Posted on

by

in

Het opladen van je LEV zoals de e-step is gevaarlijker dan je denkt

In België lopen ze qua e-mobility lichtjaren voor op Nederland en daar besteden ze inmiddels regelmatig aandacht aan het gevaar van het opladen van je e-bike of e-step.

Wij waarschuwden al eerder voor zelfontbrandend kinderspeelgoed zoals hoverboards uit China. Zo’n Hoverboard kost vaak €200. Een accu van een Onewheel kost al gauw €600. Bij e-steps is dat ook zo. E-steps van €250 zien we vaker spontaan ontbranden dan een e-step van €600. Dat ontbranden heeft vaak te maken met goedkope componenten. Een oplader van een Onewheel kost al gauw net zoveel als een Hoverboard.

Duurdere LEVs die je niet bij de Action koopt maar bij een LEV retailer zijn meestal voorzien van een Battery Management System (BMS) die de staat van de cellen bewaakt. Het laden stopt als de maximale spanning is bereikt en het balanceren voor zich neemt waardoor overcharge en over discharge niet mogelijk is. Dit laatste is cruciaal bij het ontstaan van branden met LEVs.

Vaak leggen eigenaren hun LEVs s’nachts aan de lader. Bij goedkopere accu’s stopt het laden niet als de maximale spanning is bereikt en kan er brand ontstaan. Het is verstandig om je oplader uit het stopcontact te halen als de accu volledig opgeladen is.

Laad je batterij niet op in je vluchtweg naar buiten, bijvoorbeeld de traphal of de gang. Het is verstandig om ook een rookmelder in de buurt te hebben.

3 reacties op “Het opladen van je LEV zoals de e-step is gevaarlijker dan je denkt”

  1. Tim avatar
    Tim

    Het kopen van goedkoop spul is gevaarlijker dan je denkt…

  2. Kuro avatar
    Kuro

    Als de goede merken nou eens gekeurd worden (Xiaomi, etc.) dan heb je dit ook minder. Nu importeren veel mensen een goedkoop stepje omdat ze bang zijn dat het toch afgenomen gaat worden, met alle gevaren van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *