Gisteren gingen in Frankrijk nieuwe regels in met betrekking tot het gebruik van Lichte Elektrische Voertuigen zoals de e-step. De Franse politie gaat vooral letten op de zichtbaarheid in het verkeer maar voor Nederlanders hebben ze nog een andere onaangename verrassing.
Vorig jaar waarschuwden we al dat je als Nederlander niet verzekerd bent in het buitenland als je een LEV bestuurd. Dat geldt ook voor de meeste deelsteps. We hebben dit vorig jaar al gemeld aan de media maar blijkbaar is dit geen issue. Het Verbond van Verzekeraars hebben we ook op de hoogte gesteld maar die kunnen weinig doen totdat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een beslissing neemt over de legalisatie van LEV’s. Tot die tijd ben je net als in Nederland als bestuurder van een (huur) LEV onverzekerd.
Hoe dat precies zit in Frankrijk hebben we vandaag uitgezocht. Omdat we hier nog niks geregeld hebben ben je als LEV bestuurder in het buitenland niet verzekerd. Het valt ook niet onder je reisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Ziektekosten worden meestal wel vergoed. Als de politie in Frankrijk ontdekt dat je een Nederlander bent en onverzekerd aan het rondrijden bent op een LEV of deelstep riskeer je een boete van €3750
De Franse wet zegt dat alle gemotoriseerde voertuigen minimaal een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Als je op een elektrische step rijdt zonder aansprakelijkheidsverzekering ben je in overtreding. Voor deze overtreding kan de boete oplopen tot € 3.750, – volgens artikel L 324-2 van het verkeerswetboek.
Als ingezetene van Frankrijk valt de verzekering van een LEV, net als in België onder je aansprakelijkheidsverzekering. We hebben van een aantal bekende aanbieders van deelsteps in Frankrijk nog even de algemene voorwaarden doorgenomen en wat blijkt. De verantwoording voor een verzekering ligt bij de gebruiker zelf. Bij grote leveranciers van deelsteps als Lime en Bird ben je als Nederlander onverzekerd. VOI, TIER en DOTT geven aan dat je een aansprakelijkheidsverzekering moet hebben om een deelstep te huren maar er is geen één AVP in Nederland die dat dekt. Bolt zegt dat ze een verzekering heeft voor gebruikers maar wij zouden dat risico als Nederlander niet nemen.
We snappen dat wij maar 1 bron zijn en dus is het goed om hierbij nog even de link te delen van de Franse verzekeraar Luko, die ontdekte vorig jaar ook al dat je bij 5 van de 12 leveranciers van deelsteps in Frankrijk onverzekerd bent. Ze namen net als wij de algemene gebruiksvoorwaarden van leveranciers van deelsteps door.
Gebruikers van een e-step of LEV in Frankrijk zijn verplicht om een geldige aansprakelijkheidverzekering te hebben. Omdat Nederlanders hier niet aan kunnen voldoen (de AVP polis in Nederland dekt dit niet) raden we af om een deelstep te huren in Frankrijk maar ook in andere landen. Alleen in Duitsland zijn deelsteps per voertuig verzekerd maar dat systeem werkt erg omslachtig en ingewikkeld. Als Nederlander kan je ook daar niet zomaar gaan rondrijden met je persoonlijke e-step.
Geef een reactie