Posted on

by

in

Journalisten NU.nl publiceren onderzoek over e-step wat 3 jaar oud is als nieuws

De TU-Delft publiceerde onlangs een onderzoek naar de last mile oplossingen in combinatie met het openbaar vervoer. NU.nl nam het verhaal over zonder het onderzoek zelf te bestuderen.

Wat ons opvalt is dat het onderzoek is gedaan in 2019. Toen was de deelstep nog niet zo bekend als nu. Daarbij is er in plaats van Delft centraal, het station waar de meeste reizigers (38.000 reizigers per dag) in Delft gebruik van maken in het onderzoek gekozen voor een kleiner station (5000 reizigers per dag), Delft campus aan de rand van de stad waar alleen sprinters stoppen.

“Delft-Campus train station is located close to TU Delft University. It is the largest and oldest public technical University in the Netherlands and one of the highest-ranked universities in the world. So, in the sample, TU Delft University has a dominant role for people who use this station in terms of socio-economic characteristics and trips and travel modes, and where the only available public modes are shared bikes (such as OV fiets and Mobike)”.

De meeste medewerkers en studenten van de TU-Delft (25.000 studenten en 6.000 medewerkers) maken gebruik van het NS station Delft centraal. Waarom? Omdat de afstand tot de hoofdgebouwen van de universiteit dan korter zijn. 1,6 km versus 2,1 km vanaf Delft Campus. Dat is een gemiddeld verschil van 1 kilometer per dag, 5 km in een werkweek, 20 km per maand en al gauw 180 kilometer per jaar.

Reizigers zoeken voor hun last mile naar kortere reistijden en zullen dus eerder geneigd zijn om niet het station uit het onderzoek van de TU-Delft te kiezen. Dat blijkt ook wel als we naar het aantal reizigers kijken. Daarbij zijn de last mile faciliteiten op het gekozen station ook onder de maat. In 2019 tijdens het onderzoek maar nu nog steeds. De Mobike deelfiets waar het onderzoek naar verwijst bestaat overigens al jaren niet meer.

Meten is weten…

In het TU-Delft onderzoek lezen we dat het 3 minuten duurt om van het station naar de werkplek te reizen. Een afstand van 2,1 kilometer. Volgens onze berekeningen klopt dat niet en is het eerder 5 minuten. De kosten van de huur van een deelstep zijn volgens de TU Delft €1. Ook dat klopt niet, gemiddeld betaal je een starttarief van €1,- en €0,15 per minuut voor het gebruik van een deelstep dus is het €1,75. € 3,50 per dag en dat is al gauw €630 op jaarbasis. Dan kan je misschien beter zelf een e-step kopen…. Maar die optie was er niet in het onderzoek.

Verder lezen we dat het onderzoek is gedaan met gegevens van 293 respondenten. Volgens ons is dat geen gedegen wetenschappelijk onderzoek. Wij zijn geen wetenschappers maar houden het graag bij feiten. Feit is dat het onderzoek van de TU Delft wat gepubliceerd is via ScienceDirect rammelt aan alle kanten. Er staan ook aannames in en dat vinden we kwalijk.

“Onderzoek uit het buitenland wijst aan dat het vaak alleen jongeren zijn die gebruik maken van de e-step”.

Dit is geen wetenschap. Dat journalisten van Nu.nl dit verouderde onderzoek overnemen is ook kwalijk. We lezen nergens dat het een verouderd onderzoek uit 2019 is. Nu.nl heeft het over “recent verschenen onderzoeken.” Lezers krijgen de indruk dat het om recente gegevens gaat en dat is kwalijk. Dit is ook niet voor het eerst dat we dit meemaken. Het is jammer dat wetenschappers en journalisten geen hoor en wederhoor toepassen onder gebruikers en de specialisten in het veld. Wij hebben er genoeg.

We zagen de afgelopen tijd dat wetenschappelijke informatie die feitelijk onjuist is herhaaldelijk opduikt bij instanties waar de overheid mee werkt. Tweede Kamerleden lezen dit weer in rapporten en nemen het voor waar aan. Zo is er herhaaldelijk verwezen naar een Noors onderzoek over de e-step waar feitelijk de oorzaak van het aantal ongevallen met e-steps de slechte infrastructuur is en niet de e-step zelf. In de rapporten lezen we alleen dat er veel ongevallen met e-steps gebeuren in Noorwegen. Dat het vooral ging om deelsteps en een slecht wegdek lezen we nergens.

8 reacties op “Journalisten NU.nl publiceren onderzoek over e-step wat 3 jaar oud is als nieuws”

 1. Guido avatar
  Guido

  Had het ook gelezen op nu punt nl. Goed dat Legaalrijden dit heeft uitgezocht. Beschamend ook voor de wetenschap en de journalisten van nu die blijkbaar de persberichten van de TU Delft 1:1 overnemen. Ook niet eens vraagtekens plaatsen bij een onderzoek uit 2019 wat ook nog eens is gedaan onder nog niet eens 300 personen. Dit is niet eens nieuws. Nu niet en ook niet in 2019.

 2. Tycho avatar
  Tycho

  Elke keer als ze zeggen op het nieuws zoveel procent van het volk…. ja met wat voor cijfers? Mij is niks gevraagd. Ook altijd op basis van een kleine groepje die ze ondervragen en wordt door gerekend naar hele volk nederland. Ja lekker accuraat. Waarom zou het deze keer wel anders zijn?

  1. Jeff avatar
   Jeff

   Dat klopt wel degelijk, mits de groep een goede afspiegeling is van de bevolking. Lees je wat in over het concept van steekproeven als je het echt wilt weten

 3. Elly avatar
  Elly

  Bijzonder hoe jullie dit wetenschappelijke stuk hebben weten te fileren. Dit laat ook heel duidelijk zien dat jullie echt vanuit de gebruikers denken. Ga zo door!

 4. Hubert Vriens avatar
  Hubert Vriens

  Grappig dat zo’n wetenschapper van de TU-Delft zelf niet eens weet dat de meerderheid van zijn collega’s en studenten via een ander station reist en dat het ook nog eens korter is qua reistijd. 😂

 5. Tjeerd avatar
  Tjeerd

  De studenten in Delft gebruikten de Mobike deelfiets vooral om er Mikado mee te spelen:

  https://indebuurt.nl/delft/nieuws/opmerkelijk/mikado-met-fietsen-megahoop-mobikes-gespot-op-de-wijnhaven~88327/

  Eind 2019 is Mobike ook gestopt met de verhuur in Delft. Dat de meeste studenten via Delft centraal reizen kan ik bevestigen. Met een intercity bespaar je ook reistijd en die stopt niet op Delft Campus.

 6. Dewy avatar
  Dewy

  Raar dat ze in dit onderzoek gebruikers die zelf hun lev meenemen in het ov niet hebben meegenomen. In het buitenland zie je dat veel studenten op een LEV naar de campus gaan. Combinatie van owned met OV zie je ook veel in de grote steden. Als je het Twitter profiel van de coauteur van het onderzoek bekijkt zie je eigenlijk alleen maar verwijzingen naar fietsen en fietsenstallingen in Nederland. De focus ligt vooral bij de fiets op de afdeling Public Transport van de Technische Universiteit Delft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *