Posted on

by

in

E-skateboarding blijft nog steeds een misdaad in Nederland

De afgelopen dagen is er in de media de indruk ontstaan dat de politie alleen bij urgente ernstige strafbare feiten in actie komt. Dit lijkt een vrijbrief om overal rond te rijden met je PLEV maar de politie treed nog steeds op. Soms valt dat positief uit met alleen een waarschuwing en een goed (stevig) gesprek met een politieagent waarin voors- en tegens worden uitgewisseld.

PLEV eigenaren denken dat ze gelijk hebben vanwege discrepanties in de wet en agenten ook dus daar kom je nooit uit. Maar met een goed gesprek is niks mis en we zijn er bijna qua wetgeving. Het ministerie van I&W liet deze week nog via twitter weten dat ze medio 2020 een outline aan de Tweede Kamer zal sturen van het toelatingskader voor licht elektrische voertuigen.

We zagen deze week ook dat iemand in Bleiswijk een boete had gekregen omdat hij met zijn elektrische step aan het rondrijden was op de openbare weg. Daarnaast is zijn e-step ook in beslag genomen. Op de website van de Rijksoverheid staat dat je bij een eerste aanraking met de politie een boete van €260 of een waarschuwing krijgt. Waarom de politie hiervan niet op de hoogte is weten en snappen we nog steeds niet.

Rondrijden op een PLEV in Nederland blijft Russisch roulette omdat veel agenten zelf de wet ook niet kennen en volharden in hun kennis die gebaseerd is op achterhaalde wetgeving. Ze noemen PLEV’s zoals de Onewheel voertuigen of een Stint terwijl een eenwieler wettelijk geen voertuig is. Ook de RDW bevestigt dit:

Een Onewheel of EUC heeft 1 wiel. De Europese eisen (EG) met betrekking tot voertuigen zijn van toepassing op voertuigen die 2-, 3- of 4 wielen hebben. Een Onewheel valt niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet (WVW).

Gisteren dreigde een politieagent zelfs een aantal deelnemers van een groupride van de weg te rijden als hij ze op de openbare weg zou zien rijden. Dat is toch een heel ander beleid dan de hoofdcommissaris deze week schetste, die zei dat de politie geen mensen zou gaan aanhouden voor lichte overtredingen die niet in verband staan met misdaad.

8 reacties op “E-skateboarding blijft nog steeds een misdaad in Nederland”

  1. Faya avatar
    Faya

    Hier ook elektrisch longboard in beslag genomen. Geen waarschuwing maar gelijk het board in het busje. Agent was erg intimiderend. Gaan er wel verder mee aan de slag. Eerst een waarschuwing of boete en niet gelijk in beslag name. Wordt vervolgd!

    1. Reza avatar
      Reza

      Wees blij enkel een inbeslagname. Een boete had je meer gekost: geld en een strafblad for life! En alleen omwille van een E-step 🙂

      1. Faya avatar
        Faya

        Serieus!!!! Strafblad for life laat me niet lachen!!! Weet niet wat voor speelgoed board je hebt, maar de boete was een schijntje vergeleken bij het board!

  2. Gert avatar
    Gert

    Terecht! Je weet dat je iets koopt waarmee je momenteel volgens de wet niet de openbare weg of voetpaden op mag, als je het dan toch doet moet je ook niet mekkeren als je wordt gepakt. Als ik een luchtbuks koop, wat gewoon legaal is en je ook gewoon op eigen terrein mag gebruiken, dan is het toch ook niet gek als het in beslag wordt genomen als ik het tegen de wet in op de openbare weg gebruik?

    1. Faya avatar
      Faya

      Zeker weet ik wat ik koop en in tegenstelling tot jij, weet ik wat de regels zijn!!!!!!!!!!!!

  3. Sietse haitsma avatar
    Sietse haitsma

    Hou gewoon je bek

    1. Martijnh7ó avatar
      Martijnh7ó

      Mmm, dit is wel echt een puber reactie zeg, als je het ergens niet mee eens bent blijf dan netjes….?

  4. Mike avatar
    Mike

    het feit dat deze “voertuigen” zoals elektrische longboards, step, etc nog steeds illegaal zijn laat zien hoe erg we achter lopen vergeleken met de rest van de wereld. Dan doen ze alles voor het millieu, maar een klein en heel erg efficient voertuig gebruiken mag niet? Ik denk zelf dat een elektrisch longboard rijden nog veiliger is dan een normaal longboard, aangezien een elektrisch longboord een rem heeft, dat hij 40km/u kan betekent natuurlijk ook niet dat iedereen de hele tijd 40 rijdt. door de beperkte range rijden de meesten toch rond de 20-25 km/u. Hier moet echt verandering in komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *