Het Verbond van Verzekeraars waarschuwde vakantiegangers deze zomer dat elektrische voertuigen die op vakantie in het buitenland worden gebruikt (en gekocht) in Nederland niet verzekerd zijn. Ze voegden daar aan toe dat het in het buitenland vaak wel legaal is om op dergelijke apparaten rond te rijden. Ze vergaten alleen te melden dat je als Nederlander in het buitenland onverzekerd bent als je op een elektrisch e-stepje gaat rondrijden. Dat wisten wij ook niet maar we kwamen daar onlangs bij toeval achter.
Wij als Nederlandse ESK8 community (elektrische skateboards, Onewheel en e-step gebruikers) gaan vaak in Europese lidstaten rijden waar deze first en last mile oplossingen al zijn toegestaan. Landen zoals België en Frankrijk. We gingen er vanuit dat eventuele schade die we zouden veroorzaken wel gedekt zou worden via onze aansprakelijkheidsverzekering maar dat is niet het geval. Een reisverzekering dekt de schade ook niet. In onze community met honderden gebruikers die ook regelmatig in het buitenland rijden was dit onbekend, laat staan bij een argeloze Nederlander die op vakantie via een app een stepje huurt.
Als je op een huurstep of met een persoonlijk vervoermiddel aan het rondrijden bent door Antwerpen, Brussel, Parijs of de rest van de wereld waar deze vormen van micromobiliteit al zijn toegestaan is het enige voordeel dat de politie je niet zal aanhouden, bekeuren of je voertuig in beslag neemt. Als je een ongeluk veroorzaakt dan is het een heel ander verhaal.
We keken ook in de algemene voorwaarden van enkele verhuurders van elektrische huursteps in Europa en daaruit blijkt dat je als Nederlander onverzekerd bent voor schade als je zo’n stepje huurt. Dat komt vooral omdat we hier nog niks geregeld hebben. In de meeste Europese lidstaten valt het gebruik van zo’n huurstepje standaard onder je aansprakelijkheidsverzekering maar omdat ze in Nederland nog illegaal zijn is er dus qua verzekeringen nog niks geregeld.
In bijvoorbeeld België valt schade veroorzaakt met een huurstep of Personal Mobility Devices (PMD)onder de zogenaamde familiale verzekering. Dat is wat we in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering noemen. In de meeste Europese lidstaten is dit zo geregeld.
Als je van een huurstep of PMD valt dan worden de medische kosten betaald door je zorgverzekering. Je kan dat nog aanvullen via een reisverzekering. Maar let op als je iemand aanrijd dan ben jij aansprakelijk voor de kosten, er is geen één verzekering die de schade dekt, net zoals dat nu ook al in Nederland het geval is.
Het leek ons verstandig om dit hier te melden want dit is iets waar vrijwel niemand in Nederland nog over nagedacht heeft. Wij hebben het inmiddels hier en daar al aangegeven maar aangezien dit al enige weken geleden is leek het ons verstandig om het hier maar vast te melden en verder te delen.
De uiteindelijke legalisatie van (Personal) Mobility Devices in Nederland heeft dus in de toekomst ook in het buitenland gevolgen. Nederlanders die dan ineens wel verzekerd rondrijden op huurstepjes of PMD’s tijdens hun vakantie of zakenreis.
Bron: legaalrijden.nl – teken de petitie!
Geef een reactie