Posted on

by

in

Minderjarige onverzekerde kinderen op e-steps niet meer te stoppen

We kregen de afgelopen weken veel verontruste berichten binnen over kinderen van 6-7 jaar die vaak met z’n tweeën of drieën op elektrische steps aan het rondrijden zijn op de openbare weg.

Wij vertegenwoordigen alleen LEV gebruikers boven de 16 jaar omdat we vinden dat e-steps geen kinderspeelgoed zijn. Dat ouders hun kinderen onverzekerd en zonder toezicht rond laten rijden vinden we onverantwoord. Het is vaak nog niet eens onwil omdat ze gewoon niet op de hoogte zijn dat het niet is toegestaan.

Onlangs zagen we in het JeugdJournaal een verslag wat de indruk wekt dat de politie je alleen een boete geeft maar dat, dat eigenlijk nooit gebeurd. Bijna een uitnodiging om het dan toch maar te doen. Als je minderjarig bent gaat je boete door de helft dus is het bedrag €140.

Het punt blijft dat het onverantwoord is en dat komt vooral omdat geen duidelijke regelgeving is. Het gebruik van lichte elektrische voertuigen is niet meer terug te draaien. Vanaf aanstaande maandag kan je ze zelfs bij de Albert Heijn kopen en dan ook nog eens een redelijk veilig instapmodel. Met een actieradius van 22 kilometer. Niet iets voor op je balkon of je achtertuin maar dus meer geschikt voor op de openbare weg. Alleen mag het niet.

Wij vinden het goed als ouders hun kinderen laten proeven aan e-mobiliteit maar doe dat dan wel samen en op plekken waar dat kan. In Frankrijk is de minimale leeftijd voor het gebruik van LEVs door kinderen 12 jaar.

Gisteren is er in Den Haag nog een kind geschept op zijn elektrische step door een busje. Afgezien van het lichamelijk letsel wat verzekeraars nog wel vergoeden is de materiële schade vaak niet te overzien. Dat is trouwens ook het geval als kinderen een ongeluk veroorzaken op een fiets. Veel ouders laten hun kinderen ook gewoon rondrijden zonder een aansprakelijkheidsverzekering, dat is in wezen net zo erg maar daar hoor je niemand over.

2 reacties op “Minderjarige onverzekerde kinderen op e-steps niet meer te stoppen”

  1. JS avatar
    JS

    Laat LEV’s dan ook is een keer toe in NL en verzekering via WA! Zie Belgische toelatingskader….

  2. JS avatar
    JS

    Overigens heel goed van Albert Heijn dat ze een e-step aanbieden, hetzelfde geldt voor de MediaMarkt waar je wel ~50 soorten kan kopen! Hoe meer mensen er makkelijk aan kunnen komen hoe eerder het onomkeerbaar word om LEV’s te verbieden in NL. Als iedereen nou massaal zo’n ding koopt en rond gaat rijden misschien dat de overheid dan is een keer met een wetgeving voor LEV’s komt. Gewoon dat belgische toelatingskader overnemen, klaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *