Posted on

by

in

LEVs noemen ze in Spanje Persoonlijke Mobiliteits Voertuigen

Sinds 2 januari vallen LEVs in Spanje onder de definitie Persoonlijke Mobiliteits Voertuigen (PMV). Dit doen de Spanjaarden om LEVs te onderscheiden van de elektrische fiets en andere soortgelijke vormen van vervoer. De definitie is voor alle LEVs met één of meer wielen en uitsluitend aangedreven door elektromotoren die het voertuig een maximale snelheid van 25 KM/u geven. 

LEVS die ze in Spanje dus PMVs noemen moeten binnen twee jaar allemaal voorzien zijn van een keuring volgens nationale en internationale technische voorschriften. De keuringen worden uitgevoerd door het autonome Centrale Verkeersbureau. PMVs die niet gekeurd zijn worden de komende twee jaar via en moratorium gedoogd. 

De Spaanse overheid werkt momenteel aan een document waarin de technische eisen staan waar PMVs aan moeten voldoen om in het verkeer te worden gebruikt. Je moet dan denken aan classificatie, testprocessen voor certificering en de identificatie van een PMV. 

De Spaanse regering heeft nog niet besloten of je verplicht bent een verzekering af te sluiten voor het gebruik van een PMV. Ze hebben wel de volgende boetes bedacht: 

  1. Rijden onder invloed van alcohol of drugs: tussen 500 en 1.000 euro. Als de bestuurder positief test, wordt het voertuig in beslag genomen.
  2. Meer dan één persoon op een e-step: 100 euro.
  3. ‘S Nachts rijden zonder verlichting of reflecterende elementen op kleding: 200 euro.
  4. Gebruik mobiele telefoon: 200 euro.
  5. Rijden op het trottoir of voetgangersgebied: 200 euro.

Er rijden momenteel 20.000 LEVs voor persoonlijke mobiliteit in Spanje waarvan het overgrote deel e-steps zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *