Posted on

by

in

5 maanden na de oproep van de Tweede Kamer aan ministerie om met legaalrijden.nl in gesprek te gaan

We maken er vandaag een flashback Friday van en nemen je even chronologisch mee met de toezeggingen aan ons van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op 5 december hebben we een kennismakingsgesprek gehad op het ministerie en we zouden in januari worden uitgenodigd voor een vervolggesprek. Omdat dat niet gebeurde hebben we op 12 februari contact gehad. 

We kregen te horen dat het ministerie ons niet uit het oog was verloren en dat we binnenkort uitnodigingen zouden ontvangen om mee te praten over verschillende thema’s. Dat is inmiddels ook weer een maand geleden. 

Begin februari gaf minister Cora van Nieuwenhuizen aan dat ze in maart een hackaton zou organiseren. We hebben met veel mensen in de PLEV wereld contact maar niemand heeft daar nog iets over gehoord. Cem Laçin van de SP en Remco Dijkstra van de VVD benoemde ons toen ook duidelijk als gebruikers in het debat en stelde voor aan de minister om eens met ons in gesprek te gaan. 

Daarvoor zijn er sinds november 2019 oproepen geweest van zowel oppositie als regeringspartijen in de Tweede Kamer aan de minister of ze ons wil uitnodigen om mee te praten over wetgeving voor Persoonlijke Lichte Elektrische Voertuigen. We zijn nu 5 maanden verder en inhoudelijk is er nog helemaal niks gebeurd. Er werkt al maanden een team aan (P)LEV wetgeving op het ministerie maar we kunnen niet anders concluderen dat die de adviezen van de adviesorganen van de overheid aan het overnemen is en vermoedelijk zelfstandig wetgeving aan het creëren is. Oude wijn in nieuwe zakken. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de input van legaalrijden en daarmee ook van onze achterban van bijna 15.000 mensen graag verwerkt zien in wetgeving. Het ministerie is volgens ons in staat om alleen e-steps met een zadel, achteruitkijkspiegels, knipperlichten en luchtbanden toe te laten op de openbare weg. We lopen daarin hopeloos achter in Nederland. In tenminste 18 EU-lidsten is het al geregeld, zonder noemenswaardige problemen. We merken ook dat het geduld van de Kamerleden op aan het raken is.

Wij hebben niks te willen maar vinden het raar dat de minister niet naar de oproep van de Tweede Kamer luistert om ons te betrekken bij wetgeving voor PLEV’s. We hebben alle kennis in huis met de grootste achterban met ervaringsdeskundigen ter wereld. Zelfs EU-lidstaten vragen ons om advies, behalve ons eigen land. 

De minister beloofde dat er voor de zomer uitsluitsel komt via een nationaal toelatingskader lichte elektrische voertuigen. In april komt er een reactie op het OVV rapport met aanbevelingen voor lichte gemotoriseerde voertuigen. We gokken dat er dan gewoon een stempel op het OVV-rapport gezet zal worden zonder onze input en het ministerie kan zich sinds gisteren nu ook achter de coronacrisis verschuilen. Misschien moeten we zelf maar een hackaton organiseren voor de deur van het ministerie?

Eén reactie op “5 maanden na de oproep van de Tweede Kamer aan ministerie om met legaalrijden.nl in gesprek te gaan”

  1. Edwin van de Wouw avatar
    Edwin van de Wouw

    JA ik ben voor..!!

    laten we gelijk alle wegen afsluiten.. zo krijgen de boeren ook alles voor elkaar toch 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *