Posted on

by

in

Fietsersbond en VVN verspreiden via Telegraaf aannames die niet op feiten gebaseerd zijn

Vanmorgen werden we er op geattendeerd dat de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) de aanval openen op de komst van LEVs in de Telegraaf. We zien koppen als “vrees voor chaos” en “fietspad wordt gevaarlijk door nieuwe elektrische voertuigen. In het stuk staan allemaal aannames die niet op feiten gebaseerd zijn. De Telegraaf doet niet aan hoor en wederhoor en geeft alleen de Fietsersbond en VVN de mogelijkheid om hun veronderstellingen te verkondigen.

LEV gebruikers worden door de Fietsersbond ten onrechte neergezet als wielrenners die zich gaan invechten op het fietspad. Helaas vergeet de Fietsersbond één ding. LEV gebruikers weten dat ze zelf kwetsbaar zijn en stellen zich in het verkeer heel anders op dan fietsers. Het is ook niet zo dat je ineens tienduizenden mensen op een Onewheel, EUC of een ESK8 zal aantreffen op een fietspad. Je kan die categorie vergelijken met de gebruikers van een ligfiets. Af en toe kom je er een tegen. Meer af dan toe. Bij de e-step is dat anders maar ook die zullen bij persoonlijk gebruik hun weg wel vinden.

Dat Veilig Verkeer Nederland zich aansluit bij de aannames van de Fietsersbond hadden we niet verwacht. De twee belangenclubs willen dat er paal er perk gesteld wordt aan de wildgroei van nieuwe voertuigen op het rijwielpad en vinden dat de verkeersveiligheid voorop moet staan.

Dat is mooi want wij zijn ook erg voor de veiligheid en dat zie je ook terug in het aantal ongevallen onder LEV gebruikers. Die zijn nihil. Bij deelmobiliteit zien we andere cijfers maar dat is ook waarom we daar niet voor zijn. Onder fietsers zien we stijgende ongevallen cijfers en dan vooral bij de leeftijd van 50+. Misschien kunnen VVN en de Fietsersbond zich daar eens druk over gaan maken. Want het gevaar zit niet in het gebruik van LEVs maar vooral in de mensen die maar wat doen op een fietspad en niet meer letten op hun mede weggebruikers.

Tot slot lezen we dat het fietspad het afvoerputje dreigt te worden van het verkeerssysteem. Er komen nog meer voertuigen bij op de al drukke fietspaden. De vraag is of dat wel zo is. Want LEV gebruikers nemen minder ruimte in op een fietspad en daarbij gebruiken ze meestal geen auto meer zodat de doorstroming van het verkeer in de stad ook beter is. Dat de Fietsersbond het fietspad claimt als hun eigendom en daar voor vecht snappen we wel maar LEV gebruikers betalen net zoveel belasting voor het gebruik van het fietspad dus de strategie “eigen fietspad eerst” is niet meer van deze tijd. We kunnen de Fietsersbond en VVN aanraden om zich eens druk te gaan maken over hun eigen 50+ achterban en bij VVN hadden we al lang een campagne verwacht over het gebruik van de de e-step bij minderjarige kinderen. Daar zit het echte gevaar.

6 reacties op “Fietsersbond en VVN verspreiden via Telegraaf aannames die niet op feiten gebaseerd zijn”

 1. Hendrik avatar
  Hendrik

  Ik heb nog geen LEV maar volg jullie wel. Ik ben zelf wel lid van de Fietsersbond maar ga mijn lidmaatschap opzeggen. De manier hoe er met de komst van nieuwe vormen van mobiliteit wordt omgegaan heeft mij dit doen besluiten. Ik zie hoe jullie je moeten invechten tegen de gevestigde orde met een groot netwerk die tegen is. Ik ben zelf 64 jaar maar wat mij wel is opgevallen is dat de gebruikers van LEVs veel socialer zijn dan fietsers. Ga zo door, jullie zijn de toekomst!

  1. Hendrik avatar
   Hendrik

   Hallo naamgenoot, mooi om te horen. 🙂 Stel mijzelf ook op mijn eskate altijd sociaal op. Rij vrij langzaam wanneer er andere weggebruikers zijn, draag minimaal een helm, geef veel voorrang en rij extra langzaam bij kinderen of dieren. Beide groepen hebben nog wel eens de neiging ergens voor te springen.

   De beste reclame is in mijn ogen dan ook veel LEV’s die ondanks dat het illegaal is toch op een bewuste manier meedoen aan het verkeer en zo laten zien dat het veilig kan. Ben zelf goed op weg richting de 1000 km waarvan het grootste deel in en rond de stad en heb nog geen 1 negatieve ervaring gehad. Wel heel veel medeweggebruikers die juist interesse tonen.

   Misschien ook social media benaderen om onze stem te laten horen? Conventionele bejaarde media zoals de Telegraaf hoeven we kennelijk niet teveel van te verwachten.

   Tijd terug ook met wat beleidsadviseurs van de gemeente gesproken. Die staan ook wel redelijk positief tegenover LEV’s maar gaven zoals verwacht wel aan dat de gemeente/stad niet af kan wijken van nationaal beleid en dus niet mee kan werken aan bijvoorbeeld een test met tijdelijk gedoogbeleid.

  2. Paulus avatar
   Paulus

   hallo Hendrik,
   jammer dat je je lidmaatschap hebt opgezegd. Ik begrijp zo’n reactie wel, maar … Nu kun je binnen de vereniging dus al helemaal geen invloed meer uitoefenen.
   Misschien is er een betere weg? Lid worden van een politieke partij die wel oog heeft voor de huidige ontwikkelingen?
   Ik wil daar geen ‘advies’ geven of voorkeur uitspreken. Wel in herinnering brengen dat er in de Tweede Kamer of een Commissie van de Tweede Kamer een discussie is geweest over LEV’s. Daar hebben partijen toen hun mening verkondigd.
   Ik hoop al jaren dat ik mijn normale step kan inruilen/laten ombouwen tot een e-step met stap-ondersteuning. Inmiddels 80 jaar en heb de gevolgen van rijden met een e-bike van nabij meegemaakt. Ouderen moeten daar juist niet meer aan beginnen!!

 2. Natasja avatar
  Natasja

  Heel vreemd dat de Telegraaf jullie als belangenclub niet om jullie oordeel heeft gevraagd.

  1. Paulus avatar
   Paulus

   Tja, de ‘meest gelezen’ krant is kennelijk niet van plan zijn lezers ’te verliezen’. Dan zouden ze moeten onderschrijven dat ouderen (zeker boven de 70 jaar) niet meer op een e-bike horen te rijden. Nu zie ik die categorie niet op een LEV rijden, maar wel op een e-step met stepondersteuning. Ik ben zelf inmiddels 80 jaar en zou mijn huidige step graag inruilen voor een e-step.

 3. Ctin avatar
  Ctin

  Wtf, when the fietsbad, is a big problem, mow many they respect the trafic rules, no one , they don’t give a shit . So much better put the racist police guy on the road to look how they drive the bicicles .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *