Posted on

by

in

De wensen van electric unicycle (EUC), Monowheel of eenwiel gebruikers

Een electric unicycle (EUC), Monowheel of eenwiel heeft net als de e-step of elektrisch skate- of longboard gebruikers met allemaal verschillende wensen. Er is een groot deel die zich bij de petitie heeft aangesloten en graag verzekerd, legaal, met een helm en een maximum snelheid van 25 KM/U wil rondrijden op het fietspad in de toekomst.

Er is ook een deel die liever ziet dat je met een EUC ook op de rijweg mag rijden met snelheiden boven de 25 KM/u tot een maximum van 45 KM/U. Dat die wens er is snappen we maar daar houden we ons met de petitie niet mee bezig.

EUC gebruikers dragen vaak ook geen helm. De meeste gebruikers van licht elektrische voertuigen zijn voor helmplicht. Wij zijn het daar met de petitie mee eens. Vanwege de samenwerking met deelstep fabrikanten zoals Lime en Bird hebben we dit ook al eens tijdelijk bijgesteld naar snelheden boven de 25 KM/U. Vanuit onze achterban zijn we daar ook op aangesproken. Helmplicht is ook niet aan ons maar aan de overheid. We gaan er wel vanuit de ze de wens van de meerderheid van de gebruikers serieus nemen. Dat doen wij ook.

Opvallend is ook dat eigenaren van een Onewheel en elektrische skate- of longboards vrijwel unaniem voor helmplicht zijn en een maximum snelheid van 25 KM/U. In België zien we dat na legalisatie de snelheden van LEV’s na verloop van tijd wettelijk via aanvullende verzekeringen zijn opgetrokken. Dat zou hier na verloop van tijd ook kunnen gebeuren maar we beginnen nu met het hoogst haalbare.

Wettelijk gezien is een EUC of monowheel (net als een Onewheel) geen voertuig en dus ook geen motorvoertuig.

2 reacties op “De wensen van electric unicycle (EUC), Monowheel of eenwiel gebruikers”

 1. Castro avatar
  Castro

  Hey
  ik heb imotion v8 gekocht en ik heb van iemand gehoort dat in Nederland mag dat niet.

  Mijn vraag is mag het wel en helm plicht

  1. Peter avatar
   Peter

   Dat klop de imotion v8 is hier verboden op de openbare weg. Ook als je een helm draagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *