Posted on

by

in

E-bike met remweg van 31 meter mag gewoon op de weg in Nederland

Onze LEV’s mogen de weg niet op omdat ze niet goedgekeurd zijn door de RDW en omdat er geen wetgeving voor is. Met budget e-bikes is het een heel ander verhaal. Die mogen gewoon ongekeurd en onverzekerd de weg op.

Uit een test van de ANWB blijkt dat de remmen van budget e-bikes te zwak zijn. Volgens Europese regelgeving moet de remweg van een e-bike bij een snelheid van 25 kilometer per uur, maximaal 11 meter zijn. Uit de test blijkt dat er in Nederland e-bikes rondrijden die bijna de driedubbele afstand nog niet eens halen. De Vogue Basic N3 e-bike heeft een remweg van 31 meter.

De Vogue kwam met alleen de achterrem zelfs 20 meter verder (!) tot stilstand dan de regels vereisen.

Dat mag gewoon de openbare weg op in Nederland. Het is misschien ook een verklaring waarom al die oudere jongeren op hun e-bike massaal verongelukken.

Uit onze test blijkt dat de remweg van een LEV minder is dan de wettelijke norm van een fiets en de helft van de Europese regelgeving voor een e-bike. De rechtsongelijkheid waarmee een eigenaar van een Licht Elektrisch Voertuig te maken krijgt blijft ons elke keer weer verbazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *