Posted on

by

in

E-steps zijn een stuk veiliger dan een fiets in de VS

Het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Network publiceerde gisteren een onderzoek over ongevallen met e-steps in de Verenigde Staten. Als je die 1 op 1 overneemt zonder er even over na te denken heb je een behoorlijk dramatisch verhaal.

Tussen 2014 en 2018 steeg het aantal ongevallen met e-steps in de VS met 222%. Voor de goede orde, deelsteps van Bird en Lime zijn pas vanaf 2017 te huur in de VS. In een periode van 4 jaar vielen er 39.000 gewonden met gebroken botten, hoofdletsel, snij- en schaafwonden en kneuzingen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 354% tot 3.300. Bijna een derde van de patiënten liep hoofdletsel op.

De enorme stijging is niet heel vreemd want in de jaren daarvoor waren er nog nauwelijks e-steps in het verkeer. Uit het onderzoek blijkt ook niet wat de oorzaak van de ongevallen zijn. In andere landen zien we dat de ongevallen vaak door misbruik komen of dat de bestuurders onder invloed zijn als ze crashen.

Bij de Amerikaanse “fietsersbond” ging vandaag de vlag uit met teksten als “If there’s one thing that cyclists fear more than cars, it’s electric scooters”. We plaatsen het graag even in perspectief… in 2015 raakten er 467,000 mensen gewond door een fietsongeluk in de Verenigde Staten. Actuele cijfers hebben we niet maar aangezien het aantal ongevallen door fietsen en e-bikes alleen maar stijgen kan je statistisch gezien voorlopig beter op een e-step stappen dan op een fiets. Veel veiliger.

Photo John Nzoka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *