vaakst voor. Letsel aan de onderbuik door het stuur komt ook voor maar breuken aan de bovenste ledematen, zoals een polsbreuk komen vrij vaak voor. Letsel aan de onderste ledematen zoals knieën komen nauwelijks voor. De meerderheid van de verwondingen zijn licht maar ze hebben vanwege het ontbreken van een helm vaak esthetische impact als er gezichtsletsel is.

In slechts 2 Europese lidstaten is het verplicht om een helm te dragen op een e-step. Met dank aan Pjotr voor de bovenstaande info!

https://www.instagram.com/p/CBF20KbJq3T/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Eén reactie op “Ongevallen met e-steps in België vooral bij onervaren (deelstep) gebruikers en nauwelijks bij OWNED”

  1. Kuro avatar
    Kuro

    Daarom ook eerst beginnen met enkel bezit van e-steps, als ze eenmaal goed ingeburgerd zijn langzamerhand verhuur toestaan. Zal je zien dat er veel minder ongelukken gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *