Posted on

by

in

2 doden en 206 ongevallen door e-step in België in 2020

Het Belgische Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) vroeg cijfers op over ongevallen met de e-step in België bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Daaruit blijkt dat er vorig jaar 206 ongevallen waren met elektrische e-steps en twee doden in België. 

Uit medische verslagen van de ongevallen blijkt dat mensen heel vaak over de kop gaan en met hun hoofd de straat raken. Ook zien we veel letsel waarbij de onderkaak breekt. Bij 130 van de 206 ongevallen raakte een e-step een auto of kwam onder een auto terecht. Bij 29 ongevallen raakte een e-step een fietser en in 21 ongevallen een voetganger. 

Voordat iedereen de schuldvraag bij de e-step legt…. Uit de cijfers blijkt niet wie het ongeval heeft veroorzaakt. Wel is er vanuit medische hoek al enige tijd de vraag om een helmplicht. Daarnaast vinden veel mensen het ook onverantwoord dat kinderen onder de 16 jaar op een e-step rijden. 

Cijfers over ongevallen van gebruikers van de Onewheel, elektrisch skateboard of een EUC zijn niet bekendgemaakt. Vermoedelijk zijn ze nihil of niet meetbaar. 

Foto: Marek Rucinski

4 reacties op “2 doden en 206 ongevallen door e-step in België in 2020”

 1. Vee avatar
  Vee

  Schitterende statistieken die tot ons nadeel gebruikt zullen worden door onze regelgevers.
  Is er echt geen manier om tot maar 1 significant persoon door te dringen dat ieder individu met een betaalmiddel zo’n deelstep kan huren onder de meest onlogische omstandigheden?

  – Had niet eens de intentie maar ja..ze staan er toch dus waarom ook niet?
  – Nul ervaring
  – Beschonken?
  – Minderjarig?
  – Geen bescherming
  – In druk verkeer etc.

  Is er ook geen manier te bedenken door onze overheid om PLEV’s stapsgewijs toe te staan op individuele basis? Gewoon via een aanvraag waar minimumeisen gesteld worden wat betreft leeftijd, bescherming etc?

 2. Frederik avatar
  Frederik

  Jammer dat ze de ongevallen in België niet gerangschikt hebben tussen persoonlijk gebruik en deelsteps. Ik schat dat 90% van de ongevallen met een deelstep is. Hoe ik dat weet? Ik woon in Antwerpen. Hoop dat de Nederlandse overheid zo slim is om de deelsteps over te slaan.

  1. Tim avatar
   Tim

   Ik denk niet dat ze zo slim zijn 😉 Aangezien er met deelstep commercie een leuk centje te verdienen is voor de overheid…

  2. Rb1 avatar
   Rb1

   nee de grappen over de domme hollanders zijn waar. iig in de 2e kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *