Posted on

by

in

Multiscope peilt LEVs en speelgoed in Nederland en laat 50.000 e-steps verdwijnen

Multiscope heeft net al vorig jaar een peiling gedaan naar het aantal Lichte Elektrische Voertuigen in Nederland. De peiling is te lezen als je €1295 betaald. Nieuwsorganisaties gaan dat niet betalen maar nemen blijkbaar wel het persbericht over van Multiscope wat volgens ons een vreemd vertekend beeld schetst van het LEV-landschap in Nederland.

Vorig jaar wist Multiscope te melden dat er 167.000 e-steps in Nederland waren en dat het aantal voor het eind van het jaar nog eens zou toenemen tot 238.000 stuks. Vandaag zien we weer een peiling van Multiscope met de titel “aantal licht elektrische voertuigen groeit nauwelijks.” Dat klopt volgens ons niet helemaal want volgens de nieuwe cijfers van Multiscope daalt het aantal e-steps in Nederland naar 117.000 exemplaren. Dat zijn 50.000 e-steps minder dan een jaar geleden. Best nieuwswaardig maar dat lezen we dan weer nergens. Waar zijn die gebleven? In beslag genomen door de politie?

Verder hebben wij onze twijfels bij de aantallen LEVs. Ze geven een vertekend beeld van ons soort Lichte Elektrische Voertuigen omdat er in het onderzoek ook kinderspeelgoed is meegenomen. Wij maar ook op het ministerie van I&W spreken ze over Lichte Elektrische Voertuigen als het gaat om e-steps, de Onewheel, EUC (Monowheel) en het elektrisch skateboard. Het zijn LEVs die gebruikt worden door mensen boven de 16 jaar en voor persoonlijk vervoer en niet als speelgoed.

In het onderzoek zijn ook Hoverboards opgenomen. Wij maar ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vinden dat zelfontbrandend kinderspeelgoed uit China. Te koop voor €200 en niet te vergelijken met een Onewheel of EUC van €2000. In het Multiscope onderzoek krijgen ze volgens ons ten onrechte het predikaat LEV terwijl het volgens ons kinderspeelgoed zou moeten zijn.

We lezen ook dat 7% van het totaal aantal LEVs in Nederland een balanceerbord zonder stuur is. Dat zijn blijkbaar 28.350 elektrische skateboards (ESK8). Volgens onze peilingen zijn er 500 actieve gebruikers van een ESK8 in Nederland. De rest is blijkbaar speelgoed. Multiscope peilt dat er 36.450 monowheels zijn in Nederland. Gemakshalve rekenen ze de Onewheel daar ook bij. Volgens onze peilingen zijn er minder dan 2000 actieve gebruikers van de Onewheel en EUC in Nederland. De rest is kinderspeelgoed.

Ter indicatie in Frankrijk waar LEVs legaal zijn rijden op dit moment 7246 EUCs (monowheels) rond. Het lijkt ons sterk dat er in Nederland waar ze illegaal zijn er ineens 30.000 meer rondrijden. Sterker nog er is geen een land ter wereld waar er zoveel rondrijden. De Verenigde Staten heeft met 14.952 EUCs (Monowheels) namelijk het hoogste aantal Monowheel gebruikers ter wereld.

Bij ESK8 zien we vergelijkbare aantallen in Frankrijk. 5900 ten opzichte van 28.350 stuks in Nederland….

foto: JavyGo

9 reacties op “Multiscope peilt LEVs en speelgoed in Nederland en laat 50.000 e-steps verdwijnen”

 1. Lisette van Meest avatar
  Lisette van Meest

  Snap best dat het vertrouwen in de media daalt. Waarom checken ze dit soort peilingen niet? Gelukkig letten jullie nog wel op!

 2. Anoniempje avatar
  Anoniempje

  Pats…. dit toont mooi aan hoe goed jullie ingevoerd zijn in de LEV materie. Follow the levs 😂

 3. Rb1 avatar
  Rb1

  wow ik had veel meer euc/onewheels verwacht in fr en us… multiscope heeft kennelijk naar boven afgerond hierzo😅

  1. Kees Zijdveld avatar
   Kees Zijdveld

   Ik lees op de website van Multiscope ook dat 2% van de Nederlanders in het aankomende jaar een licht elektrisch voertuig wil kopen. 20% daarvan wil een monowheel kopen. Dat zijn nog eens 7039 monowheels. Dan zijn er volgens Multiscope volgend jaar 43.489 monowheels in Nederland. Snap niet dat iemand zo’n peiling achter een betaalmuur van €1295 serieus neemt. Goed dat Legaalrijden hiermee laat zien dat je niet alles serieus moet nemen wat je leest.

 4. Paulus avatar
  Paulus

  Kennelijk hanteert Multiscope een bijzonder “verdienmodel”: als je op een of andere manier hun ‘waarheid’ wilt lezen, moet je maar diep in de buidel tasten. In de medische wereld zou dat bij ‘kwakzalverij’ worden opgenomen.
  Vreemd eigenlijk dat er tegen dit soort praktijken weinig te doen is.

 5. Ben avatar
  Ben

  Het grappigste is dat Multiscope in een ANP persbericht zegt dat er ten opzichte van vorig jaar 42.000 elektrische voertuigen zijn bijgekomen. In de meeste gevallen gaat het om een e-step. Dat er ten opzicht van vorig jaar 50.000 e-steps zijn verdwenen in hun telling is ze blijkbaar ontgaan. Ik zou deze marktonderzoeker niet echt serieus nemen en goed dat Legaalrijden dit soort bureaus die klinklare onzin de wereld in gooien ontmaskerd.

 6. Tess avatar
  Tess

  Het onderzoek is gedaan door iemand die zich entrepreneur, marketeer en innovator noemt. Dan weet je toch eigenlijk al genoeg.

 7. Eddy de G avatar
  Eddy de G

  Een peiling blijft een momentopname maar als er ineens een gat is van meer dan 50.000 e-steps dan kan je dit soort onderzoeken ook niet meer serieus nemen. Bovenop die 50.000 stuks zou volgens Multiscope nog eens 25% van 2% van alle Nederlanders overwegen om een e-step te kopen. Dat zijn er in totaal 140.000. Er zijn dus niet 50.000 e-steps zoek in dit onderzoek maar bijna 3X zoveel.

  1. Peter avatar
   Peter

   In onze berekening komen we uit op 1117.000 e-steps. Dit zei Multiscope vorig jaar:

   Twee procent van de Nederlanders gaat nog voor het einde van het jaar een licht elektrisch voertuig aanschaffen. Dit komt neer op 286.000 LEV’s. Zo’n 25% schaft een elektrische step aan.

   De e-steps die voor het eind van het jaar verkocht zouden worden hebben we inderdaad niet meegenomen in dit bericht. Helemaal eens dat de betrouwbaarheid van de peiling nog erger is dan we zelf beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *