Ten eerste hebben we respect voor wat de politie doet in dit land dus laat daar geen enkel misverstand over zijn. Toch zien we dat de korpsleiding en politiewoordvoerders in de media een geheel ander beeld schetsen dan de mannen en vrouwen van de politie in het veld uitvoeren.
In augustus 2019 liet de korpsleiding van de politie via NU.nl weten dat ze een toename zien van e-steps in het verkeer in grote steden.
“Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”
Toch zagen wij een geheel ander beeld. Regelmatig ontvingen we meldingen van PLEV gebruikers dat hun voertuig in beslag was genomen of dat ze een forse boete hadden gekregen. Vaak zonder enige aanleiding.
Gisteren dook er via de NOS weer zo’n uitspraak op van een politiewoordvoerder:
“De meeste mensen krijgen een waarschuwing”, zegt een politiewoordvoerder. “We proberen er met de mensen zelf uit te komen, tenzij iemand al een keer eerder is gewaarschuwd.”
Zulke uitspraken zorgen in onze achterban bij de mensen die al een boete hebben gekregen of inbeslagname voor behoorlijke ergernis. Het is namelijk feitelijk onjuist. We zien regelmatig dat er PLEV’s direct zonder enige gevaarlijke aanleiding in beslag worden genomen. De politie zet daarvan op social media ook regelmatig foto’s als een soort oorlogsbuit.
Daarnaast is het ook vrij bizar dat de politie willekeurig de één een waarschuwing geeft en de ander een boete geeft voor een identieke overtreding. Het lijkt ons een schending van het gelijkheidsbeginsel en zo’n tekst van een politiewoordvoerder moet toch een flinke klap in het gezicht zijn van mensen die al een boete betaald hebben. We spreken hier over bedragen van al gauw meer dan 400 euro.
Geef een reactie