Posted on

by

in

Micromobiliteit in het buitenland en de fiets in Nederland

Op de dag dat de Nederlandse overheid op de dag van de duurzaamheid volop de fiets aan het promoten is viel ons wat anders op. De Amerikaanse National Association of City Transportation Officials (NACTO) heeft onderzoek gedaan naar micromobiliteit en het gebruik van deelfietsen en huursteps in 2018. Wat opvalt is dat deelfietsen die op straat staan massaal vervangen worden voor deelsteps.

Eind 2017 stonden er nog 44,000 huurfietsen op straat in de VS, inmiddels worden ze nog nauwelijks gebruikt. In 2018 waren er 9 miljoen ritten. Bedrijven die eerder fietsen verhuurden zijn inmiddels massaal overgestapt op de verhuur van e-steps met 38.5 miljoen ritten.

Verhuur van fietsen zoals wij dat kennen in de vorm van een OV-fiets bestaat ook in de VS. Er werden in 2018 36.5 miljoen ritjes gereden op zo’n fiets.

In Nederland investeren we deze kabinetsperiode 100 miljoen euro voor de aanleg van snelfietsroutes (26 miljoen euro) en fietsenstallingen (74 miljoen euro). Met PLEV’s of zogenaamde (personal) mobility devices doet dit kabinet tot nu toe helemaal niks.

Vandaag kwamen ook cijfers naar buiten waaruit blijkt dat er vorig jaar 46.800 fietsers na een verkeersongeluk zijn behandeld op de spoedeisende hulp. Ter indicatie, bij de huidige PLEV gebruikers in Nederland is dat aantal vrijwel nihil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *