Posted on

by

in

Explosieve groei van persoonlijke elektrische verplaatsings voertuigen in Frankrijk

In Frankrijk noemen ze PLEV’s persoonlijke elektrische verplaatsingsvoertuigen. Omdat ze daar sinds eind 2018 legaal zijn is het interessant om eens naar de verkoopcijfers van 2019 te kijken. De komst van deze voertuigen is een fenomeen met een geheel nieuwe sociale beweging voor stedelijke mobiliteit maar ook voor vrijetijdsmobiliteit.

Dat het de oplossing is voor congestie in grote steden is duidelijk en de OV stakingen de afgelopen maanden gaven voor veel mensen de doorslag om een PLEV te kopen in Frankrijk. Gebruikers noemen vrijheid, flexibiliteit en tijdwinst als kernpunten van hun nieuwe vervoer.

In 2019 zijn er 232.749 elektrische e-steps verkocht in Frankrijk. Totale waarde: € 111 miljoen euro.  Dat is een stijging van 72% ten opzichte van 2018.

De teller van elektrische skateboards staat op 26,207 stuks met een waarde van € 3.2 miljoen euro.

Eenwielers zoals de Onewheel gingen 4.181 keer over de toonbank met een waarde van € 2.8 miljoen euro.

Opvallend is ook dat de verkoop van Hoverboards (kinderspeelgoed) met 31% daalde. Vermoedelijk stappen kinderen over op de e-step omdat de leeftijdsgrens in Frankrijk op 12 jaar ligt. Daaronder moeten kinderen een helm dragen. Een e-step is ook een volwaardig middel voor stadsvervoer en een Hoverboard niet.

Uit de verkoop van elektrische skateboards en eenwielers zoals de Onewheel in Frankrijk kan je ook opmaken dat deze gebruikers slechts een klein marktaandeel hebben op de micromobiliteit markt. Zoals we al eerder schreven zijn de ongevallen onder deze gebruikers net als in Nederland ook in Frankrijk nihil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *