Posted on

by

in

Fabels en aannames van aanhangers van de Fietsersbond en de feiten

We hebben geen idee wat we hebben misdaan maar leden van de Fietsersbond zijn geen fan van ons. Ze doen er alles aan om onze komst op het fietspad te voorkomen. Op twitter zien we steeds dezelfde argumenten langskomen. LEV’s zijn niet duurzaam, het zijn onveilige producten, ze bezorgen actieve reizigers last en ze brengen ze in gevaar, ze vervangen lopen en fietsen en ze zorgen voor een toename van het aantal ongevallen.

Om met het laatste te beginnen, bij persoonlijk gebruik van LEV’s zijn ongevallen nihil. In 2019 zijn er in Nederland 203 fietsers geregistreerd als verkeersdode. Daarvan gebruikte 65 personen een e-bike. De toename van het aantal ongevallen zien we vooral onder gebruikers van (elektrische) fietsen. Dat zijn de feiten en niet de fabels die de Fietsersbond aan het verspreiden is.

Dat LEV’s niet duurzaam en onveilig zijn is ook onzin. Het is beledigend voor LEV gebruikers zoals Vince die in Nederland binnen 1,5 jaar meer dan 18.000 kilometer heeft afgelegd op een Onewheel. Hij gebruikt zijn auto nog nauwelijks en heeft nooit een ongeval veroorzaakt. De meeste LEV’s gaan jaren mee en zijn duurzaam omdat ze mensen uit hun auto halen. Het is nauwelijks concurrentie voor de fiets en mensen die wel fietsen gebruiken ze naast hun fiets en laten daardoor de auto vaker staan.

Als gebruikers van LEV’s actieve reizigers net zoveel last bezorgen als wielrenners praten we graag verder. Dat we mensen in gevaar brengen is een aanname en niet gebaseerd op feiten. Bijna twee derde van het aantal ernstig verkeersgewonden in Nederland bestaat uit fietsers, dat zijn feiten.

De Fietsersbond denkt vooral aan zichzelf en niet aan andere (toekomstige) gebruikers van het fietspad. Het is kortzichtig en niet echt sociaal. We vingen zelfs op dat de komst van elektrische skateboards op het fietspad absoluut voorkomen moet worden omdat de wieltjes in de spaken van fietsen kunnen komen. Als je dat soort onzin gaat bedenken dan spoor je echt niet. We praten graag met iedereen maar dan moet het wel ergens over gaan en niet over fabeltjes en aannames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *