Posted on

by

in

Maak van je illegale Xiaomi e-step een legale Micro achtige e-step

Glenn stuurde ons een bericht met een onderzoek wat hij is gestart. Het idee is om bestaande Xiaomi e-steps zo te modificeren dat ze wel aan de wetgeving voldoen. 

Zo heb je fabrikant Micro die een e-step heeft met trapondersteuning. In het buitenland zit er op deze Micro e-step een gashandel maar in Nederland is deze gedeactiveerd via andere firmware. De e-step kost in Nederland zo’n €899. 

Het idee van Micro bracht Glenn op het idee om op deze manier ook Xiaomi e-stepjes in Nederland legaal de weg op te krijgen. Daarnaast heb je voor hetzelfde geld al gauw 2 e-stepjes als je er een van Xiaomi koopt. 

Het idee is om de gashendel te verwijderen van de e-step en deze softwarematig aan te sturen wanneer je stept. Op Github heeft Glenn een project aangemaakt.

Zo kan je, je Xiaomi toch legaal gebruiken en kan je de gashendel weer terug plaatsen als de e-steps ooit legaal worden in Nederland. 

Glenn is heel benieuwd hoe jullie daarover denken. Goede modificatie? 

21 reacties op “Maak van je illegale Xiaomi e-step een legale Micro achtige e-step”

 1. Stefan avatar
  Stefan

  Een mooi en nobel initiatief. Maar de specifieke step moet toch (zonder modificaties) door RDW toegelaten zijn? Er is immers niet voor niets een lijst bij de overheid te vinden met de merken/uitvoeringen die toegelaten zijn op de openbare weg. (https://www.rdw.nl/particulier/nieuws/2019/elektrische-steps-in-nederland)
  Dat je aan de technische criteria voldoet, betekend nog niet dat deze officieel toegelaten. Misschien zit ik er compleet naast, dan hoor ik dat graag!

  1. Glenn avatar
   Glenn

   Het is met deze modificatie geen motorvoertuig meer die gekeurd hoeft te worden. Er is immers ook geen lijst met toegestaande fietsen met trapondersteuning.

   1. Willem avatar
    Willem

    Beste Glenn, wat een top initiatief! Ik wil graag in contact komen met jouw en Job. Hoe kan ik jullie bereiken?

    Vriendelijke groet,

    Willem Schaap

   2. Adil avatar
    Adil

    Hallo Glen mijn naam is adil ik Ben 11 en een bewonderaar ik zelf wil ook een electrische step modificeren alleen ik heb te weinig geld om een electrische step te kopen xiaomi 1s want die is voor mij laag genoeg om te steppen maar ik had een vraag ik heb bij een ander artikel gelezen dat u bezig bent met een plug and play module kan u me daar iets meer over vertellen

   3. Elena Sarisska avatar
    Elena Sarisska

    Hi Glen,wat een goed idee.Ik zal dit met mijn Xiaomi step ook willen uitvoeren.Kan ik in concact met jou komen en meer informaties krijgen?

 2. Arjan avatar
  Arjan

  Mooi initiatief; met step ondersteuning wordt de step immers legaal onder dezelfde regeling als de electrische fiets. Dit is eerder door een slimme Duitser gedaan voordat de steps daar gelegaliseerd werden. Beperking is wel dat de step max 250W motor heeft.

  https://youtu.be/QhxD5owuN8g

 3. Jos avatar
  Jos

  Schitterend initiatief Glenn!
  Zelf heb ik waarschijnlijk te weinig technische kennis voor deze ingreep maar ik sta als eerste in de rij als deze modificatie aangeboden wordt.

 4. Maarten avatar
  Maarten

  Mooi artikel! Hoopgevend ook. Nu heb ik n Cecotec…. hmmmm

 5. Nikolaus avatar
  Nikolaus

  Niet slecht bedoeld, maar dit is een druppel op de hete plaat. Niemand op dit forum wil ouderwets steppen, laat staan op een e-step, die veel te hoog is om dit met enig plezier te doen. Zonder wet geen pret.

 6. Tease avatar
  Tease

  Als ik een step gebruik en ik zie politie begin ik autonatisch step bewegingen te maken. Soms ook gewoon op straat als ik wandel, uit automatisme. Die dingen moeten gewoon gelegaliseerd worden.

  1. Maarten avatar
   Maarten

   Heb ik ook gedaan, maar inmiddels wel 2 x boete van 360 eu en 320 eu verder…

 7. Robert De munk avatar
  Robert De munk

  hoe ver is op het moment dit project

  1. Peter avatar
   Peter

   We hebben even gezocht en kwamen je antwoord tegen op het grote elektrische steps topic van Tweakers:

   Goed nieuws voor de eigenaren van Xiaomi stepjes, ik heb het voor elkaar om stepondersteuning werkend te krijgen d.m.v. mijn project: https://github.com/PsychoMnts/Xiaomi-Scooter-Motion-Control

   Ik heb het zo gemaakt dat je niet gelijk volgas weg gaat bij de minste beweging en het voelt vrij natuurlijk aan.

   Bij een kick onder de 10 km/h geeft hij dus ongeveer 40% gas, tussen de 10 en 15 iets van 70% en daarboven 100%.
   Wel heb ik ervaren dat je flink moet bijsteppen om boven de 15 km/h te komen en dus 100% gas te krijgen. Maar dit is wel op te lossen met wat finetunen.

   Eenmaal op gang kan je 8 seconden genieten van de gemotoriseerde aandrijving en dan gaat hij naar 10% gas. Want bij 0% gaat hij regenereren, dan rem je wel erg hard af. Die 10% gas is niet voldoende om vooruit te komen, maar wel om KERS (regenereren) uit te schakelen.

   Het leuke is wel dat als je op het moment dat hij stopt met gas geven en je maakt je zelf even kleiner, dat is voldoende om hem weer een kick te triggeren. Want dan ga je even weer sneller dankzij natuurkunde. En dat mag wettelijk, want het is op eigen spierkracht.

   Ik ga deze modificatie uiteraard nog finetunen om het zo comfortabel mogelijk te maken. En ik zal binnenkort ook nog een filmpje maken van de werking.

   Momenteel werkt deze modificatie enkel op de Xiaomi Essential Scooter en waarschijnlijk ook op de 1S en Pro 2.
   ik heb meer data nodig van de andere modellen om de serial bus te decoden. De oudere M365 gedraagt zich toch net iets anders op de serial bus.

   Met deze modificatie hoop ik het aantal stepjes die onnodig vernietigd worden en boetes te reduceren. 400 euro + je stepje kwijt is gewoon erg zonde.

   https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1902794/last

   1. Sally avatar
    Sally

    Hi Peter, ik zou ook graag mijn e step omgebouwd willen hebben. Ik heb de Xiaomi. Echter heb ik verstand van dames schoenen. Waar kan ik dit laten doen? Ik heb alle fietsenmakers in Den Haag (daar woon ik) al gebeld en niemand kan me helpen. Kan jij mij helpen?

    1. Peter avatar
     Peter

     Hoi Sally,

     Op Tweakers kan je alles vinden over e-steps met trapondersteuning:

     https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2079710

 8. Arian Oosterik avatar
  Arian Oosterik

  Hoe ontkoppel ik een gebruiker ? Als ik wil verbinden zegt die dat er al een andere is aangemeld

 9. Erik avatar
  Erik

  Hoi. Ik wil dit ook gaan doen. Ga een xiaomi 365 pro aanschaffen. Zijn er meer mensen met ervaring met dezevombouw? Of al een keer aangehoiden? Ik joor het graag

 10. Willem avatar
  Willem

  Glenn, geweldig idee en mooi gedeeld, Peter ook dank voor de mooie omschrijving.

  Weet iemand waar die Arduino Nano’s te koop zijn? Is daar een link van?

  En kunnen we die trapondersteuning variabelen nog in ons voordeel tunen? Per slot is dat in de wet niet gedefinieerd en zijn er ook E-fietsen die zonder inspanning door de stad cruisen.

  Ik zet m’n soldeerbout vast aan…

  1. Jelle avatar
   Jelle

   Hoi Willem,

   Feitelijk iedere hobby electronica winkel in de buurt. Heb mijn spullen bij Martoparts besteld. Ondersteun je de kleine ondernemer nog een beetje.

 11. Tim avatar
  Tim

  Iemand enig idee of dit ook werkt op andere elektrische steps? Ik heb de Pegasus Cross t1 en zou dit graag willen proberen

  1. Jelle Brandsma avatar
   Jelle Brandsma

   Dit zijn namaak steps. Zou theoretisch moeten werken, wellicht dat het protocol een klein beetje verschilt. Op zich kan het geen kwaad om het te proberen. Je kan de modificatie altijd ongedaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *