Posted on

by

in

Nog een keer…. een eenwiel zoals de Onewheel is GEEN voertuig en ook geen motorvoertuig

Nieuwe trend bij aanhoudingen op een eenwiel zoals de Onewheel is dat de politie zegt dat je aan het rondrijden bent op een voertuig wat niet gekeurd is door de RDW. Daardoor mag je er niet mee op de weg rijden. Vorige week in Vlaardingen maar deze week ook in Castricum. Blijkbaar is dat onderling afgesproken bij de politie die overigens op dit moment alleen waarschuwingen geeft en dat waarderen we zeer.

Omdat blijkbaar nog steeds niet iedereen op de hoogte is hierbij nogmaals de uitzondering in de wetten met betrekking tot eenwielers zoals de Onewheel.

Een Onewheel of EUC heeft 1 wiel. De Europese eisen (EG) met betrekking tot voertuigen zijn van toepassing op voertuigen die 2-, 3- of 4 wielen hebben. Een Onewheel valt niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

Maar wat is het dan wel? Volgens Artikel 4 lid 4 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is een Onewheel een elektrisch verplaatsingsvoorwerp.

In afwijking van het eerste en het tweede lid gebruiken personen die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen, niet zijnde voertuigen, het fietspad, het fiets/bromfietspad, het trottoir of het voetpad. Zij gebruiken de rijbaan indien een fietspad, een fiets/bromfietspad, een trottoir of een voetpad ontbreekt.

Het is geen garantie dat je daarmee een boete voorkomt omdat sommige agenten (net zoals wij) heel eigenwijs zijn. Maar een Onewheel is geen voertuig en dus ook geen motorvoertuig en we zagen al meerdere malen dat eenwielers en Onewheels na inbeslagname werden teruggegeven en dat er uiteindelijk geen boetes zijn gegeven.

10 reacties op “Nog een keer…. een eenwiel zoals de Onewheel is GEEN voertuig en ook geen motorvoertuig”

 1. Lex avatar
  Lex

  Helaas hebben agenten altijd gelijk, want ze hebben de macht.
  Dus is nu voor de tweede keer mijn “onverzekerde motorrijtuig” ik beslag genomen met een boete van € 410.
  De rechter gaf hen gelijk.
  Ik ben in hoger beroep, maar dat kan lang duren en zonder advocaat word je niet serieus genomen heb ik gemerkt.

  1. Daan de Koning avatar
   Daan de Koning

   Jeetje wat een vervelend verhaal Lex!

 2. Roman van Woerden avatar
  Roman van Woerden

  Lex,
  Is er een schriftelijke motivatie van de rechter ?

  1. Lex avatar
   Lex

   Nee helaas. Ik was toen nog niet ervaren genoeg om daarom te vragen.
   Zal dat voortaan zeker doen.

 3. Rudy avatar
  Rudy

  Nu bij mij inmiddels zelfde euvel: mijn GW euc (electric unicycle) is gisteren (lees: 9 maart, ’21) in beslag genomen. Reden vlgs diender: gemotoriseerd voertuig en mag de weg niet op. Ik wacht nu brief inbeslagname af (want heb die niet on spot in ontvangst mogen hebben) en dan eerst maar bezwaar aantekenen. Gaat nu in de OM -molen.

 4. Rudy Sijnke avatar
  Rudy Sijnke

  Correctie: 8/april

  1. Leon avatar
   Leon

   heb je al een antwoord terug van hun?

 5. Jamila avatar
  Jamila

  Het zou enorm helpen als een rechterlijk uitspraak is waar naar verwezen kan worden. Dit kan veel procedures en frustraties voorkomen

  1. Peter avatar
   Peter

   Dit is er op 9-3-21 gemeld in de Onewheel whatsapp groep:

   Even een update wtb mijn €420 boete: net de rechtzaak gehad en schuldig bevonden. Na wat onenigheid tussen de rechter en de officier van justitie besloot de rechter echter wel om mij geen boete te geven! 🥳

   Hij gaf aan dat de onduidelijk en de uiteenlopende acties van de politie in combinatie met de vreemde wetgeving en rare boete (boete voor onverzekerd rijen ipv rijden op een niet toegestaan voertuig) mijn gedrag en frustratie verklaarde.

   Maar t kwam erop neer dat ik hem niet kon verzekeren dus dat ik geen keus had.

   Dus niet het rijden op een verboden “voertuig”

   We hebben alle uitspraken van de rechter gescand en op 09-03-21 is er niks te vinden over deze uitspraak. Zou moeten staan op uitspraken.rechtspraak.nl dus er is een uitspraak alleen is die nergens te vinden en diegene die het betreft reageert niet op onze berichten.

 6. Romen avatar
  Romen

  Hier ook vandaag een boete gekregen. Het was wel weer een typische motoragent hoor. Zonder geaarzel op de bon geslingerd. Echter wist hij geeneens waar ik op reed. Ook kon hij niks vertellen over de hoogte vd boete. Zijn argument; het voertuig is onverzekerd, maar ook al zou je dat willen gaat dat niet want hij valt onder de categorie bijzondere voertuigen omdat hij geen fysiek stuur heeft….
  Tja, mag van geluk spreken dat hij hem niet in beslag heeft genomen. Afwachten op de boete maar zoals ik hier lees is die buitenproportioneel hoog…
  Ik moet zeggen toen ik 6 maanden pas op mijn Onewheel sprong had ik wel gezegd dat hij onveilig, maar nu ik voldoende rijervaring heb voel ik me zeer zeker en wendbaar erop. Dus het hele legalisatie verhaal is gewoon zo scheef in Nederland…
  Zet een volwassen die niet kan fietsen op een fiets op de openbare weg, niks aan het handje. Bejaarden die lichamelijk niet fatsoenlijk kunnen autorijden, is ok.
  Wielrenner die met 50 kmh langs raast. Helemaal mooi! En ik kan nog wel doorgaan. Diep triest.
  Oja, ook een mooie opmerking van meneer agent op de vraag waarom dergelijk voertuig illegaal is terwijl hij wel te koop is in de winkel dat is toch tegenstrijdig? ” Ja messen kan je ook kopen in de winkel, maar mag ook niet op straat ” 😂😂😂 Niveautje wel hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *