Posted on

by

in

Minister Harbers: het kan nog tot 2025 duren tot je met een e-step de weg op kan

Minister Harbers stuurde eerder deze week antwoorden op kamervragen over het wetsvoorstel waarmee de RDW wordt aangewezen als onafhankelijke goedkeuringsinstantie voor bijzondere bromfietsen en in de toekomst ook LEVs. Het streven is dat de RDW vanaf 1 juli 2023 als onafhankelijke goedkeuringsinstantie kan opereren.

Opvallend is dat de minister zegt dat het moment van inwerkingtreding van het LEV-kader nu nog niet gegeven kan worden. Hij schat in dat dat de implementatie van het LEV- kader wordt voorzien in 2025 en vanaf dat moment kan je dus met een LEV de weg op mits hij door de RDW-keuring komt. Dat laatste lijkt ons vrij onwaarschijnlijk als we de stukken van de minister lezen:

Onder de huidige Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen zijn al voertuigen, die straks onder categorie 1b komen te vallen, aangeboden aan de RDW voor een beoordeling. Op basis van deze beoordelingen ontbreekt het vertrouwen bij de RDW dat een lichter regime van toelating voor categorie 1b nu verantwoord is. Een groot deel van de aanvragers blijkt onvoldoende aan te kunnen tonen dat de voertuigveiligheid en de kwaliteit van het productieproces geborgd is.

Sinds 2019 is er in Nederland slechts één aanvraag toegewezen, dat was de BSO-bus, de opvolger van de aangewezen bijzondere bromfiets Stint. Daarvoor zijn sinds 2011 zeventien verschillende bijzondere bromfietsen toegelaten op de weg. Veel van deze fabrikanten zijn inmiddels al failliet en wij kennen echt niemand die zo’n LEV wil. Je ziet ze ook nergens in de overige Europese lidstaten.

LEV eigenaren zullen nog twee jaar in onzekerheid blijven en onverzekerd moeten rondrijden omdat er qua wetgeving voorlopig nog niks geregeld zal zijn en ook in 2025 blijft het maar de vraag of LEVs zoals de e-step door de keuring van de RDW komen. Het zijn dezelfde e-steps waarvan er in Frankrijk al meer dan 1 miljoen rondrijden en die dragen volgens de Franse overheid een aanzienlijke bijdrage bij aan de vermindering van de totale CO2-reductie. In Nederland komen de e-steps die je in de rest van de wereld al ziet rondrijden nu en straks niet door de keuring omdat ze niet voldoen aan de eisen van de overheid die dit vanaf 2025 laat uitspreken door de RDW.

15 reacties op “Minister Harbers: het kan nog tot 2025 duren tot je met een e-step de weg op kan”

 1. Arend avatar
  Arend

  Dit is toch niet meer serieus te nemen? 2 0 2 5 is BBB voor LEVs?

  1. Peter avatar
   Peter

   Tractoren dacht ik,

  2. Jochem avatar
   Jochem

   Ja, de BBB is voor LEV’S! Caroline van der Plas is letterlijk de enige die mij in augustus 2021 heeft terug gemaild op de vraag of ze naar het LEV kader van legaalrijden willen kijken en hier gehoor aan kunnen geven.
   Ik heb toen 31 partijen gemaild…
   Dus we kunnen het nog is proberen (c.vdplas@tweedekamer.nl).

   Het antwoord:

   ‘Beste Jochem,

   Dankjewel voor je input. Ik heb je inbreng opgeslagen en bij een volgend debat zal ik dit meenemen in onze overweging.

   Hartelijke groeten,

   Caroline van der Plas

   Tweede Kamerlid
   BBB (BoerBurgerBeweging)’

 2. Yildiz Dèpildis avatar
  Yildiz Dèpildis

  Daar ga ik dus niet op w88 🖕🏽

 3. Jasmijn avatar
  Jasmijn

  Nog twee jaar wachten terwijl we hier ten opzichte van de rest van de wereld al 5 jaar achterlopen. Het land met de beste infrastructuur voor LEVs in Europa gaat de toelating nog verder uitstellen? Hoe kan dit? Waarom grijpt een Tweede Kamer niet in?

 4. Rb1 avatar
  Rb1

  man man man wat een slappe zooi. als ze het willen kon het gister al geregeld worden. en in 2025 lees ik als ja ehh dat zoekt iemand na mij wel uit ik durf niet. bleh

 5. Jacco avatar
  Jacco

  Mijn god waarom kan dit niet gewoon normaal geregeld worden? Waarom worden we gelijkgesteld aan een BSO bus of een bromfiets? Hier klopt toch echt iets niet.

 6. Beun de haas avatar
  Beun de haas

  Ongekend dit… kan Alkaya niet nog eens een keer zn motie opnieuw indienen?

  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z07595&did=2022D15365

 7. andre avatar
  andre

  reken maar op dat de step nooit wordt toegelaten. Te onveilig volgens de minister. Dus alle aanvragen voor keuring worden afgewezen.

 8. DESO avatar
  DESO

  Het kabinet doet er alles aan om de e-step van de weg te houden. Waarom? Hebben ze liever dat je met je stink diesel door de stad gaat rijden?

  1. Nicky avatar
   Nicky

   Nee die willen ze ook uit de stad hebben met de Zero Emissie-zones maar ondertussen ligt er helemaal geen fatsoenlijk alternatief klaar.

  2. Mark avatar
   Mark

   Ze willen dat je met de auto gaat en het laatste stuk met het ov.

   Ze zijn vriendjes met de autofabrikanten en na hun politieke carriere willen ze graag een baantje bij OV bedrijven, het CBR etc etc.

   Dat iedereen voor een habbekrats een PEV kan kopen en kan opladen a +- 1 a 2 cent per km dat is natuurlijk niet de bedoeling

 9. Dave Verbeek avatar
  Dave Verbeek

  Wat ik dan weer een beetje krom vind als een step gevaarlijk gevonden wordt waarom is een gastje van 12 op een dikke vette grote fatbike dat dan niet of een bejaarde op een elektrische fiets dat dan niet bijv ik kan het allemaal niet goed volge n ik ben niet heel rijk heb ook niet direct het geld voor een electrische Fatbike of fiets maar ik ben volwassen genoeg om voorzichtig te zijn en ik ben dan gevaarlijker dan een puber van 12 op een fatbike of een met alle respect maar misschien een wat bijziende oma ,jammer allemaal dit.

 10. Maurcio avatar
  Maurcio

  Het is duidelijk echt bulschit ik heb een eletrisch step obarter ik rijde elke maanden lang naar werk zinds 2023 en elke politie agent zag mij ze deeden niks in eens frijdag ochtend een motor agent die zegt het is veboden tvoe wat is Nederland voor land tegenwordig mag je ook helemaal niks aleen maar geld dokken en ik denk dat er nooit een wet komt die de steps goed keurd nederland kan je bezien als een gevangenis land

  Dan voor wat zijn de e steps uit gebracht om als show model voor thuis ze zijn wel kneter gek deze overheid

  Waneer je een step van 2000 euro koopt je geld is weg je hebt de step je rijd er mee rond agent spreekt je aan en neem het in beslag plus je krijgt boete zij zijn ook knetergek mensen hoeven niet perse te leven wat de wet en overheid wilen dus bepaalen hoe jij wilt leven je wordt hier in Nederland geklijneerd en laast zag ik 2 jongens op een fat bike wat denk je maalte bijna een harde klap tegen een auto ze reeden als idiooten ik vindt dat alles e steps gewoon moeten goed gekeurd worden en dat ieder een kenteken mag hebben en wel verzekerd

  En dat er ook regels moeten komen voor alle zoorte steps zoals de dualtron of obarter d5 en ander zoort politie moet je aan zien als dieven nemen je ding in beslag en geven boeten waneer wij mensen wat bestelen op internet en het duurt lang kunnen wij die verkoper een boete geven nee dus het is een groot schandaal is gewoon van ons geld profiteren e steps moeten goed gekeurd worden alle zoorte legaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *