Posted on

by

in

Fietsen in Nederland is het nieuwe roken

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie lanceerde gisteren de Nationale Klimaatweek. Een week waarin Nederlanders tips krijgen om energie te besparen.

Jetten riep ook op om wat vaker de fiets te pakken. Niet een heel goede tip want fietsen in Nederland is op sommige plekken heel ongezond vanwege de matige of onvoldoende luchtkwaliteit. Je verplaatsen op Lichte Elektrische Voertuigen zoals een e-step, Onewheel, EUC, ESK8 of een e-bike is veel gezonder.


Ter info: op een fiets (3,85g) stoot je ook meer c02 uit per kilometer dan op een Elektrisch skateboard met 2,2g c02.

Tijdens het fietsen adem je meer ongezonde lucht in en is de kans groter dat je ziek wordt met ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker. De impact op je gezondheid als je fietst is groter dan op een LEV. Luchtkwaliteit boven 3 is ongezond en schadelijk voor mens en dier. 

6 reacties op “Fietsen in Nederland is het nieuwe roken”

 1. Bob avatar
  Bob

  Harde titel van dit bericht die helaas waar blijkt te zijn. Het zou goed zijn als de overheid LEVs zou toestaan in Nederland. Beter voor het milieu en je gezondheid.

 2. Marc avatar
  Marc

  Ik vind een electrisch voertuig tof en handig, maar ik vind dit artikel wel een beetje eenzijdig.

  Voor het gemak wordt even vergeten dat fietsen per definitie gezonder is dan het rijden op een electrisch voertuig, alleen maar al vanwege de beweging die je krijgt.

  Ik vind de onderbouwing ook onvoldoende in dit artikel.
  Waarom adem je minder ongezonde lucht in?
  Omdat je sneller gaat?

  En ik snap het uitstoten van meer co2 op een fiets ook niet.
  Is dat omdat je meer ademt?

  Een electrisch voertuig is super tof, maar beweging is echt heel belangrijk voor je gezondheid! Dat moeten we niet uit het oog verliezen!

  1. Tycho avatar
   Tycho

   Spieren vragen om zuurstof. Je hard pompt harder om meer zuurstof te leveren en co2 weer af te voeren terwijl jij flink moet ademen voor deze aan en afvoer. Zo stoot je mee co2 uit bij inspanning als fietsen en sta je lekker relaxed op een lev adem je ook rustig en heb je lichichaam niet een partij zuurstof nodig voor inspanning. En dat bewegen belangrijk is moet men toch wel weten. Maar als ik de heledag beweeg op me werk hoef ik niet nog eens te sporten.

 3. Kees avatar
  Kees

  Wat de co2 uitstoot betreft denk ik dat dat wel klopt want je levert meer energie dan bij gewoon stil op een plankje staan en dat betekend dat je meer brandstof (zetmeel, suikers, vet) verbruikt, dus meer co2 uitademt.
  Maar het is wel groene brandstof, ofwel circulaire co2 😉
  Dit verhaal van legaalrijden lijkt me geschreven en gedeeld bij gebrek aan betere verhalen …. En dat is natuurlijk heel spijtig.

 4. Steppie avatar
  Steppie

  Kijk even naar 112Vandaag van vandaag, over de gestolen e-step van Milan. Daar wordt door niet de minste gesteld dat je vanaf 1 januari 2023 legaal met een e-step op het fietspad mag rijden mits je 16 jaar oud bent en niet harder dan 25km/u gaat. Heb ik iets gemist of is dit misleidende informatie? Je rijdt dan toch nog steeds onverzekerd rond? Of is er intussen een oplossing?

  1. Peter avatar
   Peter

   Je hebt gelijk daar klopt niks van. Een e-step is dan nog steeds, net als nu illegaal op de openbare weg in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *