Posted on

by

in

Legaalrijden LEV demonstratie in Den Haag verboden

Het demonstratierecht is een grondrecht maar als je gaat rijden op verboden voertuigen dan is het niet toegestaan om op 27 november te demonstreren in Den Haag. Dat is min of meer de boodschap die we vanmiddag via de politie hebben ontvangen. De beslissing ligt overigens bij de gemeente Den Haag die op advies van het Openbaar Ministerie heeft besloten om de demonstratie in de huidige vorm te verbieden.

Vreemd want op 22 december 2020 hebben we in Den Haag ook al eens rijdende demonstratie gehouden onder politie begeleiding. Waarom het nu ineens nu niet meer mag is ons niet helemaal duidelijk. We snappen dat de voertuigen waarmee we demonstreren niet zijn toegestaan op de openbare weg, daarom demonstreren we ook. Opvallend is ook dat de gemeente Den Haag zelf een route heeft opgesteld die we zouden moeten rijden.

We kunnen niet anders dan de demonstratie annuleren. Wel gaan rijden met een groep van 300 mensen of meer vinden we onverantwoord. Dat zo’n demonstratie prima kan met een beetje flexibiliteit hebben we in 2020 al bewezen. We kregen destijds nog complementen van de Politie en er reed zelfs een Tweede Kamerlid mee met de demonstratie op een e-step.

19 reacties op “Legaalrijden LEV demonstratie in Den Haag verboden”

 1. Eddie avatar
  Eddie

  Door het LEV kader was ik mijn vertrouwen in de overheid al helemaal kwijt maar nu helemaal. Dit is toch geen democratie meer? Ik ga nooit meer stemmen. Zo’n gemeente zou er juist alles aan moeten doen om zo’n demonstratie te faciliteren. Het zijn ook niet een groep hooligans die de stad komen afbreken maar gewoon mensen die opkomen voor hun recht om gehoord te worden. De gemeente Den Haag kan het besluit van het OM ook naast zich neerleggen. Maar ja VVD burgemeester…..

  1. Marnix avatar
   Marnix

   Ze proberen ons de mond te snoeren. Ik had al zo’n vermoeden dat dit ging gebeuren. Ik vind de democratie ver te zoeken de laatste tijd. Wat zijn dit voor taferelen joh? Ik word er serieus echt boos van dat we massaal genegeerd worden!

 2. Bertus avatar
  Bertus

  Ik denk dat we het zonder toestemming moeten gaan doen dan. We krijgen 0 mogelijkheden vanuit de overheid. We worden genegeerd.

 3. Josefien avatar
  Josefien

  We worden niet gehoord en mogen onze wensen niet kenbaar maken en ondertussen maken ambtenaren beleid waar niemand op zit te wachten. Het begint steeds meer op Noord-Koreaans toestanden te lijken. Schande!

 4. Tonie avatar
  Tonie

  In 2020 mocht de Legaalrijden demo wel in Den Haag, nu een jaar later is het ineens verboden? De grote vraag blijft waarom? In 2020 had je een geldige WAM verzekering voor een personenauto of scooter nodig om mee te kunnen rijden. Waarom kan dat nu niet meer?

 5. Tim avatar
  Tim

  Stui-tend. Harde actie is nodig blijkbaar.

 6. Douwe avatar
  Douwe

  Het vertrouwen in de overheid is in jaren niet zo laag geweest. Het lijkt mij dat het er op deze manier niet beter op wordt…

 7. Alex avatar
  Alex

  Het is voorbij 😔😔😔we hebben verloren 😔😔

 8. Mitchel Jong, De avatar
  Mitchel Jong, De

  Ohw we hebben wel een regering dus? Ik dacht dat we die al tien jaar niet meer hebben

 9. Nikolaus avatar
  Nikolaus

  Je staart intrekken is niet de oplossing.
  Illegaal gaan of ander “Walk the LEV” ?!

  1. Peter avatar
   Peter

   Walk The LEV hebben we deze zomer al gedaan in Amsterdam. Daar kwamen 75 mensen op af. Dat maakt niet echt indruk. Dan kan je het beter niet doen. Daarbij willen we rijden, desnoods stapvoets maar zelfs dat mag niet. Ik weet ook dat het makkelijk wel kan onder politie begeleiding. Heb zelf 4 keer door Berlijn gereden op zaterdagmiddag met honderden LEVs door het centrum van Berlijn. Nooit een incident en onder begeleiding slechts 4 politiemotoren en 2 politie auto’s. Als je wil dan kan het maar in dit land zit een overheid en een openbaar ministerie die niet willen… dat is het probleem.

   1. Dennis avatar
    Dennis

    Geen incidenten? Ik zag dat de politie in Berlijn tegen de muur reed … met de auto 🤣

 10. Tjeerd avatar
  Tjeerd

  Het zou fijn zijn als een krant dit eens oppikt. Gebruikers van LEVs worden monddood gemaakt en genegeerd. Het recht om te demonstreren staat hiermee opkoter discussie. Een burgemeester mag een demonstratie alleen verbieden volgens de volgende 3 punten:

  1. ter bescherming van de gezondheid;
  2. in het belang van het verkeer;
  3. ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

  Als de politie de demonstratie begeleid is er geen enkel probleem. Dat hebben jullie in 2020 al laten zien.

  Burgemeester Jan van Zanen is verplicht om zich in te spannen om de demonstratie door te laten gaan. Die inspanningsverplichting gaat zelfs zo ver dat hij voor jullie demonstratie meer politie zal moeten inzetten dan bij een risicowedstrijd in het betaald voetbal. Als zelfs een zodanige politie-inzet wanordelijkheden niet kan voorkomen, pas dan kan van Zanen overgaan tot een demonstratieverbod.

  Vorige keer reden jullie met een stoet van 200 LEVs door Den Haag met 4 politie bikers… dat moet nu ook vast kunnen.

 11. Robbie avatar
  Robbie

  Goed punt! Gaat Legaalrijden hier nog over bellen met de burgemeester?

 12. Hendrik avatar
  Hendrik

  Een demonstratie mag alleen verboden worden als de veiligheid of openbare orde ernstig in bedreiging komt. Daar valt dit duidelijk niet onder.

  Mijn voorstel is het gewoon door te laten gaan met de mensen die bereid zijn de in beslagname en boete te accepteren. Dit kunnen we eventueel nog achteraf aanvechten en we krijgen sowieso op die manier aanzienlijk meer (media)aandacht.

  Hoe staat legaalrijden.nl daar tegenover? Dit is wel het moment om echt ons standpunt kenbaar te maken.

  Ook apart dat het kennelijk veiliger wordt geacht een unmute demonstratie te houden of met tractoren stapvoets op de snelweg te rijden. Misschien moeten we een demonstratie op de A16 houden…

  1. Peter avatar
   Peter

   We gaan vandaag nog even bellen met de politie. Rechtstreeks met de gemeente gaat helaas niet het loopt via een evenementenbureau van de politie die trouwens welwillend zijn en positief zijn. We kunnen aangeven dat we geen chaos verwachten en dat het in 2020 ook prima is verlopen. Daarbij zullen we aangeven dat de burgemeester een inspanningsverplichting heeft om alles op alles te zetten om een demonstratie door te laten gaan. Die indruk krijgen we nu niet echt.

 13. Vee avatar
  Vee

  Dit is absurd. Ik heb letterlijk een inbeslagname van mijn OW er voor over. Heb al diensten geruild om erbij te kunnen zijn. Dit mag je toch niet verbieden? Wacht maar, zo meteen gooien ze t op COVID ofzo of een ander excuus!

  1. Tim avatar
   Tim

   Covid kun je je op instellen met hun welbekende 1.5 m afstand maatregel..

   1. Hendrik avatar
    Hendrik

    En anders noemen we het unmute us of zo, dan maakt covid sowieso al niets meer uit. Dan kunnen we met duizenden gaan demonstreren en maakt de 1,5 meter ook niets meer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *