Posted on

by

in

Het verschil tussen een elektrische step die een snorfiets wil zijn en een e-step

We krijgen nog steeds veel vragen en tips over de elektrische step. We weten dat er e-steps rondrijden in Nederland met een Europese typegoedkeuring, inclusief kenteken. Dit zijn meestal steps met achteruitkijkspiegels, richtingaanwijzers en een zadel en deze zijn gelijkgesteld aan een snorfiets. Het zijn ook het soort e-steps waar onze petitie achterban liever niet op gezien wil worden. We krijgen vaak te horen dat men het ziet als een invalidenvoertuig. Daarbij moet je nog extra kosten maken voor een WA-verzekering waarvan de kosten kunnen variëren van €50 tot wel €200 per jaar, afhankelijk van je woonplaats en je moet ook in het bezit zijn van een rijbewijs.

Het soort e-steps maar ook deelsteps waar wij voor staan en die wij met de petitie ondersteunen vallen wat ons betreft in een andere categorie. Het zijn licht elektrische voertuigen die standaard onder je (AVP) aansprakelijkheidsverzekering zouden moeten vallen. Je kan ze gelijkstellen aan een fiets of e-bike en ze zijn zeer geschikt om korte afstanden mee te overbruggen in combinatie met OV of als vervanging van een auto in de stad. In tenminste 18 EU-lidstaten zoals België rijden ze al rond, zonder noemenswaardige problemen.

De e-steps van deelstep verhuurders zoals Lime voldoen inmiddels ook aan hoge veiligheidseisen. Bij persoonlijk gebruik zien we dat bijvoorbeeld ook bij de Boosted Rev en de Segway Ninebot Max G30. Het is de nieuwe norm voor consumenten die veel e-step fabrikanten zullen overnemen de komende tijd. Vehicle-grade oplossingen om veilig van A naar B te kunnen reizen, zonder spiegels, zadels, kentekenplaten en je kan gewoon net als een echte step rechtop staan.

Less is echt more in de huidige wereld van micromobiliteit en de exclusieve Nederlandse type goedkeuringen waar je een e-step gaat keuren als een bijzondere bromfiets is echt niet meer van deze tijd. Dat soort keuringen doen ze bij onze zuiderburen ook niet en bij onze oosterburen hebben ze daar nu al spijt van.

Eén reactie op “Het verschil tussen een elektrische step die een snorfiets wil zijn en een e-step”

  1. Peter Vos avatar
    Peter Vos

    Geweldig prestatie dat het ministerie al in gesprek met jullie is gegaan. Respect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *