Posted on

by

in

E-step is geen speelgoed en daarom niet geschikt als Sinterklaas of als kerstcadeau

Het Belgische Vias institute is een instituut voor de verkeersveiligheid en geeft advies aan de overheid. Het is in handen van de autolobby. Vias merkt op dat er in België de laatste tijd veel ongevallen gebeuren met minderjarige kinderen op e-steps. In 2020 waren in België 40 kinderen jonger dan 16 jaar betrokken bij een letselongeval als bestuurder van een e-step. Artsen zien delicaatste maanden regelmatig kinderen van 10 à 12 jaar op de spoedeisende hulp na een ongeval met een elektrische step.

Het Vias pleit daarom voor 5 aanpassingen in de Belgische wet. 

  1. Minimum leeftijd van 16 jaar 
  2. Verbod op het rijden op het trottoir
  3. Maximum 1 volwassene per e-step
  4. Fluovest s’nachts verplichten
  5. Parkeerzones voor deelsteps 

Het is essentieel om e-steps als een echt vervoersmiddel te zien en niet als een speelgoed. In verschillende winkelketens in België maar ook in Nederland wordt momenteel de elektrische step gepromoot als cadeau voor kinderen, o.a. voor Sinterklaas of als kerstcadeau. 

In verschillende Europese landen bestaat er trouwens een minimumleeftijd voor het gebruik van elektrische steps. Zo geldt in Denemarken een minimumleeftijd van 15 jaar. In Portugal is het 16 jaar en in Italië 18 jaar. In Frankrijk ligt de grens op 12 jaar. In Nederland zijn ze nog steeds verboden maar er rijden overal onverzekerde minderjarige kinderen rond op e-steps. 

Uit eerder onderzoek van Vias bij spoeddiensten van ziekenhuizen bleek al dat de meeste ongevallen gebeuren door onervaren en occasionele (deelstep) gebruikers. Door hun gebrek aan ervaring schatten ze niet goed in welke ondergrond geschikt is om veilig met een elektrische step te rijden. De meeste ongevallen zijn enkelzijdige ongevallen waarbij geen tegenpartij betrokken is. Van de gewonde personen die zich na een ongeval met een elektrische step aandienden op de spoedafdeling, droeg bovendien niemand een helm op het moment van het ongeval. Vias raadt alle elektrische stepgebruikers aan om altijd een helm te dragen.

Foto: Kristoffer Trolle | Flickr CC BY 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *