Posted on

by

in

,

Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd

Als je een e-step koopt via de betere PLEV dealer zal hij je vertellen dat een e-step in Nederland nog niet is toegestaan op de openbare weg. De MediaMarkt pakt het anders aan en zegt dat de e-step niet legaal is maar dat het gebruik wordt gedoogd. Misleidende informatie want wij krijgen dagelijks meldingen van eigenaren van e-steps waarvan hun voertuig in beslag is genomen. Sterker nog wij ontdekten onlangs dat de overheid ze zelfs stiekem verkoopt via veilingsites.

Toeval of niet maar de Media Markt heeft net de informatie eruit gefilterd die je zou kunnen weerhouden om een e-step te kopen. Veel mensen hebben geen idee en lopen het risico dat hun e-step in beslag wordt genomen en daarnaast riskeer je ook nog een boete van €410.

Politie Rotterdam heeft ook gereageerd en geeft aan dat gedoogd niet wil zeggen dat het wettelijk is toegestaan. Het rijden op een e-step is volledig op eigen risico en er kan wel degelijk bekeurd worden.

Politie Leiden geeft aan dat ze verboden zijn zolang met ministerie het gebruik niet officieel gedoogd of goedkeurt voor gebruik op de openbare weg. Politie Leiden vult aan dat iedereen het risico loopt op een bekeuring of inbeslagname. Ook een eerste keer.

In augustus 2019 liet de korpsleiding van de politie via NU.nl weten dat ze een toename zien van e-steps in het verkeer in grote steden.

“Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”

Via de NOS liet een woordvoerder van de politie onlangs nog het volgende weten:

“De meeste mensen krijgen een waarschuwing”, zegt een politiewoordvoerder. “We proberen er met de mensen zelf uit te komen, tenzij iemand al een keer eerder is gewaarschuwd.”

Ook de politie creëert hiermee een beeld wat niet klopt. Wij krijgen dagelijks meldingen van mensen waarvan hun e-step of elektrische skateboard meteen zonder enige aanleiding of gevaarlijk gedrag in beslag is genomen.

Update 24 mei 2020 de MediaMarkt heeft inmiddels de tekst verwijderd uit de winkels en aangepast:

23 reacties op “Mediamarkt: e-step is niet legaal maar het gebruik wordt gedoogd”

 1. Rob Jette avatar
  Rob Jette

  Als ik het goed begrijp zegt de korpsleiding van de politie dat ze het gedogen. De MediaMarkt gebruikt dat als verkoop praatje. Vervolgens neemt de politie ze in beslag, geeft een boete en het OM verkoopt ze vervolgens via de domeinen. Slim verdienmodel van de overheid!

 2. Mike avatar
  Mike

  Beleidsmakers in Nederland lopen decennia achter vergeleken met de landen waar het wel is toegestaan…

  1. Adrie Kooijman avatar
   Adrie Kooijman

   Maar het aantal ongelukken en gewonden met stoepjes in die landen begint aardig uit de hand te lopen.

   1. Hector avatar
    Hector

    Ja idd die stoepjes zijn levensgevaarlijk…. die ongevallen zijn vooral door huursteps. Die stepjes zijn niet gevaarlijk maar de mensen die ze gebruiken. Opvallend is ook dat de meeste ongevallen s’avonds gebeuren en als je dan gaat doorvragen blijkt dat de meeste mensen die ze gebruiken een slok op hebben. Bij owned zijn de ongevallen overigens nihil.

  2. jo Janssen avatar
   jo Janssen

   welke dan die technisch beter is ik heb een zero 10 x en die kost 1500.00 en ik kan je zeggen heel veilig precies

 3. Mark avatar
  Mark

  Bijzonder blijft het… Wel mogen verkopen maar er niet op mogen rijden (op de openbare weg dan).

 4. Eglider avatar
  Eglider

  Wij hebben wel een legale step , er is er maar 1 nl op dit moment die ruw gekeurd is , check de site http://www.eglider.nl

  1. Gino avatar
   Gino

   Volgens mij moet je eerst naar de markt kijken alvorens je een model maakt. Zijn tal van mooie ontwerpen.

   1. Mike avatar
    Mike

    Is toch bizar dat deze milieuvriendelijke stepjes niet legaal zijn. Maar goed dan maar met de smerige auto, brommer etc blijven rijden.

 5. Peter avatar
  Peter

  Nadeel is dan wel dat er een kenteken op moet, dat hij 18,5 kilo weegt en de oplaadtijd 7 uur is. De prijs is voor €1100 ook best hoog omdat je momenteel een technisch veel betere e-step koopt voor €700.

  1. jo Janssen avatar
   jo Janssen

   welke dan die technisch beter is ik heb een zero 10 x en die kost 1500.00 en ik kan je zeggen heel veilig

   1. Bas avatar
    Bas

    Vrijwel allemaal.

 6. W.Young avatar
  W.Young

  Welke steps gaat het over, die met trap ondersteuning of gewoon zelfrijdend? Alles dat ondersteuning nodig heeft (zoals de e-bike) is toch legaal?

 7. EV stepper avatar
  EV stepper

  Nederland gaat kapot aan regels, voor iedere regel is wel weer een regel. De staat Wil het wel veilig en goed geregeld hebben…step met trapondersteuning mag wel (veel gevaarijker) maar 25km/h op een stepje moet met verzeketing bla bla en de fiets dan die ook 25 gaat? Er vallen bijna 300 doden per jaar met de fiets waarvan 75% elektrisch…maar dat is natuurlijk prima….wat een onzin dat beleid in Nederland.

 8. RubenB avatar
  RubenB

  Ik vind het heel hypocriet hier. Mediamarkt en andere winkels verkopen doodleuk dus illegale steppen? Maar dan ben je als gebruiker de klos als je ermee rijdt. Waarom mag het verkopen dan wel?

  Daarnaast is trapondersteuning juist gevaarlijk, je rijdt 20/25km/u en je moet steeds met je voet op de grond om te trappen. 1x verkeerd met je voet op de grond komen en je valt van je step af en dus ongelukken.

  1. t avatar
   t

   Die steps zijn perfect legaal te gebruiken op eigen terrein. Als je 3 hoog achter woont op 25 m2 dan zou ik de aanschaf nog eens goed overwegen.

 9. Dave avatar
  Dave

  Niet normaal joh dat de politie elektrische steps in beslag neemt het zijn dure spullen en ze hebben er lak aan geen wonder dat de burgers een hekel heeft aan ze echte werk kunnen ze niet verrichten dan maar burgers pesten petje af zeg!!!!

 10. Maarten avatar
  Maarten

  In spanje zijn alle elektrische steps toegestaan moeten ze hier in dit kut land ook eens gaan doen

 11. Jos avatar
  Jos

  Wat ik mis in deze discussie is hoe het afloopt als je een ongeluk veroorzaakt.
  Je bent namelijk op geen enkele manier verzekerd voor de schade die je aanricht.
  Je AVP (vroeger WA) verzekering zal zich beroepen op illegaal voertuig.
  Trek je dan zelf de portemonnee of ren je weg….?

  1. Bas avatar
   Bas

   Op de fiets kan je ook makkelijk 25km/u en ben je ook niet WA verzekerd, daar doen we ook niet moeilijk over dus waarom met een step wel? De verzekeraars lachen zich kapot hoe Nederlanders zich bang laten maken en iedere scheet willen verzekeren.

 12. Dutch Viking avatar
  Dutch Viking

  Hier in Noorwegen zijn ze gewoon legaal. Ik weet niet wat de wetgeving is, maar ik word regelmatig afgesneden door vliegensvlugge e-scooterrijders. Ook de maaltijdbezorgers gaan hier rond op e-steps. Ik ben hier nog niet door het hele land geweest, maar in meerdere steden zijn ze al een deel van het stadsbeeld. In Bergen en Tromsø blijft het heel apart omdat de wegen daar gigantisch steil zijn. Je kunt ze daarnaast ook gewoon huren met een app. Misschien na vijf jaar pas in Nederland?

 13. Me avatar
  Me

  Hoe hoog is de kans dat je gepakt word?

 14. Johan avatar
  Johan

  Belachelijk, het is gewoon verboden en never gedoogd. Als je een ongeluk veroorzaakt ben je gewoon ONTZETTEND de l#l. Je familie kan hun huis worden verkocht, als je bent minderjarig etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *