Posted on

by

in

Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft deelstep vervoer met meeste letsel voorrang

Demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen gaf vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer aan dat e-steps met een keuring vanaf 2023 toegelaten kunnen worden tot de openbare weg. Dat klinkt positief maar dat is nu ook al het geval. E-steps komen niet door de RDW keuring omdat de eisen voor toelating vergelijkbaar zijn aan die van de NASA voor raketten.

LEVs zonder stuur zoals het elektrisch skateboard, EUC en de Onewheel zijn vooralsnog helemaal uitgesloten van het LEV kader. Vreemd omdat dit de categorie gebruikers is waar de minste ongevallen van te verwachten zijn. Het is ook niet de massa qua LEV gebruikers en vergelijkbaar met mensen op een ligfiets die je af en toe tegenkomt in het verkeer.

De categorie waar de meeste ongevallen van te verwachten zijn krijgt zelfs voorrang op persoonlijk gebruik. De deelsteps mogen volgens berichten in o.a. het AD en die we uit het veld horen volgend jaar al de openbare weg op. Waarom? Het is vermoedelijk een geldkwestie. Gemeentes denken dat ze er geld aan kunnen verdienen maar onderschatten de overlast en ongevallen. Daarbij zitten vrijwel alle leveranciers van deelsteps in het buitenland dus de opbrengsten verdwijnen ook weer naar het buitenland. Zelfs van de bedrijven die zich voordoen als Nederlands.

Vrijwel alle ellende die we de afgelopen drie jaar voorbij hebben zien komen is toe te schrijven aan deelsteps. Ellende die een negatief beeld geeft op het gebruik van LEVs. We krijgen vrijwel dagelijks de chaos van deelsteps in onze schoenen geschoven en moeten keer op keer uitleggen dat de ongevallen en ellende bij persoonlijk gebruik van LEVs nihil is.

De komst van deelsteps zal ervoor zorgen dat de publieke opinie zich tegen LEVs zal keren. Dat zien we in de rest van Europa ook gebeuren. Ook in Engeland waar de deelsteps als een pilot zijn toegelaten en momenteel veel ongevallen en overlast veroorzaken. De minister heeft altijd gezegd het mag als het veilig kan maar geeft nu het model voorrang waar aantoonbaar de meest ongevallen en zelfs doden vallen.

16 reacties op “Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft deelstep vervoer met meeste letsel voorrang”

 1. Frits avatar
  Frits

  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat had ooit nog de ambitie om in Nederland 0 verkeersdoden te hebben. Dat gaat met deelstepjes echt niet lukken.

 2. Andrei avatar
  Andrei

  I believe its important to understand the insurance system for these shared e-steps, how does that work?
  * Do RDW makes some kind of exceptions, if yes, which ones.
  * If not what are the actual tests of the RDW in this case?
  * Can those tests be equated for a PLEV e-step in practice?
  From a technical perspective if the shared e-steps can be equated with say Xiaomi M365 or Ninebot KickScooter, then, legally, maybe these gov.nl decisions could be contested in court ?

  1. Überjurist avatar
   Überjurist

   Yes. The priciple of equality is at stake. The safety risks of shared LEV’s and personal LEV’s is identical when the same E-scooters are involved.

   1. Peter avatar
    Peter

    You forget user experience. That’s the point where shared LEVs are more dangerous than personal use. This is also evident from research in Brisbane:

    An e-scooter is involved in 92% of the accidents involving an LEV. 78% of this is due to a shared LEV.

 3. Kuro avatar
  Kuro

  Hoeveel geld zal ze er voor krijgen? Als politici haast hebben of voorrang geven dan moet er wel wat mis zijn. Normaal moet alles honderden vergaderingen en 5-10 jaar duren.

 4. Menno avatar
  Menno

  Ik word hier helemaal gek van, is het zo moeilijk om ze.legaal te maken. En die deelsteps zijn in Parijs verboden maar je mag daar wel een eigen stekje hebben, waarom hebben we dat hier niet. Ik vind dit heel jammer.

 5. Peter avatar
  Peter

  Ik ben in het bezit van zowel een e-board als een e-step. Maar gebruik op dit moment beiden niet meer. Dit komt door de extreem langzame wetgeving hier in Nederland. En daarnaast is het de vraag of het ooit gelegaliseerd gaat worden. Na al deze tijd begin in de hoop langzamerhand op te geven helaas.

 6. Romen avatar
  Romen

  Sowieso dikke lobby daar. Geloof dat maar. Maar zoals al eerder gezegd zal dit een riskante ontwikkeling zijn die waarschijnlijk veel ongevallen gaat veroorzaken. Mensen onderschaytten het gebruik van zon voertuig. Als Onewheel eigenaar kan ik zelf zeggen dat het gebruik daarvan ervaring verdict wat volkomen normaal is. Oefening baart kunst. Ik zou zeggen, voer gewoon een rijbewijs maatregel in voor al die dingen, heeft iedereen profijt van, gebruikers, samenleving en de instanties die ze uitgeven. Iedereen blij, win win

  1. John avatar
   John

   Als we LEVs gelijk willen stellen aan een fiets dan moet je daar ook een rijbewijs voor invoeren. Gaat nooit gebeuren.

 7. GJ avatar
  GJ

  Mensen het is zinloos geweld naar ons zelf toe. Den Haag heeft maar 1 doel en dat is ons tot belasting en andere lasten slaaf te maken zodat zij het geld aan de peperdure verbouwing van de 2e kamer kunnen gebruiken en andere onzin. Ons leven is niets waard het gaat om geld en macht. De domheid te top daar en eigenlijk moeten we het negeren en stoppen met de e-step legaal te krijgen . Wat je aandacht geeft wordt versterkt en daarom denkt Den Haag dat we zo graag op die step willen dat we er flink voor willen betalen. iedereen telefoneert al weer op de fiets en zag in Rotterdam dat politie er niet voor bekeurt. Politie heeft geen tijd ervoor en vind het eigenlijk volgens mij ook onzin immers je mag met een race fiets of e-bike zo hard je kunt door de stad. Tijd voor ons als burger om eerste en nieuwe kabinet te krijgen en de sfeer in Nederland snel te veranderen en laat die e-step staan voorlopig! Er zijn belangrijkere dingen te doen in Nederland.

 8. frank avatar
  frank

  Ik zou graag lid worden van een nieuw op te richten “vereniging van deelsteps” en mijn beide steps (zero 8 en zero 10) willen inbrengen. Ik wil graag contributie en verzekering betalen. Enige restrictie is dat de vereniging zelf mag bepalen met wie ze de deelsteps “deelt”. Is er iemand handig genoeg om zo’n vereniging te starten?

  1. Saskia avatar
   Saskia

   Goed idee maar dan moeten ze nog steeds gekeurd worden en een Zero 8 of 10 gaat nooit door de RDW keuring komen.

 9. frank avatar
  frank

  toch blijft de vraag dan staan, want ik wil best nof een step kopen als deze “legaal” is; als moet het een Ninebot zijn. Gaat mij om het idee of er mensen zijn die gezamenlijk een “vereniging van deelsteps ” kunnen oprichten om het spelletje van de politiek mee te spelen en toch legaal te kunnen steppen

 10. Nikolaus avatar
  Nikolaus

  frank heeft in principe een heel goed idee. zelf ben ik met ninebot begonnen. later naar zero 8x overgestapt. ik wil niet meer terug naar de ninebot. ook is de 8x niet legaal (overpowered) in oostenrijk, zo zal mij de politie hier met rust laten als ze mij niet met meer dan 25kph kunnen betrappen. fair deal. hier kunnen alle e steps rondrijden. je moet je alleen aan de snelheid houden en als er geen politie is kan je meer gas geven. de overpower is heel belangrijk als je zwaar bent of de heuvel op gaat.
  ik zie na al die jaren geen toekomst voor de step in nederland. het wordt ooit een duits model met een handvol saaie, tamme, goedgekeurde steps. de overheid gaat dit alleen doen om aan de bevolking te verdienen. de lol is er al lang van af. wellicht zal ik binnenkort verhuizen. zal de mooie nederlandse fietspaden wel missen. de fiets echter niet, die laat ik achter.

 11. pieter avatar
  pieter

  Ik woon net over de grens in duitsland en heb een Segway ninebot G30D, verzekerd, verlichting, remmen en max. 20 km/h(snel genoeg) en kan 60 km ver komen.
  Geheel legaal in Duitsland. snap het probleem niet zo in NL

 12. Nikolaus avatar
  Nikolaus

  pieter, duitsland is helaas ook en no-go land voor de rest in europa. ik heb zo vaak een tussenstop in leuke duitse steden, maar mijn 2 steps mogen pas in oostenrijk op straat rijden. en 20 km/h, daar word ik niet perse vrolijk van. in duitsland kunnen de steps niet eens harder als geen politie in zicht is. dus het is eigenlijk: duitsland voor de (langzame) duitsers.
  PS: duitse snelweg bevalt stukken beter 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *